Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 19 januari 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse vogelradar Een iconische foto. Zowel een kleine burgemeester (links) als een grote burgemeester (rechts) in één beeld op het strand van Schevingen in 2017.
Een iconische foto. Zowel een kleine burgemeester (links) als een grote burgemeester (rechts) in één beeld op het strand van Schevingen in 2017. Fotograaf: Ko Katsman

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Afgelopen week heeft het op veel plekken flink gesneeuwd, dus dat zorgt voor mooie plaatjes. Maar zorgt het ook voor mooie soorten?

Zeldzaamheden

  • Vorsttrek betekent dat veel vogelsoorten, zoals eenden en ganzen zich bij sneeuw en vorst moeten verplaatsen. Waarom dat is lees je in dit artikel. Het betekent voor vogelaars dat deze groepen watervogels zich dus vermengen en dat die groep smienten bij jou in de buurt wel eens gemixt kan worden. Het bleek in Woerden UT zo het geval te zijn. Daar werd woensdag namelijk een Amerikaanse smient gevonden! Deze zeldzame Yank is altijd een welkome verschijning voor hen die smienten goed checken (dat kan een tijdrovende klus zijn, gezien de vele smienten in ons land).
  • In de polders van Onstwedde GR werd afgelopen dinsdag een taigarietgans waargenomen. In Nederland worden erg veel toendrarietganzen gezien, maar de zeldzame, noordelijke variant is erg lastig te herkennen. Dit omdat er veel overlap tussen beide soorten mogelijk is. Deze vogel laat echter veel goede kenmerken voor taigarietgans zien.
  • Zeldzame soorten die nog steeds aanwezig zijn en vorige radars al werden genoemd zijn de meenatortel in Sneek FR, de siberische waterpieper bij ’s Gravendeel ZH en de taigaklapekster bij de Amsterdamse Waterleidingduinen NH.
wekelijkse vogelradar Een prachtig winters landschap met smienten. Kun je je voorstellen hoe blij een vogelaar wordt als hij/zij de zeldzame Amerikaanse smient tussen zo'n groep vindt?
Een prachtig winters landschap met smienten. Kun je je voorstellen hoe blij een vogelaar wordt als hij/zij de zeldzame Amerikaanse smient tussen zo’n groep vindt? Fotograaf: Gejo Wassink

Leuke krenten

  • Meerdere kleine burgemeesters waren deze week op verschillende plekken langs de kust aanwezig. Op vrijdag werd een adult exemplaar overvliegend gezien bij de zuidpier van IJmuiden NH. De dag erna werd een tweede kalenderjaar vogel op dezelfde plek gezien. In de dagen erna werden ook nog vogels bij Camperduin NH en Egmond NH gezien.
  • Bruine boszangers worden vaak in het najaar gevonden. Nu, in januari, is het heel onwaarschijnlijk dat je de soort tegen het lijf loopt! Bij Krimpen aan de IJssel ZH gebeurde het wel. Er werd daar een exemplaar gevonden en de vogel werd afgelopen week op verschillende dagen gezien. Het is het levende bewijs dat altijd alles mogelijk is in de vogelwereld.
  • Bijzonder is ook de waarneming van een vorkstaartmeeuw bij Ameland FR en bij de Rottumerplaat GR. In het najaar worden wel vaker vogels gezien, maar in januari zijn waarnemingen erg schaars. Het blijkt om verschillende exemplaren te gaan omdat ze in verschillende levensstadia zijn waargenomen.
wekelijkse vogelradar De Bruine Boszanger in de Krimpen aan de Ijssel ZH afgelopen week. Een apart gezicht zo in de sneeuw.
De Bruine Boszanger in de Krimpen aan de Ijssel ZH afgelopen week. Een apart gezicht zo in de sneeuw. Fotograaf: Vincent Vuik

Unieke kansen

  • Deze winter worden er langs de kust en op de grotere wateren in het binnenlandheel veel ijsduikers gezien. De perfecte kans om deze grote duiker eens te aanschouwen! De Kraaijenbergse Plassen NB is bijvoorbeeld een mooie plek om te soort te zien. Afgelopen week werden daar zelfs vier vogels gemeld!
  • De kleine topper bij de Blocq van Kuffeler in Almere FL laat zich soms erg mooi zien. Als je in de buurt bent zou ik zeker eens gaan kijken bij de Amerikaanse versie van ‘onze’ Europese topper.
  • Nog op zoek naar de pestvogel? De soort wordt nog op verschillende plekken in het land gezien, dus kijk vooral eens op waarneming.nl of er ook een exemplaar bij jou in de buurt zit!

Regionale Zeldzaamheden

  • Diep in het binnenland bij Itteren LI werd afgelopen week een ijseend gezien. Normaal worden ijseenden alleen in de kustregio en op zee gezien, dus zo ver in het binnenland is erg bijzonder.
wekelijkse vogelradar Zou de voorspelling in de vooruitblik uitkomen? Dan zien we elkaar volgende week op Texel bij deze prachtige Stellers eider!
Zou de voorspelling in de vooruitblik uitkomen? Dan zien we elkaar volgende week op Texel bij deze prachtige Stellers eider! Fotograaf: Seraf van der Putten

Vooruitblik

Volgende week stijgen de temperaturen weer na deze koude week met vorst en sneeuw. In Scandinavië is het echter nog koud en valt er veel sneeuw. Wellicht kunnen we dus nog een verlate haakbek of witbandkruisbek in het land verwachten? Afgelopen week werd bij Falsterbo in Zweden een prachtig mannetje Stellers eider gezien. Deze soort is misschien volgende week ook op de Waddenzee bij Texel aanwezig. Maar waar we ook al blij van zouden worden is een mooie geelsnavelduiker in een haven, zoals in januari 2022. Of misschien één van de kleinere uiltjes, zoals de dwerguil. Genoeg te wensen. We zullen zien wat komende week weer oplevert!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: