Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Interview: Robin Drenth – Topvogelaar in de dop

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Sommige van die jonge gastjes hébben het: ze zien 10x meer dan jij ziet, zijn superscherp, leergierig en niet te stoppen. Niet zelden zijn het de topvogelaars van de toekomst. Robin Drenth is er zo eentje, de hoogste tijd voor een nadere kennismaking: hoe komt het nou dat hij zoveel ziet en ontdekt?

Hoi Robin, kun je jezelf introduceren?

Hey, ik ben Robin Drenth. Een jonge vogelaar van 13 die vooral vogels kijkt in de Arkemheenpolder en alle andere gebieden in de omgeving van Nijkerk, waar ik woon. Ik ben eind 2020 begonnen met vogelen na een excursie op de Veluwe waar we zeearenden en een zwarte specht zagen. Ik zit op school in Vathorst en doe bijna alles op de fiets. Ook maak ik veel mooie foto’s, ontdek zeldzame vogels en neem ik het geluid op van sommige vogels.

Eigenlijk ben ik een coronavogelaar. Ik ben begonnen doordat ik buiten school meer tijd had door het thuiswerken. Ik ben wel meteen heel fanatiek begonnen waardoor ik nu al op een best hoog niveau vogel.

Wat spreekt jou aan in vogels?

Dat je elke dag, hoe vaak je ook in een gebied komt, andere vogels ziet. Wat voor mij heel fijn is aan vogels kijken is dat ik even mijn hoofd leeg maak. Even niet aan school en thuis denken is soms heel fijn.

Mijn lievelingsvogel is denk ik de zomertortel. Zo mooi hoe die koeren. Als je dan om 6:00 in het Horsterwold staat en er eentje in een dode boom ziet is dat gewoon magisch vind ik.

Robin Drenth aan het vogelen.

Wat is je specialisme?

Qua vogelen ben ik best goed in de juiste plekjes uitzoeken om bepaalde vogels te zien of te ontdekken. Op die manier kan je ook een leuke daglijst maken. Tijdens de Amersfoort fiets BigDay in het voorjaar hadden we dan ook 127 vogelsoorten gezien op één dag.

Een voorbeeld is 9 april: mijn vogelmaatjes Nelson en Lobke wilden niet mee omdat het te hard regende. Ook was het al een paar dagen stevige westenwind. Door die wind worden wel eens leuke zeesoorten naar het binnenland geblazen. Ik was dus van plan om goed op het Nijkerkernauw te kijken. Na een tijdje zag ik ver weg 4 eenden op het water. Dat is raar want alle andere eenden lagen dicht tegen de kant uit uit de wind. Het bleken 4 zwarte zee-eenden! Een hele zeldzame soort voor deze regio! Vijf minuten later, net na een harde hoosbui zag ik naast een groep meerkoeten niet 1 maar maar liefst 7 grote zee-eenden! Ook erg bijzonder in het binnenland! Een half uurtje later volgde nog een groepje middelste zaagbekken en geoorde futen. Het leek IJmuiden wel! Nelson en Lobke waren natuurlijk erg jaloers op deze score. 😉

Hoe heb jij je zo ontwikkeld?

Wat mij heel erg heeft geholpen bij vogels herkennen is waarneming.nl en mijn eigen nieuwsgierigheid. Als er ergens een nieuwe vogelsoort werd gezien ging ik de dag van tevoren altijd het geluid en het gedrag bestuderen zodat ik precies wist waar ik op moest letten als ik op zoek ging.

Voor wie zich ook verder wilt ontwikkelen heb ik wel een paar tips. Ga er altijd op uit, ook als er kans is op regen, het vriest of er harde wind staat. Kijk ook altijd van tevoren op waarneming wat er wel en niet zit, zodat je weet wat je moet verwachten. Ook is het handig om de windrichting te checken zodat je weet of je bij westenwind, zeevogels of bij zuidenwind, zuidelijkere vogels kan verwachten. Met die zee-eenden wist ik al dat het een paar dagen achter elkaar harde westenwind was, daarom keek ik extra goed op het water. Ook viel het op dat alle eenden behalve de zee-eenden dicht tegen de kant aan zaten waardoor het duidelijk werd dat deze vogels dit gewend waren. 

Wat bij andere ontdekkingen veel helpt is het geluid, als je iets zeldzaams wilt vinden moet je echt wel het geluid van een Siberische tjiftjaf of roodmus weten. Anders ga je er nooit een vinden. Soms heb je soorten die specifiek een bepaald biotoop nodig hebben. Dan weet je dat je op die soorten extra moet letten. Zo is het best onwaarschijnlijk om in het Horsterwold (een loofbos) een kruisbek te zien. En is het ook onwaarschijnlijkk om in Den Treek (een naaldbos) een spotvogel te zien.

