Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 14 juli 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De luidkeels zingende noordse nachtegaal bij Tynaarlo DR. De vogel werd op zang gevonden en zo heeft hij ook een vrouwtje weten aan te trekken! Fotograaf: Wim van Zwieten

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Afgelopen week was, na een knaller in de vorm van een groene fitis, redelijk rustig. De ‘steltentijd’ moet komende week echt goed van start gaan!

Zeldzaamheden

  • Op 10 juli vloog er een dwergarend over Vianen NB. Een vogelaar heeft de vogel boven zijn huis zien cirkelen in zuidelijke richting. De vogel is daarna niet meer waargenomen. Minder dan 50 dwergarenden zijn er in de geschiedenis met zekerheid gezien in Nederland. In de vogelradar van 30 juni hadden we het ook al over een dwergarend die in Limburg werd gezien. Het blijft gissen of dit dezelfde vogel zou kunnen zijn.
  • Deze week is de kleine topper ook nog gezien. Op 4 juli werd de vogel in het Nationaal Park zuid Kennemerland NH gevonden. Het is erg bijzonder om de Amerikaanse versie van ‘onze’ Europese topper ook in de zomer te zien. Alle eerdere gevallen van kleine topper in Nederland zijn in de winter of het voorjaar. Sinds 12 juli zwemt er ook een topper op dezelfde plas, het checken van eendjes blijft dus nu ook van belang!
  • Op 13 juli vloog bij het Mariëndal NH een Baltische mantelmeeuw rond. Deze ondersoort komt normaal in Scandinavië voor en wordt niet vaak bewust in ons land gezien. Hoewel het dus een variant van de kleine mantelmeeuw is, is het wel gaaf om deze verdwaalde ondersoort te vinden tussen de vele meeuwen. Op 8 juli werd er ook al een tweede kalenderjaar vogel bij Lelystad FL waargenomen. De vogels zijn te herkennen aan volledige set tweede generatie handpennen.
De gestreepte strandloper is een fraai gekleurde steltloper met kenmerkend geelgroene poten en een scherp afgetekende gestreepte borst. Fotograaf: Henk Dikkers

Leuke krenten

  • Bij het vogelkijkpunt van Berltsum FR is nog steeds een gestreepte strandloper aanwezig. Sinds 11 juli wordt er ook een tweede vogel op dezelfde plek gezien.
  • We noemden het al eerder, het is een slecht jaar voor de kwartelkoning. De soort, die zijn Latijnse naam ‘Crex Crex’ over hooilanden bij uiterwaarden schreeuwt, wordt nog maar weinig in het land gezien of gehoord. Een waarneming bij Keent NB is daarom meer dan welkom.
  • In Drenthe is een zeer bijzonder broedgeval van een paartje noordse nachtegalen succesvol uitgevlogen. Het is pas de tweede keer dat een bewezen broedpaar van deze soort in ons land broedt! Het is de Noordoost-Europese versie van onze nachtegaal.
  • Grauwe franjepoten werden deze week bij de Oostvaardersplassen FL en bij het Lauwersmeer FR gezien.
Oudervogel voert jonge witwangsterns in het Zuidlaardermeergebied. Naast de hieronder beschreven Onlanden kun je deze moerasstern dus ook in Groningen tegenkomen. Fotograaf: Henk Baptist

Unieke kansen

  • Erg leuk om te bekijken zijn de witwangsterns die bij de Onlanden DR vliegen en gebroed hebben. Je kan de soort maar op enkele plekken in Nederland goed zien.
  • Op verschillende plekken in Oost- en Zuid-Nederland worden zwarte ooievaars gezien. Hou de lucht dus goed in de gaten voor het zeldzamere broertje van onze ooievaar. Je kunt ook op waarneming.nl kijken of de soort bij jou in de buurt is gezien.
De witvleugelstern is een moerasstern die niet veel op de Waddeneilanden wordt gezien. Fotograaf: Truus Aletta Maan

Regionale zeldzaamheden

  • Op Texel NH werd op 13 juli een witvleugelstern gezien. Hoewel de soort af en toe in Nederland broedt is het op Texel toch echt een zeldzaamheid. Een andere potentiele zeldzaamheid was de Amerikaanse zeearend die Texel NH afgelopen week aandeed. De vogel is echter geringd wat betekent dat de vogels ergens is ontsnapt. De vogel telt daarom niet mee voor de Nederlandse lijst, maar imposant is de soort wel!
  • In de Brabantse Biesbosch NB zaten op 10 juli maar liefst 6 grote sterns! Grote sterns zijn bij uitstek kustvogels en binnenlandwaarnemingen zijn dan ook zeer schaars. Ondanks het verwoestende vogelgriepjaar in 2022, lijken diverse kolonies dit jaar een stuk succesvoller. Weten hoe het met die grote sterns gaat? Bekijk 24/7 de live webcam beelden van de kolonie op Texel!
  • In Neer LI werd nog zo’n kust gebonden soort waargenomen, de dwergstern. Bijzonder om deze sterns zo diep in het binnenland te zien.

Vooruitblik

Er zit veel beweging in de steltlopers die uit de noordelijke broedgebieden het Nederlandse Waddengebied weer aandoen. Komende week zal er langs de Waddenkust en op de eilanden weer veel naar steltlopers gekeken worden. Een bonapartes strandloper of een roodkeelstrandloper kan zomaar bij Utopia op Texel NH lopen! Ook gaat er dit weekend een flinke zuidwestenwind waaien. Wellicht brengt deze wind wel een vreemde dwaalgast naar ons land. Hou de ogen open en ga voor de zekerheid bij goede omstandigheden eens op een Waddeneiland of bij de Wadden-/Deltakust kijken naar de grote groepen steltlopers die zich daar opvetten om hun weg naar Afrika te vervolgen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: