Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 23 mei 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Steppearend Fotograaf: Alex Bos

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

We naderen eind mei en gaan richting het einde van de vogeltrek dit voorjaar. Alleen van zwaluwen zijn nog goede aantallen te verwachten en dan met name van gierzwaluwen. Er komen echter nog wel wat leuke soorten binnen en een mooie ‘rover’ kan ook zeker nog.

Wat vliegt er?

  • Af en toe worden er nog overvliegende zomertortels gemeld. De aantallen zijn echter erg laag dit voorjaar, er zijn nog maar 27 exemplaren gemeld. Dat is nog eens wat anders dan de 500-1000 vogels die 20 jaren geleden gemeld werden in een voorjaar. En toen werd er ook nog eens veel minder geteld.
  • Roofvogels kunnen tot begin juni nog prima doortrekken. Veel vogels die nu gezien worden zijn onvolwassen, wat soms voor leuke determinatie uitdagingen kan zorgen.
  • Steltlopers trekken nu nog in leuke aantallen door, met name zilverplevieren en bontbekplevieren.
Zomertortels worden dit jaar helaas in kleine aantallen gezien.
Zomertortels worden dit jaar helaas in kleine aantallen gezien. Fotograaf: Gerard Visser

Opmerkelijke waarnemingen

  • De maand mei is bij uitstek een maand waarin je een zeldzame arend kunt zien op vogeltrek. Een mooi voorbeeld hiervan is de steppearend die 20 mei over een tuin bij Oss vloog. Ook zijn er al een aantal schreeuwarenden gemeld.
  • Leuk was de waarneming van een kleine jager die over het gebied De Groene Jonker vloog tijdens een vogelexcursie. Van jagers is bekend dat ze ook door het binnenland trekken. En in mei trekken veel jagers weer naar de noordelijke broedgebieden toe.
  • Er worden aardig wat zwarte ibissen gezien dit voorjaar waaronder drie vogels die over telpost Breskens vlogen op 19 mei.
Zwarte Ibis Fotograaf: Jan Aalders

Wat komt eraan?

  • In Zuid-Frankrijk worden nog grote aantallen gierzwaluwen gezien, zoals de 17.500 vogels op 21 mei over Pointe de Grave of de 34.000 vogels die over Leucate vlogen op 19 mei. Ook in Nederland kunnen er nog grote aantallen doortrekken, met name op de stuwingsposten. De wind mag echter wel wat verder naar oost draaien de komende tijd.
  • Er zijn goede kansen op overvliegende bijeneters. Een soort die nu vrijwel overal kan opduiken en regelmatig in groepjes. Soms zelf in groepen van meer dan 10 exemplaren, zoals deze 13 vogels die bij Rockanje gezien werden.
  • Het kan niet lang meer duren of de eerste struikrietzanger wordt weer gezien of gehoord. De zang kan erg lastig zijn om te herkennen en lijkt soms veel op de zang van bosrietzangers. Gelukkig is er een mooi artikel op de website van Dutch Birding beschikbaar waarin is toegelicht hoe je de zang van struikrietzangers kunt herkennen. Doe er je voordeel mee!
Struikrietzanger Fotograaf: Jan Aalders

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: