Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het voorjaar komt steeds meer op gang en daarmee wordt het steeds aantrekkelijker om naar buiten te gaan!
Zeldzaamheden
- Al een tijdje is een mannetje Siberische taling aanwezig in de Groene Jonker bij Zevenhoven ZH. Deze vogel werd voor het eerst gezien in het voorjaar van 2021. Tot grote verbazing troffen waarnemers daar op 29 maart j.l. twee vogels aan! Het is de eerste keer dat er twee bij elkaar worden waargenomen in Nederland. De afkomst van deze vogels blijft wel gissen, aangezien de soort ook veel in gevangenschap wordt gehouden.
- In de vorige vogelradar kwamen de ringsnaveleenden van Heerhugowaard NH en Almere FL al aan de orde. Afgelopen week kwam daar een derde vogel bij: een mannetje bij Boxtel NB. Op basis van het patroon op de snavel betreft dit hetzelfde exemplaar dat in november 2022 werd gezien bij Vught NB, zo’n vijf kilometer verwijderd van de huidige locatie. Op 28 maart werden alle drie de vogels tegelijkertijd waargenomen.
- Op 24 maart vertrok ringsnavelmeeuw ‘Kajzerka’ uit Nederland. Een deel van zijn levensgeschiedenis is te lezen in deze vogelradar. De vogel vloog vanaf Staphorst OV met zo’n 90 km/uur naar de Poolse grens om daar te overnachten. De dag erna vloog ‘Kajzerka’ met gemiddeld 70 km/uur verder naar het oosten. Op 30 maart kwam het nieuws naar buiten dat hij via Wit-Rusland inmiddels de Oekraïense hoofdstad Kyiv heeft bereikt.
- In de buurt van Hooge Zwaluwe NB werd op 27 maart een Groenlandse kolgans gevonden in een groep van circa 100 kolganzen. Deze ondersoort is een behoorlijk zeldzame jongen in Nederland met de laatste waarneming in 2019 bij Hulst ZL.
Leuke krenten
- Er werden afgelopen week twee grijze wouwen gevonden in Nederland. De eerste werd gefotografeerd op het Dwingelderveld DR. Een Limburgse vogelaar had het geluk om de tweede van de week te ontdekken vanuit de auto bij Maastricht LI. De vogel gaf een mooie show weg toen hij werd opgejaagd door eksters.
- De meeste dwergganzen zullen Nederland inmiddels hebben verlaten, maar in Súdwest-Fryslân verblijven nog maar liefst 13 exemplaren in de buurt van het Sneekermeer FR. Het betreffen, zoals de meeste in ons land, vogels van een herintroductieproject uit Zweden.
- De adulte kleine burgemeester vermaakt zich nog steeds op het strand van Terschelling FR, en ook langs telpost Savoy bij Katwijk aan Zee ZH werd deze ‘white-winger’ gezien. Het voordeel van Terschelling is dat je er ook kan genieten van de ijseenden aan de westkant van het eiland. Hier worden tot wel 15 vogels gezien, en dit kan prachtige beelden opleveren.
- Dat het eendenseizoen nog in volle gang is, werd opnieuw bewezen door het mannetje Amerikaanse wintertaling dat werd gevonden langs de Oostvaardersdijk FL. Deze Amerikaanse tegenhanger van onze wintertaling wist zich maar al te goed te verstoppen tussen de waterplanten, wat mogelijk ook de oorzaak is dat de vogel alleen op 25 maart werd waargenomen.
- Een frisse neus halen met een middagwandeling kan heerlijk zijn en tegelijkertijd ook wat opleveren! Zo werd op 24 maart de eerste hop van het jaar gezien bij Barneveld GE. April is de beste maand voor deze soort dus kijk de komende tijd vooral goed bij jou in de buurt op plekken zoals voetbalveldjes of paardenweitjes, waar de soort graag foerageert.
Regionale zeldzaamheden
- De cetti’s zanger is een soort in opkomst in ons land en kan inmiddels op veel plekken worden waargenomen. Echter, in het noorden van het land is het nog steeds een schaarse vogel, zeker op de Waddeneilanden. Toch weten de cetti’s zangers de Waddeneilanden ook steeds vaker te vinden. Op 26 maart was Schiermonnikoog FR aan de beurt, met de eerste waarneming op het eiland ooit.
- De oeverpieper is een echte kustsoort. Toch worden ze wel eens gevonden in het binnenland, vooral tijdens de trekperiode. Zo werd op 24 maart een oeverpieper gefotografeerd bij Vught NB, pas de tweede gedocumenteerde waarneming in Midden-Brabant.
Unieke kansen
- Eind maart en begin april biedt een goede gelegenheid om rouwkwikstaarten te bekijken. De soort heeft een voorkeur voor de kustregio’s maar er zijn ook genoeg waarnemingen verspreid over het binnenland. Let vooral goed op bij groepjes witte kwikstaarten waar ‘rouwkwikken’ tussen zitten. De mannetjes springen in het oog met hun diepzwarte bovendelen.
- Bij Enkhuizen NH zwemt een mannetje grote zee-eend. Deze soort wordt normaliter vooral ver weg op de Noordzee waargenomen en daarom is dit een mooie gelegenheid om de soort eens van dichtbij te bekijken.
Vooruitblik
- Vorig jaar werden in de eerste week van april maar liefst drie klein waterhoenders gevonden, waarvan de vogel bij Voorne aan Zee ZH zich bij tijd en wijle goed liet zien. Ook in 2021 was er zo’n vroege waarneming begin april. Gaan we voor de hattrick om deze zeldzaamheid voor het derde jaar op rij in de eerste week van april te vinden?
- Het is een spannende tijd voor meeuwen met veel beweging naar het noorden. Wie weet passeert een zeldzame meeuw onze kust? Zo werd de eerste thayers meeuw voor Nederland ook gevonden begin april en scoorden de Zeeuwen vorig jaar eind maart een kleine kokmeeuw. Ik zet mijn geld alvast in op een Amerikaanse zilvermeeuw bij de zandsuppletie op Texel!