Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 7 april 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een porseleinhoen sluipt altijd stiekem door de Nederlandse moerasgebieden, dus waarnemingen worden vooral op gehoor gedaan. Luister je komende weken ook? Fotograaf: Hans Overduin

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Met de heerlijke voorjaarszon van afgelopen week krijg je echt zin om het veld in te gaan, en qua voorjaarstrek is er van alles te beleven.

Zeldzaamheden

  • Afgelopen winter werd bij Venlo LI de eerste humes bladkoning gevonden voor Limburg. Dat deze soort de laatste jaren steeds vaker opduikt in Nederland, en dus ook in Limburg, werd deze week duidelijk gemaakt door een tweede humes bladkoning in Limburg. De vogel werd roepend gevonden tijdens een broedvogelmonitoring in Nationaal Park Maasduinen LI. Sinds oktober vorig jaar hebben we maar liefst 15 gevallen van deze soort in Nederland. Hoewel de beste tijd voor de soort voorbij is blijft het dus goed opletten in het veld.
  • Het houdt niet op met de ringsnaveleenden. Naast de drie ringsnaveleenden van de vorige vogelradar is er deze week nog een exemplaar gevonden bij Enkhuizen NH. Sowieso is het eendenseizoen nog niet voorbij. De Siberische taling bij Zevenhoven ZH wordt namelijk ook nog steeds gezien.
  • In Amsterdam NH werd op 31 maart een alpengierzwaluw gevonden in een plantenbak (!) op het Hoofddorpplein. De verzwakte vogel is overgebracht naar een opvangcentrum waar hij op 5 april helaas is overleden. Dwaalgasten zoals deze worden wel vaker verzwakt aangetroffen. De soorten horen eigenlijk niet thuis in Nederland en zijn tijdens hun trekbeweging verdwaald. Daardoor vliegen ze veel grotere afstanden dan normaal en kunnen ze uitgeput raken.

Leuke krenten

  • In de vorige radar werd de eerste hop van het jaar besproken. Ondertussen zijn er ook bij Hoog Zalk OV, Kloostereind NB, Landgraaf LI en op Terschelling FR verschillende hoppen gezien. Komende weken kunnen ze in het hele land opduiken, dus goed opletten bij grasvelden met kort gras.
  • Er werden bonte kraaien gemeld op verschillende plekken. De soort overwinterde in de vorige eeuw veel in Nederland, maar tegenwoordig blijven de vogels veelal in Scandinavië hangen en komen dus niet meer naar Nederland om te overwinteren. Enkele vogels trekken nog door Nederland en West-Europa, maar broeden doen ze in de andere delen van het continent.
  • Bij het Landje van Geijsel NH werd op 2 april een poelruiter gezien. Deze tengere steltloper wordt elk voor- en najaar op enkele plekken in het land gezien, maar dit is de eerste van 2023. Mogelijk werd de vogel in de ochtend ook bij de Groene Jonker ZH gezien. De vogel is maar één dag gezien.
  • Ook de eerste porseleinhoen is weer gehoord, bij Lentevreugd ZH. Deze soort komt vanaf begin april weer terug in Nederland. Het is een lange afstandstrekker, maar door zijn verborgen levenswijze is nog niet helemaal bekend waar de soort precies overwintert. Gaaf toch?
Door zijn prachtig lichtgrijze onderdelen doet hij zijn naam eer aan, de bonte kraai. Fotograaf: Josephine Fotograaf: Josephine Beijer

Regionale zeldzaamheden

  • Ook de eerste steltkluten worden weer gemeld. De soort is ondertussen vaste broedvogel in ons land, maar het blijft een mooie verassing als de eerste vogels ons land weer aandoen. Tot voorkort zaten er jaarlijks maar enkele paartjes in Nederland, maar de afgelopen jaren nemen de aantallen toe. Dit is mogelijk te linken met de droge omstandigheden in Zuid-Europa. Bij Marickenland UT zijn al weer tot acht vogels gemeld op 6 april, een gebied waar afgelopen jaren ook is gebroed.
  • De draaihals is ook een vaste broedvogel in het land, maar het blijft bijzonder om er eentje te zien. De soort trekt in het voor- en najaar door ons land en is dan ook (voornamelijk langs de kust) met enige regelmaat te vinden. De soort overwintert ten zuiden van de Sahara, en afgelopen week werd de eerste vogel van het jaar alweer gezien bij Zwolle OV, na zijn lange tocht over Afrika en Europa. Een tweede vogel werd 6 april ontdekt bij Beek LI.
  • Dan sta je wel even raar te kijken op de telpost, als er opeens twee flamingo’s voorbij komen vliegen! Deze exotische verschijningen vlogen deze week langs de telpost bij Berkheide ZH naar noord, waarna ze opgepikt konden worden bij Katwijk ZH en Noordwijkerhout ZH om vervolgens bij de Amsterdamse Waterleidingduinen ZH om te keren naar zuid. De volgende dag zaten vermoedelijk dezelfde vogels bij Zevenhuizen ZH waar ze tot in ieder geval 6 april verbleven. De vogels komen uit de Duitse populatie bij het Zwillbrocker Venn. Vijf vogels uit dezelfde populatie verblijven sinds eind maart op de Marker Wadden FL.
Bij gevaar kan een draaihals zijn kop heel ver rond draaien, maar zolang hij met rust gelaten wordt en de fantastische schutkleur zijn werk doet, zul je dit gedrag niet zien. Fotograaf: Arjan Troost

Unieke kansen

  • Hij blijft leuk, de zwarte zeekoet in de haven van Oudeschild NH. De vogel is al heel vaak genoemd, maar door zijn prachtige zomerkleed is het een prachtige verschijning. Nog niet langsgeweest? Wacht niet te lang, want afgelopen jaren is de vogel in de eerste week van mei de haven van Oudeschild ontvlucht.
  • Bijna dagelijks worden bij de telpost van Breskens ZL en op andere plekken aan de noordelijke zijde van Noord-Beveland ZL graszangers gezien. Het is de enige plek in Nederland waar de soort zich steady ophoudt. Een unieke kans om deze bijzondere vogelsoort eens op te zoeken.
Deze graszanger bij Breskens is erg plaatstrouw en is hier dus ook bijna dagelijks te vinden. Fotograaf: Rob Belterman

Vooruitblik

Het zonnetje schijnt dit weekend en het wordt wat warmer. Dat betekent dat veel vogelaars weer kriebels krijgen om naar buiten te gaan met het paasweekend. En wanneer veel vogelaars in het veld zijn worden er ook leuke dingen gevonden. Er wordt dit weekend dus vast nog wel een hop gevonden. Maar ook een roepende porseleinhoen is denkbaar, een langsvliegende steppekiekendief of misschien een verlate alpengierzwaluw. Als we dan nog wat groter denken moet een echte klapper in de vorm van een killdeerplevier misschien lukken? Ga er lekker op uit en geniet van een vogelrijk paasweekend!

Eén reactie

  1. Wat betreft de waarnemingen van de Graszanger: bij de telpost Beskens worden inderdaad regelmatig Graszangers gezien alsook aan de noordkant van Zeeuws Vlaanderen. Maar zeker niet aan de noordkant van Noord-Beveland. Topografie blijft moeilijk,,,,,,

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

  1. Wat betreft de waarnemingen van de Graszanger: bij de telpost Beskens worden inderdaad regelmatig Graszangers gezien alsook aan de noordkant van Zeeuws Vlaanderen. Maar zeker niet aan de noordkant van Noord-Beveland. Topografie blijft moeilijk,,,,,,

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: