Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 10 november 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De ringsnaveleend heeft zijn naam niet zonder reden. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Storm Ciarán blies deze week de nodige zeevogels richting de kust en ook de echte wintersoorten druppelen steeds meer binnen. En na regen komt … zonneschijn; dit weekend wordt het relatief goed herfstweer, lekker er op uit dus!

Zeldzaamheden

 • Een week zonder echte knallers. Wel werden twee Amerikaanse eenden na 2-4 weken afwezigheid weer teruggevonden. Vermoedelijk dezelfde kleine topper uit de vogelradar van 13 oktober werd deze week teruggevonden bij Marken NH. Ook de ringsnaveleend die twee weken terug bij Heerhugowaard NH werd gezien zat er deze week weer. Het gaat waarschijnlijk om de vogel die dit voorjaar ook op deze locatie aanwezig was.
 • De izabeltapuit van Texel NH lijkt voorlopig niet van plan om door te vliegen. De vogel laat zich schitterend zien bij de Prins Hendrikzanddijk; zeker de moeite waard om dit weekend deze zeldzame tapuit een bezoekje te brengen!
 • Ook de grote grijze snip die al sinds 16 oktober bij Groede ZL zit heeft voorlopig geen heimwee. De vogel is nog altijd mooi te bekijken.
Vogelradar: rosse franjepoten zijn in hun winterkleed helemaal niet zo rossig...
Rosse franjepoten zijn in hun winterkleed helemaal niet zo rossig… Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

 • Herinneren we storm Ciarán nog? De vogelaars met een zeehart konden de day-after hun hart ophalen aan de kust! De storm had vele tientallen vale stormvogeltjes en zelfs diverse stormvogeltjes tegen de Nederlands kust aan geblazen. Iets wat maar zelden gebeurt. Niet iedereen had dergelijke aantallen van beide soorten aan zien komen; een wijze les voor na een volgende storm!
 • In de dagen na de storm zijn er nog diverse andere zeevogels langs de kust ontdekt. Zo zaten er op diverse plekken rosse franjepoten, zoals bij Ritthem ZL. Deze vogel laat zich al dagen prachtig zien en fotograferen, regelmatig in het bijzijn van een dwergmeeuw. Vlak in de buurt zit ook nog een fraaie ijsduiker. En als je dan toch bezig bent, de grote burgemeester die nu al jaren op rij terugkeert zit er ook al weer een tijdje!
 • Niet alleen langs de Zeeuwse kust zijn ijsduikers te zien. Deze echte wintersoort dobbert ook in de kustwateren van Texel NH. Een andere vogel zocht wat meer de luwte van het binnenland op en zwemt nu rond op de Kraaijenbergse Plassen NB.
 • En er zijn meer winterse krentjes te zien in ons kikkerlandje. Enkele ruigpootbuizerden meldden zich in de noordelijke provincies. Waarnemingen werden onder andere gedaan nabij Woltersum GR en Ferwert FR. Verder zijn er op verschillende plekken Siberische tjiftjaffen en pestvogels waargenomen. Heerlijke soortjes om komend weekend tegenaan te blunderen!
 • Een prachtige taigaboomkruiper op Schiermonnikoog FR en de tweede kleine vliegenvanger van dit najaar in Leeuwarden FR mogen in deze vogelradar zeker niet ontbreken!

Unieke kansen

 • Al sinds eind vorige week wordt er een adult mannetje steppekiekendief gezien op het Dwingelderveld DR. In het voor- en najaar een steeds algemenere trekvogel, maar zo’n adult mannetje blijft een bijzonder fraai gezicht. Zeker jagend boven zo’n fraai natuurgebied.
Vogelradar: een fraai adult mannetje steppekiekendief.
Een fraai adult mannetje steppekiekendief. Fotograaf: Kevin Sundermann

Regionale zeldzaamheden

 • Wellicht de meest bizarre waarneming deze week was van een vermoedelijk stormvogeltje bij het natuurgebied Waterharmonica Kristalblad nabij Enschede OV. De foto’s zijn suggestief, maar of een vaal stormvogeltje uitgesloten kan worden? Beide soorten zijn hoe dan ook een ongekende zeldzaamheid zo ver in het binnenland; wederom het resultaat van storm Ciarán!
 • Een waarneming die qua uniekheid in de buurt komt is die van een waterspreeuw in de haven van West-Terschelling FR! Sowieso een zeldzame wintergast, maar zo op een Waddeneiland worden ze zelden gezien, laat staan op de kade van de haven. Op Helgoland, een rotseiland voor de Duitse kust, werd eerder dit najaar ook een waterspreeuw waargenomen. Wellicht dezelfde vogel?
Vogelradar: nog een stuk zeldzamer dan de ijsduiker; de geelsnavelduiker met zijn lichtgele snavel!
Nog een stuk zeldzamer dan de ijsduiker; de geelsnavelduiker met zijn lichtgele snavel! Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

 • Dit weekend lijken de weergoden iets beter gezind. Na eerst nog een natte en winderige vrijdag lijkt er zaterdag een lekker noordwesten windje te staan. Gaat dat weer de nodige leuke zeesoorten opleveren? Goede kans dat er nog wat vale stormvogeltjes, stormvogeltjes en rosse franjepoten voor de kust bivakkeren. Of anders kan een langsvliegende papegaaiduiker of de nog zeldzamere geelsnavelduiker je weekend meer dan goed maken!
 • Zondag lijkt het een lekker rustige herfstdag te worden met weinig wind en van tijd tot tijd een aangenaam zonnetje. Heerlijk weer om er op uit te trekken. November is een goede maand voor de wat grauwere variant van de bladkoning, namelijk de humes bladkoning. Er werd dit najaar al een vogel gevonden bij de Oostvaardersplassen FL, dit weekend weer een nieuwe? Ook een woestijntapuit kan deze periode zomaar opduiken. En als we nog een niveautje zeldzamer gaan denken; op 11 november zijn er in het verleden al twee zwartkeellijsters ontdekt. Dat zou nog eens een leuk presentje van Sint Maarten zijn.
 • Fijn vogelweekend toegewenst!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: