Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 13 oktober 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een diamant uit het hoge noorden, de blauwstaart. Steeds vaker wordt de soort in Nederland gezien, met afgelopen weekend de eerste vogel van dit najaar. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn.

De beste vogelmaand in Nederland, oktober, is inmiddels aangebroken. Na een aantal weken waarin de zeldzaamheden spaarzaam waren, kwam daar afgelopen weekend eindelijk verandering in. We blikken terug op een zeer vermakelijke en drukke week midden in de meest hectische maand van het jaar.

Zeldzaamheden

  • Vooral de steltlopers vertegenwoordigen de zeldzaamheden die afgelopen dagen zijn ontdekt. Dat begon met een Aziatische goudplevier die zich op Schiermonnikoog FR liet zien tussen de goudplevieren. De vogel is maar één dag waargenomen. De Amerikaanse goudplevier van vorige radar bleek nog langer aanwezig, hetzij op een andere plek, namelijk bij Schellinkhout NH. Een nog betere vondst was die van een steppekievit in Wildervank GR, die de ontdekker zelfs op zijn huislijst bij kon schrijven! De vogel was de twee dagen daarna nog maar lastig twitchbaar. Ook een grote grijze snip nabij Colijnsplaat ZL is al meerdere dagen te bewonderen. Een kleine geelpootruiter die werd ontdekt bij Zevenhuizen ZH, sluit het steltlopergeweld van deze week af.
  • Wie had gedacht dat het hoogtepunt van het najaar misschien wel eens een paartje Ross’ ganzen zou kunnen worden? De Ross’ ganzen die namelijk tussen de kleine rietganzen over telpost De Vulkaan ZH, de Maasvlakte ZH en Cadzand-Bad ZL vlogen, blijken bewezen wild te zijn! Een van de vogels, die hiervoor al in Noorwegen werden gezien, draagt een wetenschappelijke ring afkomstig uit Canada. Het is daarmee zelfs het eerste bewezen wilde geval voor Europa. Momenteel lijken de ganzen hun overwinterplek te hebben gevonden in België. Wellicht doen ze Nederland nog een keer aan wanneer ze over een paar maanden weer naar het noorden trekken.
  • Het lukt maar weinig vogelaars om een indiener te vinden (een zeldzaamheid die moet worden ingediend bij de CDNA), laat staan twee in twee dagen. Arjan Dwarshuis, een van de bekendste vogelaars uit ons land en verwoed zeldzaamhedenzoeker, kreeg het voor elkaar. Eerst vond hij deze maandag een mannetje kleine topper in de Gouwzee NH. De dag daarna sloeg hij nog harder toe met een overvliegende Mongoolse pieper bij Noordwijkerhout ZH, nota bene tijdens het opnemen van De Vogelpotcast! Dat belooft een mooie aflevering te worden.
Vogelradar: de steppekievit is wereldwijd al een zeldzaamheid.
De steppekievit is wereldwijd al een zeldzaamheid. Erg bijzonder dus dat hij af en toe in Nederland te zien is. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Dit weekend vond het Dutch Birding Najaarsweekend plaats op Texel. De deelnemers moesten zich zaterdag vooral vermaken met leuke soorten over zee. Het was wachten wat de weersomslag zondag zou brengen. Dat viel zeker niet tegen want het eiland bleek al gauw helemaal vol met vogels te zitten. De beste soort van het weekend werd dan ook op zondag gevonden, in de vorm van een blauwstaart in Den Burg NH.
  • Net als op Texel was er ook op Schiermonnikoog die zondag het een en ander aangekomen. In de Kobbeduinen FR werd een raddes boszanger ontdekt.
  • Naast deze flinke zeldzaamheden kwamen er met al het vogelgeweld ook genoeg krenten mee. Tussen de duizenden net aangekomen lijsters en piepers werden er veel dwerggorzen, grote piepers en bladkoningen waargenomen. Ook verschenen er weer Europese kanaries en Siberische boompiepers. Een late ortolaan bevond zich in de duinen van Terschelling FR.
  • Over Ouddorp ZH werd een overvliegende bosgors waargenomen. Deze gorsachtige valt met zijn tikkende roepje nauwelijks op en is daarom alleen voor gevorderde vogelaars weggelegd. Met een sonogram is deze soort van andere tikkende gorzen zoals de dwerggors te onderscheiden.
Vogelradar: raddes boszangers zijn net als bruine boszangers echte skulkers en laten zich slecht zien.
Raddes boszangers zijn net als bruine boszangers echte skulkers en laten zich slecht zien. Ook de roep is onopvallend dus het is een hele klus om deze soort waar te nemen. Fotograaf: Lennart Verheuvel

Unieke kansen

  • In Nationaal Park Zuid-Kennemerland NH vertoeft al drie dagen lang een vrij tamme sperwergrasmus. Sperwergrasmussen laten zich niet vaak zo mooi zien als deze. Wellicht blijft de vogel nog even aanwezig en kunnen meer mensen hem de komende dagen bewonderen.
  • Wanneer de wind deze week goed stond voor zeetrek, werden ook echt veel leuke zeesoorten gezien. Denk aan grote aantallen grauwe pijlstormvogels, maar ook noordse pijlstormvogels en zelfs enkele vale pijlstormvogels. Daarnaast vlogen er vorkstaartmeeuwen, kleinste jagers en vaal stormvogeltjes. Ook werden er zwarte zeekoeten langs de kustlijn van Texel NH gezien. Als de wind de komende dagen nog eens vanuit het Westen of Noordwesten komt, kan het lonen om een hoog duin op te zoeken en met de telescoop over het water te turen.
Vogelradar: langs vliegende zwarte zeekoeten zijn te herkennen aan hun lichte uiterlijk in winterkleed en de grote witte vlekken op de bovenvleugel.
Langsvliegende zwarte zeekoeten zijn te herkennen aan hun lichte uiterlijk in winterkleed en de grote witte vlekken op de bovenvleugel. Fotograaf: Leo Tukker

Vooruitblik

Het lijkt er niet op alsof het dit weekend erg lekker weer gaat zijn. We zitten nu echter in de spannendste tijd van het jaar en ook bij slecht weer kan er van alles worden gevonden. Wil je echt profiteren van de wind, dan moet je gaan zeetrektellen. Zaterdag en zondag staat er namelijk een harde Noordwesterwind die zeevogels wat dichter naar de kustlijn blaast. Je maakt dan kans op alle eerder genoemde zeesoorten en misschien zelfs wel meer! Wellicht vliegt er een stormvogeltje langs. Daarnaast heeft er afgelopen week wat doorstroming kunnen plaatsvinden en zijn er momenteel ook genoeg zeldzame vogels in de bosjes te vinden. Het is daarom geen slecht idee een rustig plekje uit de wind op te zoeken. Alleen binnen blijven is een slecht idee, dus ga er op uit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: