Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 18 augustus 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De grijze wouw duikt steeds vaker op in Nederland. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Na de waterrietzangers kloppen ook de volgende najaarssoorten aan de deur. We kunnen de zomerdip officieel achter ons laten en ons klaarmaken voor een spannend weekend!

Zeldzaamheden

  • Op 17 augustus werd al weer een tweede bonapartes strandloper van dit najaar ontdekt door een NJN-kamp op Terschelling FR. De vogel lijkt vooral met hoogwater gebonden aan een slenk op de Noordsvaarder. In de avond liep de vogel op nagenoeg dezelfde plek als een gestreepte strandloper. Kortom, een mooie plek voor zeldzame strandlopers. Een grauwe franjepoot op het eiland maakt Terschelling een mooie bestemming om dit weekend een bezoek aan te brengen!
  • Op maar liefst drie verschillende locaties werden deze week grijze wouwen waargenomen: in het Haaksbergerveen OV, het Dal van Deelen GE en de Amsterdamse Waterleidingduinen ZH. Alleen de vogel van de Amsterdamse Waterleidingduinen verbleef er langer dan een dag. Naast een piek in het voorjaar van gevallen van grijze wouwen, zien we nu ook een piek in het najaar. Onder andere de jonge vogels gaan zwerven en doen dan soms Nederland aan. De afgelopen jaren is de grijze wouw bezig met een noordwaartse opmars. Sinds 2021 is de soort zelfs geen indiensoort meer bij de CDNA. In deze tijd van het jaar kunnen ze overal opduiken. Vooral de manier van vliegen en het bidden maken het een opvallende roofvogel. Goed opletten als je naar buiten gaat!
  • De ralreiger die in de vorige vogelradar werd genoemd, zit nog steeds op de Marker Wadden FL. Sinds de ontdekking op 4 augustus zijn er zo’n tien gelukkige waarnemers die de vogel hebben gezien. Maar het blijft een speld in een hooiberg
  • De twee zeldzame zwemvliezen zijn nog steeds aanwezig. De kleine topper zit nog altijd in het Vogelmeer nabij Haarlem NH. De vogel is volop aan het ruien en is al flink veranderd ten opzichte van het moment van de ontdekking. De op 29 juli ontdekte witkopeend zit nog steeds in de Brabantse Biesbosch NB. Er gaat een gerucht rond dat de vogel samen met enkele andere witkopeenden ontsnapt zou zijn uit een kooi, maar dit verhaal is niet bevestigd. Op 17 augustus werd echter een tweede witkopeend waargenomen en dat lijkt de geruchten enigszins te bevestigen. Hopelijk komt daar snel meer duidelijkheid over!

Leuke krenten

  • De eerste najaarsgevallen van de hop zijn een feit. Op drie verschillende locaties dook een hop op, namelijk op Schiermonnikoog FR, in het Lauwersmeer GR en bij Nuth LI. Opvallend is dat alle drie de hoppen met een mobiele telefoon lijken te zijn gefotografeerd. Ze kunnen letterlijk overal opduiken en schromen niet om menselijk gebied op te zoeken. Houd je ogen dus altijd open voor deze prachtige vogels!
  • De in vorige vogelradars al genoemde oprukkende graszanger blijft op nieuwe plekken opduiken. Op Texel NH herkende een oplettende vogelaar deze week een vogel op grote afstand aan zijn kenmerkende zang. Het betrof pas de derde graszanger voor het eiland ooit. Wie meer kans wil maken op het zien of horen van een graszanger kan beter naar het Verdronken Land van Saeftinghe ZL gaan. Daar werd een familiegroepje van zeven vogels waargenomen. Zeeuws Vlaanderen is in Nederland de beste hoek om dit kleine stuiterballetje waar te nemen.
  • De grootste aantallen lachsterns zitten nog steeds op de zandwinplassen nabij Nieuwe Pekela GR. Kleinere aantallen worden waargenomen in Noord-Holland. Onder andere in Twisk NH en bij Oudesluis NH houden zich enkele vogels op, vaak in de vorm van familiegroepjes.
  • Wie van kleuren houdt kan zijn/haar hart ophalen bij het zien van de bijeneter. Deze week werden er diverse grote groepen waargenomen. Zo werden er minimaal 29 vogels waargenomen nabij Cadzand-Bad ZL. Bij Lauwersoog GR werd een groep van minimaal 12 vogels gevonden. Deze vogels komen vermoedelijk van een broedlocatie in het Lauwersmeergebied, waar vier paartjes hebben gebroed. Enkele dagen later werden er 20 vogels bij Drachten FR gezien, mogelijk ook de vogels van het Lauwersmeer. De groepen bleken erg mobiel en waren nooit lang op een plek aanwezig. Dit weekend dus goed opletten op hun ‘pruu pruu’-geluid.
  • Een gestreepte strandloper liet zich leuk bekijken bij de Ezumakeeg in het Lauwersmeer FR. Twee grauwe franjepoten die er ook zwommen zorgden voor een mooie combinatie. Ook bij Westhoek FR werd een gestreepte strandloper waargenomen.
wekelijkse vogelradar
Hoppen kunnen zomaar opduiken in steden en tuinen. Fotograaf: Thijs Glastra

Unieke kansen

  • In de vooruitblik van vorige week stelden we al dat dit de ideale periode zou zijn voor het zoeken naar waterrietzangers. Vele vogelaars zijn er op uit getrokken en vonden ze op diverse locaties. De meeste vogels werden gevonden in Zuid-Holland, de provincie waar ze jaarlijks worden gezien. Daar bleef het echter niet bij; een paar opvallende waarnemingen zijn een vogel op Texel NH, de eerste met bewijs sinds 2015 op het eiland. Een waterrietzanger in het Zuidlaardermeergebied GR betrof de eerste waarneming met bewijs sinds 2017 in de provincie Groningen. Ook de vogel bij Westkapelle ZL is noemenswaardig; sinds 2020 was er in Zeeland geen waterrietzanger meer waargenomen. Hoewel de beste periode voorbij is, worden er dagelijks nog nieuwe vogels gevonden. Het lijkt een bovengemiddeld goed jaar en tot in september maak je kans op dit prachtige rietvogeltje. Kortom, het is nog niet te laat om er zelf naar op zoek te gaan. Waarnemingen van afgelopen week lieten zien dat ze overal op kunnen duiken!

Regionale zeldzaamheden

  • Kwakken zijn in Nederland in steeds grotere aantallen te zien. De twee vogels die deze week in Groningen GR werden gemeld waren niet alleen een leuke soort voor de regio, maar lieten zich ook fraai bekijken.
  • Met het najaar voor de deur is ook een aantal leuke trekvogels waargenomen. Zo zijn op de Zuidoostelijke telposten de eerste duinpiepers, zwarte ooievaars en ortolanen al weer gemeld. Vooral de Loozerheide en de Maashorst NB zijn mooie locaties om eens een dagje te spenderen!
wekelijkse vogelradar
In het najaar duiken er altijd juveniele morinelpevieren op, die soms handtam zijn. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

We krijgen deze dagen te maken met een n(oord)oostelijke stroming, wat hopelijk resulteert in de aankomst van een hoop leuke najaarssoorten! In deze tijd van het jaar zijn morinelplevier, draaihals, grauwe fitis en roodpootvalk realistische opties. De Engelsen verwachten dit weekend een mooi vogelweekend, dus daar zullen we dit weekend in Nederland hopelijk ook wat van meekrijgen. Veel vogelplezier!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: