Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 1 december 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Grote burgemeesters zijn enorme bakbeesten afkomstig uit IJsland.
Grote burgemeesters zijn enorme bakbeesten afkomstig uit IJsland. Fotograaf: Willem Verhagen

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De storm van afgelopen weekend zorgde voor een paar leuke zeesoorten. Ook qua zangvogels viel er weinig te klagen. Zelfs een late najaarsknaller deed ons land één dagje aan. We blikken terug op een vermakelijke week.

Zeldzaamheden

  • De zeldzaamheid van de week was de rotszwaluw die werd gevonden in de Klompenwaard GE. Net als de vale gierzwaluw lijkt deze soort steeds vaker af te dwalen naar ons land. De rotszwaluw is echter nog altijd veel zeldzamer. In de afgelopen vier jaar zijn er drie vogels in november waargenomen. Deze vogel betreft het tiende geval voor Nederland.
  • De ringsnaveleend die vorig jaar overwinterde in Heerhugowaard NH en afgelopen oktober alweer op dezelfde plek opdook, zit daar nog steeds. De vogel is wat verder in de rui en heeft nu bijna volledig effen grijze flanken zonder eclipsveren. Een leuk detail is dat de vogel individueel herkenbaar is aan het witte vlekje onder zijn linkerneusgat.
  • Een van de twee mannetje Kleine Toppers die verbleven op de Gouwzee NH lijkt de oversteek gemaakt te hebben naar de Pampushaven FL. Dit bewijst maar weer eens dat duikeenden pendelen tussen deze twee populaire gebieden. Wie weet wat er daar deze winter nog meer opduikt.
Vogelradar: De rotszwaluw is een vrij forse zwaluw met lichte vensters in de staart die bij het spreiden van deze zichtbaar worden.
De rotszwaluw is een vrij forse zwaluw met lichte vensters in de staart die bij het spreiden van de staartpennen zichtbaar worden. Fotograaf: Sieb

Leuke krenten

  • Met deze vrieskou voelt het najaar voelt als afgelopen, maar toch komen er nog enkele zangvogels van ver binnendruppelen. Een bruine boszanger liet zich bewonderen in een plasje in een open plek in het bos van het Noordhollands Duinreservaat NH. Op deze vierkante meters hebben al meerdere bijzondere soorten gezeten zoals een blauwstaart en een balkanbergfluiter. In Meijendel ZH werd een pallas’ boszanger waargenomen, net als de bruine boszanger een typische zeldzame soort voor het late najaar.
  • De harde wind van afgelopen vrijdag heeft aardig wat leuke zeevogels richting de kust geblazen. Vooral langs trektelpost Lauwersoog GR was het bingo. In twee dagen tijd zagen ze daar 1 ijseend, 6 rosse franjepoten, 2 vorkstaartmeeuwen, 2 kleine alken, 1 papegaaiduiker, 4 ijsduikers, 1 kleine burgemeester, 1 grote pieper en 1 kleinste jager.
  • De tweede winterkleed kleine burgemeester die langs Lauwersoog vloog, zat de volgende dag op het strand van Texel NH. Een eerste winterkleed vogel vloog langs Ameland FR. Een eerste winterkleed grote burgemeester werd gevonden tussen duizenden meeuwen op het strand van Wijk aan Zee NH. Dit zijn de eerste jonge grote -en kleine burgermeesters die deze winter worden gezien. Ze zijn waarschijnlijk met de harde wind vanaf IJsland hierheen geblazen.
  • Deze week verschenen op meerdere plekken Europese kanaries. De Europese kanarie is typisch een soort die in het late najaar wordt gezien en soms in kleine aantallen overwintert op stukjes ruig terrein.
Vogelradar: De pallas' boszanger overtreft zijn neefje de bladkoning in schoonheid. Wie het geluk heeft deze soort te zien, kan soms ook de lichte stuit waarnemen.
De pallas’ boszanger overtreft zijn neefje de bladkoning in schoonheid. Wie het geluk heeft deze soort te zien, kan soms ook de lichte stuit waarnemen. Fotograaf: Frank Kremer

Unieke kansen

  • Zoals in de vorige radar al vermeld, is het een goede winter voor barmsijzen. Met name grote barmsijzen duiken hier op tijdens een influx. Je kunt er nu maar beter van genieten want het kan zomaar zijn dat je de jaren hierna geen enkele grote barmsijs meer te zien krijgt! Tot nu toe is het nog rustig wat betreft witstuitbarmsijzen maar enkele goede kandidaten zoals deze in Utrecht UT worden al wel gezien.
  • De zwartbuikwaterspreeuw uit Zoetermeer ZH lijkt het daar naar zijn zin te hebben en wordt nog altijd dagelijks gezien. Ook dit is een soort die zich lang niet elke winter zo goed laat zien.
Vogelradar: Een groepje grote barmsijzen is vaak makkelijk op te merken door het geluid dat ze maken.
Een groepje grote barmsijzen is vaak makkelijk op te merken door het geluid dat ze maken. Fotograaf: Jan Luit

Regionale zeldzaamheden

  • Niet alleen de kustplaatsen konden profiteren van de harde wind van vrijdag en zaterdag. Ook Flevoland kon een aantal leuke soorten meepikken. Op zaterdag werd daar een rosse franjepoot ontdekt in de Blocq van Kuffeler FL. Maar daar bleef het niet bij. Dezelfde dag nog verscheen op diezelfde plek een andere leuke soort voor de regio: een jonge kuifaalscholver! Wie zich afvraagt waar dit weekend te vogelen, kunnen wij zeker aanraden om in de omgeving van de Lepelaarplassen FL een rondje te maken. Naast deze leuke zee-soorten en de eerder genoemde kleine topper, maak je ook kans op witkopstaartmezen, Siberische tjiftjaf, witoogeend en zwarte ibis.

Vooruitblik

  • Als we kijken naar de voorspellingen van aankomend weekend, zien we dat erg koud wordt. Wel blijft het waarschijnlijk droog en staat er bovendien op zaterdag maar een zacht briesje. Ideaal vogelweer dus! In België en Nederland lijken er nog enkele Siberische tjiftjaffen, bruine boszangers en pallas’ boszangers binnen te komen die dit weekend met het rustige weer vast zullen worden ontdekt. De humes bladkoningen laten het nog een beetje af weten maar ook dat is een soort die begin december te verwachten valt. Sinterklaas is weer in het land dus wij zijn benieuwd wat we in onze schoen zullen aantreffen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: