Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het grijze stormachtige weer van afgelopen week nodigde niet echt uit om al te veel naar buiten te gaan. Dat was dan ook merkbaar in de hoeveelheid zeldzaamheden die gevonden zijn.
Zeldzaamheden
- In het deel van de Biesbosch NB dat alleen met een boot bereikbaar is worden regelmatig leuke soorten gevonden. Deze week vond een van de boswachters van het gebied een Amerikaanse wintertaling in een van de talloze kreken. Hoewel deze soort bijna jaarlijks opduikt in de Biesbosch blijft het op landelijke schaal een behoorlijk zeldzame soort.
- Een humes bladkoning is deze week gevonden op het Kornwerderzand FR. Deze bijzondere locatie op de afsluitdijk is vaker een magneet voor zeldzaamheden. Zo zat er vorig jaar nog kort een vale gier in het gebied. Humes bladkoningen leken de afgelopen jaren in aantallen toe te nemen in voorkomen, maar dit najaar is het nog maar de derde zekere waarneming. Zullen er nog meer volgen deze winter?
- Een kleine topper hangt al enige tijd rond op het Markermeer FL. Na eerdere waarnemingen op de Gouwzee NH en in de Pampushaven FL werd de vogel begin deze week weer gevonden langs de Oostvaardersdijk FL. Individuen van deze Noord-Amerikaanse eendensoort worden tegenwoordig vrijwel jaarlijks rondom Flevoland gevonden.
Leuke krenten
- Bij de Zevenhuizerplas ZH is deze week een grote burgemeester ontdekt, waarna de vogel door een groot aantal mensen te bekijken was. Hoewel niet de meest zeldzame soort, een exemplaar op een locatie wat verder in het binnenland kan wel op wat aandacht rekenen.
- In december hangen er vaak veel alken en zeekoeten rond langs de kust, en tussen deze vogels wordt er zo nu en dan een van de zeldzamere alken waargenomen. Een enkeling had deze week het geluk een papegaaiduiker of kleine alk tussen de zeekoeten en alken te plukken.
Unieke kansen
- De meeste overwinteraars zijn nu wel in ons land gearriveerd. Het is dan nu ook dé tijd om op zoek te gaan naar de unieke soorten die de wintermaanden in ons land doorbrengen. Bijvoorbeeld een soort als de klapekster die de heide- en ruigteterreinen in ons land weer heeft opgezocht.
- Ook de drie soorten duikers zijn langs de gehele kust weer te vinden. Dit zijn vooral roodkeelduikers met een sporadische ijs- of parelduiker als krent in de app. Ook op grotere plassen in Noord-Brabant en Limburg zijn weer ijsduikers gevonden.
Vooruitblik
- In het verleden heeft de week van kerst nog weleens een goede soort opgeleverd, zo zat er in 2010 op eerste kerstdag een grote trap bij Rilland ZL, een soort die veel vogelaars stilletjes de familie deed verlaten. En ook de tweede purperkoet voor Nederland zit nog vers in het geheugen. Deze vogel dook op 22 december 2021 op nabij Zevenhuizen ZH in mooie winterse omstandigheden.
- Winterse omstandigheden zijn helaas ver te zoeken… Maar met storm Pia die net is uitgeraasd en de aanhoudende harde wind kan het zomaar zijn dat er langs de kust een goede zeevogel wordt gevonden. Denk dan bijvoorbeeld aan een kortbekzeekoet of geelsnavelduiker. En als we het jaar nog echt even goed mogen afsluiten: een Amerikaanse grote zee-eend of Pacifische parelduiker! Fijne feestdagen en voor wie het weer trotseert: veel succes buiten!