In de eerste twee delen van ‘Vogels kijken op vakantie’ kwam noordoost Polen aan bod. Deze editie neem ik u mee naar het hart van Frankrijk waar een prachtig vogelrijk natuurgebied ligt: La Brenne. Het gebied is met zo’n 8 uur rijden vanaf Nederland goed te bereiken en kent een enorme diversiteit aan habitattypen en bijbehorende flora en fauna. Toch staat het gebied vooral bekend om haar grote aantal meren, ruim 3000 welteverstaan!
‘Land van duizend meren’
De bijnaam ‘Land van duizend meren’ is dus zelfs nog bescheiden. De vele meren komen voort uit de visvangst die er eeuwen heeft plaatsgevonden. In het moerassige gebied zijn in de 12e eeuw visvijvers gegraven. Door afwatering konden de vissen worden gevangen. Na de Franse Revolutie raakten de visvijvers en de bijbehorende sluizen echter in verval, waardoor het landschap verwilderde en de natuur haar gang kon gaan. In 1985 werd het gebied omgedoopt tot Regionaal Natuurpark.
La Brenne bestaat hoofdzakelijk uit vlak terrein, waardoor het een uitstekend gebied is voor wandel- en fietsroutes. Het gebied is extra interessant door de grote aantallen openbare vogelkijkhutten, waardoor de voormalige visvijvers en haar bijbehorende watervogels prachtig te zien zijn. Een droom voor elke vogelaar! Het stikt er van de reigers, witwangsterns en geoorde futen. Doordat het landschap en de oude visvijvers worden aangevuld met weilanden, heidevelden en bospercelen, is er naast de watervogels nog veel meer te beleven!
Vogelkijkhutten
In de eerste plaats zijn er bijzonder veel openbare vogelkijkhutten, die vooral bij de Étangs (Frans voor vijver) staan. Vanuit de vogelkijkhutten heb je vaak een mooi overzicht over broedkolonies van reigers en/of sterns en al de overige soorten watervogels. Enkele highlights zijn de volgende vogelkijkhutten:
- Étang Cistude: Een fraaie Étang met een reigerkolonie en broedende witwangsterns. Vanuit drie openbare hutten heeft u een prachtig overzicht over de Étang en komen de diverse reigersoorten, zoals koereiger, ralreiger, kwak, purperreiger, kleine zilverreiger en blauwe reiger met wat geluk vlak voor de hut. Er is ook een betaalde hut beschikbaar die dicht op de reigerkolonie staat, interessant voor de (vogel)fotografen!
- Étang de la Sous: Vanuit de hut zie je maar een klein deel van het meer, maar dat maakt de hut niet minder interessant. Door de aanwezigheid van een rietkraag heb je hier een goede kans op een woudaap. In het riet zelf zit een kolonie purperreigers. Daarnaast staan er dode stronken dicht voor de hut, waar geregeld koereigers en witwangsterns op gaan zitten. Ook de ijsvogel laat zich hier frequent zien. In de graslanden naast de hut hoort u veelvuldig de graszanger.
- Étang de Bellebouche: In de zuidoosthoek van de Étang staat een observatiehut die uitkijkt op een grote reigerkolonie. Vooral in de eerste of laatste uurtjes van de dag zie je mooie groepen reigers die de kolonie verlaten of die juist weer terugkomen. Wanneer een oudervogel bij de kolonie arriveert, klauteren de jonge reigers zo snel als ze kunnen omhoog om als eerste een maaltje te bemachtigen!
- Étang Purais: Een Étang waar het werkelijk waar stikt van de witwangsterns. Tussen de witwangsterns zwemmen de geoorde futen en krooneenden en met wat geluk zit voor de hut een moerasschildpad te zonnen.
Meer dan Étangs
Ook buiten de oude visvijvers is La Brenne een prachtig gebied. De weides met koeien zijn een bron van voedsel voor vogels. Koereigers zijn bijvoorbeeld, zoals de naam al zegt, onlosmakelijk verbonden met de aanwezigheid van koeien in het gebied. Daarnaast zijn de struwelen langs de weides de perfecte habitat voor grauwe klauwieren. Verder hoort u op veel plekken de zang van grauwe gors en cirlgors. Bij verlaten schuurtjes of stenen muurtjes is het opletten geblazen voor steenuilen. Vergeet ook niet de lucht in de gaten te houden; wespendieven, zwarte- en rode wouwen en slangenarenden kunnen zomaar overvliegen.
Zoekt u de wat meer beboste delen van La Brenne op, dan hoort of ziet u met wat geluk de hop, wielewaal en zomertortel. Tot slot is het rivierdal van de rivier de Creuse absoluut een aanrader. Naast een bijzonder fraai landschap broeden er in de steile rivieroevers bijeneters en oeverzwaluwen.
En wie niet alleen voor de vogels komt, heeft nog een hoop meer te ontdekken. De combinatie van moerasgebied en bramen is de perfecte combi voor boomkikkers. Het blijft echter goed zoeken, want verstoppen kunnen ze als geen ander! De afwisselingen van water, weide en bos met bloemrijke bermen maken het daarnaast een walhalla voor vlinders zoals kolibrievlinders, parelmoervlinders, koninginnepages en ijvogelvlinders, om maar wat te noemen. Verder zitten er diverse soorten slangen en moerasschildpadden en loopt er wild rond, zoals zwijnen, edelherten en dassen.
Meer weten?
Bovengenoemde Étangs, habitattypen en voorkomende soorten zijn nog maar een kleine greep uit de rijkdom die La Brenne te bieden heeft. Voor een goed overzicht van de diverse vogelkijkhutten, de aanwezige wandel- en fietspaden en mooie vogellocaties kunt u ter voorbereiding het beste de Crossbill guide voor de Loire Valley aanschaffen, waar La Brenne onderdeel van is.
In het gebied zelf kunt u terecht bij het toeristeninformatiecentrum in Mézières-de-Brenne. Op hun website geven ze ook al een aardig overzicht van de diverse vogelkijkhutten, overnachtingsmogelijkheden, wandelingen, activiteiten en bezienswaardigheden. Verder kunt u in het gebied twee natuurhuizen bezoeken waar u diverse kaarten en folders mee kunt krijgen met goede informatie over het gebied: Maison du Parc en Maison de la Nature. Bij Maison de la Nature kunt u ook de eerder genoemde betaalde hut bij Étang Cistude reserveren. Bij Maison du Parc kunt u genieten van overheerlijke crêpes, een vakantie bestaat immers uit meer dan vogels!
2 reacties
Zelf ben ik er een aantal jaren geweest. De laatste keer viel het gebied me enorm tegen om de vogels te spotten. Er waren veel meren drooggelegd. Het zijn meren voor de vissen.
De hutten waren erg druk. En werden soms de hele dag bezet gehouden door fotografen die alleen aan zichzelf dachten. Zelf had ik ook een artikel geschreven voor natuurfotografie over dit gebied. Maar zo lovend als ik toen was ben ik niet meer. Ik heb het over 10 jaar geleden.
https://www.natuurfotografie.nl/de-brenne-het-land-van-de-1000-meren/
Erg leuk artikel! Wij willen volgend jaar naar dit gebied, erg handig dus deze informatie. Helaas is die Crossbill guide uitverkocht en nergens leverbaar. Wat is de beste plek om bijeneters te zien? Het rivierdal zal best lang zijn…