Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar -15 september 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse-vogelradar-15-september-2023
Een juveniele gestreepte strandloper is prachtig getekend met mooie warmbruine kleuren Fotograaf: Lennart Verheuvel

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Hoewel de najaarsknallers deze week nog uitbleven, was de diversiteit aan zeldzaamheden groot.

Zeldzaamheden

  • Op vrijdag 8 september werd er op hoogwatervluchtplaats de Volhardig op Texel NH een adulte Amerikaanse goudplevier gevonden. De vogel bleek achteraf de dag daarvoor al aanwezig te zijn in het Wagejot. Dat is overigens ook de plek waar de vogel de rest van de week vertoefde. De vogel is nog grotendeels in zomerkleed doordat de soort later naar het winterkleed ruit. Het is bij dit geval dan ook niet moeilijk om hem tussen de goudplevieren uit te pikken.
  • Wanneer de wind in het najaar waait vanuit het zuidoosten, gaat het hart van iedere trekteller sneller kloppen. Dat is niet voor niks. Met zuidoosten wind vloog deze week een kortteenleeuwerik over trektelpost De Punt bij Westenschouwen ZL. Of er voldoende bewijs is verzameld om te vogel aanvaard te krijgen, is nog de vraag.
  • Het klein waterhoen dat al een tijdje zit bij het Eemmeer UT werd alleen vrijdag nog gezien. De vogel van de Twijzelermieden FR bleek ook nog aanwezig. Deze laat zich wat beter zien dan de vorige en is wellicht nog aanwezig.
wekelijkse-vogelradar-15-september-2023
Het pareltje van het najaar is weer in het land, de bladkoning! Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Vale pijlstormvogels zijn in Nederland erg schaars. Elk jaar zijn er maar een handje vol waarnemingen, vooral in de maanden augustus, september en oktober. Langs de bekende zeetrektelpost van Camperduin NH was er afgelopen zaterdag een vogel langdurig te zien. Hij dreef geregeld op het water en vloog af en toe kleine stukjes heen en weer waardoor hij zelfs twitchbaar was voor mensen in de buurt. Uiteindelijk verdween de vogel toch in zuidelijke richting.
  • Dit najaar is vooralsnog niet goed voor roze spreeuwen. Elk najaar worden er wel enkele jonge vogels gezien in de maanden augustus t/m oktober, vaak samen met spreeuwen. Apart was dan ook de waarneming van een volwassen vogel bij Stellendam ZH. Helaas hebben maar enkelen van dit mooie beest kunnen genieten.
  • Op meerdere plekken in het land druppelden de gestreepte strandlopers binnen. Waar de volwassen vogels vooral in juli ons land aan doen, zijn nu de juvenielen aan de beurt. Desalniettemin zaten er alsnog adulte vogels in de Nieuwe Driemanspolder ZH en bij de Engbertsdijkvenen OV. Jonge vogels werden gezien in het Lauwersmeer FR, Groene Jonker ZH, Beningerslikken ZH, Zierikzee ZL en bij De Bol op Texel NH.
  • In deze tijd van het jaar is de roodmus een zeer schaarse doortrekker. De soort valt nu ook veel minder op omdat deze niet zingt, maar soms alleen een vrij onopvallend roepje produceert. Het zijn met name allemaal jonge vogels met een grijsbruin verenkleed die nu te zien zijn. Enkele waarnemingen deze week betroffen overvliegende vogels of vogels die alleen gehoord werden zoals bij Westenschouwen ZL, Workumerwaard FR en Nationaal Park Zuid-Kennemerland NH.
  • Nu de eerste helft van september voorbij is zullen de algemenere zeldzaamheden als duinpieper, ortolaan en draaihals langzaam aan plaats maken voor bijvoorbeeld bladkoning en dwerggors. De eerste bladkoning van het najaar zat in Assen DR. De eerste dwerggorzen vlogen over Reeuwijk ZH.
wekelijkse-vogelradar-15-september-2023
Zo gaan we Papegaaiduikers in Nederland natuurlijk nooit zien. Wel is een goed kenmerk op afstand zichtbaar, de donkere ondervleugel. Fotograaf: Frank Kremer

Unieke kansen

  • September is een goede maand voor zeldzame zeevogels. Wanneer de wind goed staat, kan er van alles langs de kust vliegen. Deze week werden meerdere kleinste jagers gezien. Een jonge vorkstaartmeeuw vloog langs Paal 17, Texel NH. Opmerkelijk was de waarneming van een papegaaiduiker die zondag op zee dobberde ter hoogte van Bloemendaal aan Zee NH. Gisteren vloog er nog een papegaaiduiker langs de telpost bij Camperduin. Van diezelfde telpost werden deze week nog twee bijzondere waarnemingen gedaan, namelijk die van een grote pijlstormvogel en van een audouins meeuw. Helaas ontbrak bij beide waarnemingen een bevestiging van medewaarnemers of bewijs. Het zet vogelend Nederland wel op scherp.
  • Morinelplevieren vlogen deze week nog in kleine aantallen over het land. Sommige vogels zochten met deze warme temperaturen het water op en gingen pootje baden tussen de goudplevieren. Dit gebeurde bij het Wagejot op Texel NH en bij Julianadorp NH.
  • Deze week verschenen er opvallend veel zeldzame moerassterns in Nederland. Adulte witvleugelsterns werden gezien in het Lauwersmeer FR en op De Kreupel NH. Een jonge vogel verbleef in de Sophiapolder ZL. Nog leuker was een jonge witwangstern, die ook op De Kreupel NH werd gezien.
wekelijkse-vogelradar-15-september-2023
Juveniele witwangsterns zijn in het najaar los van de broedgebieden erg zeldzaam. Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

Het lijkt er op dat de wind de komende dagen een oostelijk component in zich heeft. Dit kan erg spannende situaties in het veld opleveren, al is het voorspellen van goede omstandigheden een kunst die slechts enkelen beheersen. We hopen natuurlijk met z’n allen op die Amerikaanse of Siberische knaller. Deze week werd zo’n juweeltje vlak over de grens in Duitsland gevangen, de Siberische sprinkhaanzanger. Dat is een soort waar vele vogelaars van dromen. Wie weet zit ie morgen wel op de Maasvlakte ZH of in het helm op Texel NH. In deze tijd is ook de noordse boszanger een te verwachten soort. Ook de bosgors is een soort die zich soms halverwege september al laat zien. Het mooie weer nodigt in ieder geval uit om dit weekend weer naar buiten te gaan!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: