Is het jou ook opgevallen dat je de afgelopen tijd overwegend bruine eenden ziet? Waar is het iriserende groen van het mannetje van de wilde eend en waar het bonte kleed van de slobeend gebleven?
Rui
Dit heeft alles te maken met de rui die de eenden doormaken. Als gevolg van deze rui krijgen ze een soort tussenkleed en dat noemen we het eclipskleed. Deze term wordt alleen gebruikt voor eenden.
De meeste vogels ruien hun veren één voor één, waardoor ze kunnen blijven vliegen. De meeste watervogels en dus ook de eenden, ruien ineens al hun slagpennen. Ze kunnen daardoor niet vliegen en zien er dus ook anders uit.
Kwetsbaar
Omdat ze in deze periode vrij kwetsbaar zijn, verblijven ze in grotere groepen op open water. Daar hebben ze nog één verdedigingsmechanisme over: ze kunnen onder water duiken. Soms heeft een roofvogel zoveel geduld dat ie een eend helemaal uitput en alsnog te pakken krijgt.
Zomer
Het moment waarop eenden de rui doormaken is logisch: de broedtijd zit erop, het nageslacht is veilig gesteld en er is nu voedsel in overvloed. Voor het aanmaken van een nieuw verenkleed zijn heel wat eiwitten nodig…
De rui duurt een paar maanden. Eerst worden de slagpennen helemaal vervangen, zodat ze zo snel mogelijk weer in staat zijn om te vliegen. Daarna ruien ze al hun andere veren, waarna ze weer in hun zogenaamde prachtkleed zijn. De hele winter en voorjaar kunnen we dan weer genieten van de grote variatie aan mooie eendensoorten.
Herkenning
Het herkennen van eenden in eclipskleed is niet altijd makkelijk. Het uitbundige kleed van de meeste mannetjes eenden gaat meer lijken op het vrouwtjeskleed. Toch zijn er meestal voldoende aanknopingspunten om tot de juiste determinatie te komen.
Verdiep je de komende tijd eens in eenden en kijk of het lukt om de soort te herkennen. Hoe meer de tijd vordert naar september en oktober, hoe makkelijker het wordt.
Bestudeer vooral groepen eenden. Je ziet dan dat elke vogel enigszins varieert. Vogels die wat verder in de rui zijn laten al wat meer zien van hun prachtkleed. Superleuk en leerzaam!
Een paar tips nog: Let op de snavelkleur. Bij het mannetje van de wilde eend blijft deze geel, waardoor je het mannetje en vrouwtje toch makkelijk uit elkaar kunt houden. Als ze hun vleugel strekken wordt het ook een stukje makkelijker, omdat je dan specifieke kenmerken kunt zien.
Uitdaging
Soms is het wel heel lastig te zien welke soort het is en vooral of het een mannetje, vrouwtje of jong is. Kun jij op onderstaande foto zien welke soort het is en welk geslacht? Succes!
4 reacties
Zomertaling man
Pijlstaart man
Zomertaling man
zomertaling man