Naast vogelen houdt Robin Drenth zich ook bezig met natuurfotografie.

Welke soort wil je nog graag eens zien?

De ijsduiker is een soort die ik heel graag wil zien. Omdat ik alle andere duikersoorten al een keer heb gezien, en die familie gewoon super mooi vind, is dat wel mijn droomsoort. Ook de morinelplevier zou me heel gaaf lijken om te zien, omdat die in zomerkleed super mooie kleuren hebben.

Vertel eens over je laatste vogeltocht

De laatste keer dat ik ging vogelen was met Lobke, eergisteren. We gingen al vroeg op pad richting Arkemheen, Horsterwold en het Hulkesteinse bos. Eerst op Nekkeveld kwartels zoeken, die we niet vonden omdat het te hard waaide (redactie: kwartels ontdekken doe je op geluid en daarvoor moet het niet te hard waaien). Even later naar de plek waar de kleinst waterhoen al een tijdje zit. Toen we daar niks vonden stonden we weer op en vloog hij zowaar net buiten het hek op! Geen fantastische waarneming maar genoeg om zeker te zijn. Vervolgens gingen we het Hulkesteinse bos in, op zoek naar de krekelzanger die daar mogelijk zat. We konden hem niet vinden. Even later hoorden we nog ver weg de Iberische tjiftjaf zingen. En daarna zochten we nog even op de plek waar een roodmus en grauwe klauwier zat, die we overigens ook niet konden vinden.

We besloten om voor de regen nog even het Horsterwold in te gaan maar al snel werd onze route geblokkeerd door een groep koningspaarden. Op het fietspad erboven vloog een wespendief. Even later kwam Bert aanfietsen en hij durfde er wel doorheen. Ik ging achter hem aan maar Lobke durfde het niet aan. Even naar de kijkhut en terug, het begon te regenen. Arme Lobke. Stond ik in de kijkhut terwijl het keihard regende… Ze belde om te vragen waar ik was, uiteindelijk was ze langs de paarden gekomen m.b.v. een aardige vrouw.

In de Stille Kern hoorden we kleine bonte specht, wielewaal, spotvogel en grauwe vliegenvanger. We wilden terug, maar na 45 minuten waren de paarden geen meter opgeschoven. Ze stonden zelfs nog dichter op elkaar dus besloten we om te fietsen. Een route van 2km lang door hoog gras terwijl het keihard regende. Diepe plassen met modder en een halve meter dikke omgevallen boom op het ´pad´ maakten het niet makkelijker. We zouden gaan schuilen op de Camping in het Hulkesteinse bos. Tot op het bot doorweekt kwamen we aan in een partyhutje.

Er lagen handdoeken en een bankje dus een mooie plek om de buien af te wachten. Nelson kwam erbij, ook kletsnat en even later besloten we door te gaan. Langs de Delta Schuitenbeek zat vrij weinig totdat we een verdachte steltloper zagen. Het bleek een zomerkleed krombekstrandloper! Hele leuke soort voor de regio hier! We fietsten verder via Oldenaller naar het plasje bij Diermen waar nog een late kemphaan zat. Het vertrouwde steenuiltje liet zich niet zien helaas. Die dag zag ik 94 vogelsoorten, een hele goede score!

Robin Drenth met zijn vrienden Lobke en Nelson.
Robin Drenth met zijn vrienden Lobke en Nelson.

Waarom zijn de vogels blij met jou?

Qua vogelbescherming doe ik niet heel veel. Ik leg vogelvoer in de tuin. En soms als ik zie dat iemand iets doet wat niet kan zoals vissen in verboden gebied, vogels verstoren of veel geluid maken in een natuurgebied dan spreek ik ze aan. Een keer liep een man zomaar een beschermd weiland in om een jonge grutto te pakken en even vast te houden. Hij vond het niet zo leuk dat zo’n klein joch hem daar op wees. Hij zei: ´Ik doe dit al 60 jaar lang elk jaar en doe het zo weer. Prachtig dit.´ Ik probeerde hem uit te leggen dat genieten van vogels ook heel anders kon maar dat snapte hij blijkbaar niet…

Meer over Robin Drenth

Robin Drenth is actief op Waarneming: https://waarneming.nl/users/299072/ en post regelmatig foto’s op instagram: @robindevogelaar

Wil je nog meer lezen over Robin Drenth? Op de website van Vogelbescherming staat nog een leuk stukje over hoe Robin is begonnen met vogelen: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/nieuwe-vogelaars-door-corona )

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: