Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 29 december 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De meenatortel lijkt sterk op een zomertortel, maar is een slagje groter en wat donkerder van kleur. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. We laten de kerst weer achter ons en stevenen af op het nieuwe jaar. Dat betekent al weer de laatste vogelradar van 2023. Gelukkig wordt het jaar afgesloten met een leuke soort, maar we hopen vooral dat 2024 veel meer zeldzaamheden zal brengen!

Zeldzaamheden

  • Wie de statistieken er bij pakt ziet in één oogopslag dat 2023 een mager jaar was qua zeldzaamheden in Nederland. De oosterse tortel die deze week in Sneek FR werd gevonden, zorgt gelukkig voor een leuke afsluiter van het jaar. Het is pas het twaalfde geval voor Nederland! Het betreft overigens een meenatortel, een ondersoort van de oosterse tortel die wat westelijker zit ten opzichte van de andere ondersoort, orientalis.
  • Voor wie wat tijd steekt in de Humes bladkoning op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand FR, krijgt zo nu en dan een mooie show. De vogel lijkt zich vooralsnog prima redden in het gure weer. Zal de vogel blijven overwinteren op de Afsluitdijk!?
  • Inmiddels vaste prik in de Vogelradar, maar dat krijg je bij overwinterende vogels. De zwartbuikwaterspreeuw bij Zoetermeer ZH vangt nog steeds de ene na de andere prooi in de Zoetermeerse Plas. Verder zijn deze week beide ringsnaveleenden gezien; één bij Heerhugowaard NH en de andere bij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NH). Ook de kleine topper nabij Almere FL laat zich nog steeds fraai bekijken! Voor eendenliefhebbers dus geen reden tot verveling.
Wekelijkse Vogelradar 29 december: Een vaal stormvogeltje vliegend boven de golven.
Een vaal stormvogeltje vliegend boven de golven. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Nabij ’s-Hertogenbosch NB is deze week een taigaboomkruiper ontdekt. Buiten de bekende broedgebieden in Nederland van de ondersoort kortsnavelboomkruiper, zijn het hele schaarse vogels! Vermoedelijk gaat het hier om de ondersoort familiaris, die voorkomt in Noord- en Oost-Europa en in tegenstelling tot de kortsnavelboomkruiper wel trekt. Vaak blijven waarnemingen van familiaris beperkt tot de Waddeneilanden. Een vogel in Noord-Brabant is dus zeker het vermelden waard!
  • Er zitten meerdere grote burgemeesters in het land. Op de Zevenhuizenerplas ZH slaapt al een tijd een vrij bleke eerste kalenderjaar vogel. Inmiddels is ook bekend waar de vogel overdag zit, namelijk in de polder van de Krimpenerwaard ZH. Bij de pieren van Scheveningen ZH hangt ook een eerste kalenderjaar vogel rond, maar deze is een stuk donkerder van kleur. Een vergelijkbaar kleed werd waargenomen in de Eemshaven GR. Maar de mooiste van allemaal is toch wel de vogel die al winters op rij terugkeert naar Vlissingen ZL; een mooie adulte vogel!
  • Een jonge steppekiekendief werd gezien vlak bij Kortgene ZL. Laat voor de soort, wat doet vermoeden dat de vogel wellicht in de omgeving van Kortgene overwintert.
  • Deze week zijn er in Zeeland maar liefst twee vale stormvogeltjes gezien. Eén vogel zat ter plaatse op het Veerse Meer ZL en de andere vloog langs bij Westkapelle ZL. Buiten de maanden september, oktober en november ook een echte zeldzaamheid te noemen!

Unieke kansen

  • Een zwarte ibis in de Eendragtspolder ZH laat zich soms wel van erg dichtbij bekijken! Overigens leuk te combineren met de eerder benoemde zwartbuikwaterspreeuw.
  • Niet elke winter zien we pestvogels in Nederland. Deze winter zijn de aantallen weliswaar klein, maar een paar vogels laten zich verspreid over het land mooi bekijken. Ook de bekende vogels in Houten UT weten nog steeds genoeg bessen te vinden en laten zich daarbij van dichtbij bekijken!
Wekelijkse Vogelradar 29 december: Zwarte ibissen kunnen erg tam zijn!
Zwarte ibissen kunnen erg tam zijn! Fotograaf: Thijs Glastra

Regionale zeldzaamheden

  • Voor de grauwe gorzen moet je in Limburg zijn. Op verschillende plekken overwinteren groepen, profiterend van het aanwezige voedsel in de hamsterreservaten.
  • Voor sneeuwgorzen kan je het beste naar de kustgebieden. Maar een vogel in het Haaksbergerveen OV laat zich toch wel erg fraai zien en lokaal een echte zeldzaamheid!
wekelijkse vogelradar 29 december: Langs de kust een vrij algemene verschijning, maar in het binnenland zijn sneeuwgorzen echt een zeldzaamheid.
Langs de kust een vrij algemene verschijning, maar in het binnenland zijn sneeuwgorzen echt een zeldzaamheid. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

  • Voorlopig blijft er een stevige zuidwestenwind staan wat gepaard gaat met vrij hoge temperaturen en veel regen. Verre van ideaal om naar buiten te gaan… Maar voor wie de regen trotseert of de droge momenten opzoekt zijn er genoeg mogelijkheden dit weekend.
  • Met dit onstuimige weer kan het zomaar zijn dat er een zeldzame eend, duiker of meeuw ergens in een binnenhaven langs de kust opduikt! Om maar wat te noemen, de enige harlekijneend van Nederland werd in 1982 eind december ontdekt bij IJmuiden NH. Voor heel veel jongere vogelaars zou dit een ultieme inhaler zijn ten opzichte van de oudere generatie! Als de harlekijneend niet wil lukken is een kleine- of grote burgemeester een wat realistischer alternatief. En over zee kijken kan ook lonen, deze week werden meerdere papegaaiduikers en een zwarte zeekoet gezien.
  • Voor wie de kust liever mijdt hoeft het landinwaarts ook niet saai te zijn. Her en der duiken nog steeds nieuwe pestvogels op, wie weet zit er wel een bij jou in de buurt van de bessen te snoepen!? Of wat te denken van een overwinterende Humes bladkoning, elk parkje met wat wintergroen kan daarvoor geschikt zijn.
  • Veel vogelplezier en namens het team auteurs van de vogelradar wensen we jullie een goed en vogelrijk 2024!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: