Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Echte zeldzaamheden bleven uit deze week, maar de spits van de steltentijd is afgebeten!
Zeldzaamheden
- De ruiende kleine topper is nog steeds aanwezig op het Vogelmeer in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland NH. Daarmee was het deze week de enige waargenomen soort in Nederland met een ‘indienstatus’, een soort die zo zeldzaam is dat deze ingediend moet worden bij de dwaalgastencommissie. Het wordt dus weer tijd voor een mooie ontdekking in Nederland, maar niet getreurd, er is nog genoeg te vermelden!
- Zoals de slangenarenden, inmiddels bijna vaste prik in de Vogelradar, maar er zit nog steeds flink wat beweging in. Naast de bekende gebieden, werd er op 20 juli een vogel gezien nabij Ede GE en vloog er een vogel over Uden NB op 19 juli. De opvallendste waarneming is wellicht de vogel die sinds 16 juli rondhangt in de buurt van het Naardermeer NH, die zich overigens prachtig laat zien! Het blijft hoe dan ook opletten geblazen voor deze soort, want ze kunnen nu overal opduiken.
- De meest opmerkelijke waarneming van afgelopen week betreft een stormvogeltje die dood werd aangetroffen in een tuin in Ravenswoud FR. Het stormvogeltje is een zeesoort bij uitstek. Stormvogeltjes broeden in rotsspleten en holen en kunnen daarbij stukken het binnenland invliegen in de broedgebieden. Echter, de datum van de waarneming en de locatie zover in Nederland doen de wenkbrauwen fronzen. De vogel was geringd en bleek op 29-06-2018 te zijn gebeurd op Ouessant, een eiland voor de Franse kust.
Leuke krenten
- In de vorige Vogelradar werd het al voorspeld, de steltentijd zou moeten aanbreken. Dat gebeurde diezelfde dag al (14 juli) in de vorm van twee gestreepte strandlopers in Zeeland. De eerste vogel werd gevonden bij Oostburg ZL, de tweede zat bij Buttinge ZL. 15 juli werd er een ‘streep’ gevonden op de Bochtjesplaat bij het Lauwersmeer FR. De twee vogels die al langere tijd bij Berltsum FR zitten zijn ook nog altijd te bewonderen.
- En het bleef niet bij gestreepte strandlopers, ook diverse breedbekstrandlopers werden opgemerkt in het Waddengebied! De eerste vogel van dit ‘najaar’ werd gevonden op 15 juli op de hoogwatervluchtplaats (HVP) bij de Zwarte Haan FR. De dag erop zaten er twee vogels in de Breebaartpolder GR, jaarlijks een vaste plek voor deze soort. Utopia op Texel NH werd in de vorige benoemd als mogelijke plek voor een bonapartes strandloper of en een roodkeelstrandloper. Dat zat er helaas niet in, maar ook hier werd op 20 juli een breedbekstrandloper gevonden.
- Nog een steltloper, de grauwe franjepoot. Op 18 juli zat er kort een vogel tussen de andere steltlopers op de HVP bij Westhoek FR. 20 juli werd een vogel ontdekt in de Brabantse Biesbosch NB.
- Flinke stelten, maar geen steltloper; de zwarte ibis. In de Polder Beningerwaard ZH loopt sinds 19 juli een zwarte ibis. Het is mogelijk dezelfde vogel die op 13 juli al in de buurt van Spijkenisse ZH zat.
- Een hop liet zicht prachtig zien bij Lent GE. Een kort maar krachtige waarneming, want de vogel zat er alleen op 18 juli.
Unieke kansen
- Het is momenteel hét moment om lachsterns te zien in Nederland. Op 20 juli vond een slaapplaatstelling plaats op het wad van de Dollard GR. Een verbluffend aantal van maar liefst 61 vogels werd daar waargenomen! Dezelfde dag was er al een evenaring van het Groningse recordaantal: 42 vogels, waarvan 8 juvenielen, zaten op de buizen in de zandwinplas bij Nieuwe Pekela GR. Daarnaast zijn er ook diverse losse individuen gemeld in Nederland. Van 15 – 19 juli zat een vogel tussen de witwangsterns in het Hunzedal DR. Sinds 16 juli laat een lachstern zich op dezelfde plek van de twee gestreepte strandlopers bij Berltsum FR zien. Tot slot werd er een vogel op 18 juli waargenomen bij Twisk NH. In de komende weken zal een verschuiving plaatsvinden van de vogels van Oost-Groningen naar de kop van Noord-Holland.
Regionale zeldzaamheden
- Op 19 juli waande een vogelaar zich aan de kust, maar niets was minder waar want hij stond in het natuurgebied Waterrijk Oost bij Arnhem GE. Na de ontdekking van een grote stern vloog er doodleuk ook nog een dwergstern rond. Twee sterns die in het binnenland echt wel zeldzaam zijn!
- En om nog even in de sterns te blijven hangen; de witwangstern. Sinds 2012 vaste prik in Groningen, waar de soort jaarlijks broedt sindsdien. Het broedseizoen van dit jaar lijkt echter behoorlijk tegen te vallen. Zo zijn er dit jaar maximaal 15 nesten geteld in het Zuidlaardermeergebied GR. Daarnaast lijken er hooguit enkele jongen vliegvlug geworden te zijn. Dat is in schraal contrast met 2020/2021, toen er zo’n 40+ nesten waren met een hoog broedsucces. Drie jaar terug werd er bijvoorbeeld een verbluffend aantal van 106 witwangsterns ingevoerd, waarvan ongeveer 70% juveniel. Aantallen van rond de twintig witwangsterns zijn dit jaar gemeld in de Onlanden DR, maar signalen van broedsucces blijven ook daar voorlopig uit. Momenteel zijn er nog diverse vogels te zien in het Hunzedal DR. Hopelijk hebben de ‘witwangen’ volgend jaar weer meer succes!
Vooruitblik
De spits van het steltenseizoen is afgebeten, maar we smachten momenteel weer naar een wat zeldzamere soort. Dat mag een steltloper zijn, zoals een steltstrandloper. Daar hebben we in Nederland twee gevallen van eind juli! Of wat te denken van een Siberische grijze ruiter. Het eerste en enigste geval in Nederland werd waargenomen op 28 juli 2010. Daarnaast is het nu de toptijd voor het vinden van een Aziatische goudplevier. Om nog even te benadrukken dat er ook meer mogelijk is dan steltlopers: in Duitsland werd een heuse steller’s eider waargenomen. De vogel had overigens geen toepasselijkere plek uit kunnen kiezen, ze zit in de ‘Eidermundung’. Kortom, gauw uit die zomerdip en lekker naar buiten, er is genoeg mogelijk!