Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 30 mei 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wielewalen zijn misschien wel een van de mooiste vogels van Nederland, en op trek zijn ze extra leuk. Fotograaf: Frank Kremer

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Juni staat voor de deur, en waar in juli sommige steltlopers alweer richting het zuiden vertrekken, is juni een van de rustigste maanden op het gebied van vogeltrek. Maar wees niet getreurd, zelfs nu is er nog genoeg te beleven.

Wat vliegt er?

  • Zoals al vaker in het vogeltrekjournaal gemeld trekken vooral veel gierzwaluwen nu nog door richting het noorden, zoals meer dan 2300 over telpost de Vulkaan. Deze soort heeft maar een erg kort broedseizoen, want eind begin augustus is het grootste deel van de vogels al vertrokken. naar het zuiden.
  • Ook de toendraondersoort van de bontbekplevier kan nu nog doortrekken in grote aantallen. Op de Nederlandse telposten werden regelmatig enkele honderden exemplaren gezien, maar op de fonteintjes in Belgie hadden ze er bijna 1500. Dat is bijna 4x zoveel als het vorige dagrecord in Belgie, wat op 391 stond.
  • Door de oostelijke component in de wind de afgelopen dagen werden er nog regelmatig visarenden gezien. Dit zullen naar alle waarschijnlijkheid vooral jonge vogels zijn die niet meer gaan broeden. Volwassen vogels hebben nu al vaak jongen of eieren.
De ondersoort van de bontbekplevier die in Nederland zijn jongen grootbrengt trekt vooral door in maart, terwijl de ondersoort van de toendra half mei door nederland komt. Fotograaf: horneman69

Opmerkelijke waarnemingen

  • Wielewalen werden de afgelopen week gezien in aardige aantallen, met bijvoorbeeld 6 over telpost Berkheide. Deze soort wordt elk jaar in kleine aantallen gezien over de telposten, en is in het westen van het land behoorlijk schaars.
  • Bijeneters werden zoals elk jaar eind mei gezien op verschillende telposten. Ook voor deze soort lijkt Breskens de beste plek, met deze week op 3 dagen vogels overtrekkend.
Bijeneters trekken vooral door in mei. Fotograaf: Annie Keizer

Wat komt eraan?

Zoals al aangegeven is de trek nu wel echt bijna ten einde, met nog wat aantallen van laat arriverende soorten. Grauwe vliegenvangers, zomertortels en wielewalen werden nog in leuke aantallen in Frankrijk gezien. Wespendieven, gierzwaluwen en steltlopers kunnen ook nog doortrekken in steeds kleiner wordende aantallen. Ook zullen er de komende weken meer slangenarenden ons land intrekken. Dit zijn vooral jonge vogels, die deels in Nederland overzomeren. Genoeg om op te letten dus!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: