Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?
We zagen afgelopen weken de trek al langzaam opstarten, maar eind augustus barst het spektakel echt los. Van vrijwel alle soortgroepen trekken nu wel vogels door, en bij de meeste vogelaars begint het nu echt te kriebelen: het najaar is begonnen!
Wat vliegt er?
- Eind augustus is een hele goede periode om verschillende soorten roofvogels te zien trekken. Adulte wespendieven en grauwe kiekendieven vertrekken volop naar Afrika met afgelopen week spectaculaire aantallen op onder andere de Karstraat LI. Op dagen met oostenwind worden hogere aantallen van deze vogels ons land in geblazen en is het de moeite waard om wat vaker de lucht in te kijken.
- Zangvogels zoals fitis, bonte vliegenvanger en fluiter trekken in deze periode volop door, en deze prachtige soorten zijn in deze periode regelmatige weer in ‘flocks’ (gemixte groep met vogels) te vinden. Vooral langs de kust kan het kijken naar zangvogels weer mooie waarnemingen opleveren.
- Andere zangvogels die in deze periode de duindoorns aan de kust weer druk bevolken zijn soorten als zwartkop, tuinfluiter en braamsluiper. Deze nachttrekkers kunnen in deze periode overal opduiken en vogelaars met een flinke dosis geluk (of doorzettingsvermogen) moeten ook rekening houden met de zeldzamere sperwergrasmus.
Opmerkelijke waarnemingen
- Zeetrektellen is misschien niet het eerste waar je in augustus aan denkt, maar toch kan het lonen om in deze periode naar een van de goede telposten aan zee af te reizen. Niet in de laatste plaats voor de kans op het zien van vale pijlstormvogel. Deze soort is ontzettend lastig om in Nederland te zien te krijgen, maar eind augustus zijn er jaarlijks wel wat waarnemingen. Terschelling FR is misschien wel een van de plekken met de meeste kans om er eentje te zien, met bijna jaarlijks waarnemingen zoals deze.
- Duinpieper en Draaihalzen zijn in ons land zeldzame soorten, maar eind augustus kan je de klok erop gelijk zetten dat er een heel aantal van deze parels opduiken. Goede plekken om te zoeken tijdens hun vaak korte bezoek zijn zandverstuivingen en braakliggende terreinen.
Wat komt eraan?
- Bijna alles komt eraan! Komende week begint September en we kunnen ons dus gaan voorbereiden op dagen met mooie zichtbare trek en veel zangvogels die aan hun lange tocht naar het zuiden beginnen. Alle soorten die hierboven genoemd zijn kunnen volgende week en vaak zelfs komende weken nog langskomen, soorten als de zwartkop kunnen tot in oktober nog doortrekken.
- September is een goede maand voor een aantal doortrekkende steltlopers, zo is de piekperiode van krombekstrandloper in de komende twee weken, trekken er weer groepen goudplevieren ons land in en duiken schaarse soorten als gestreepte strandloper, grauwe franjepoot en morinelplevier zo nu en dan op.
- Sterns vertrekken ook weer naar het zuiden, en in het binnenland is het goed mogelijk dat een iconische soort als de reuzenstern in waterrijke gebieden bij jou in de buurt opduikt. Vooral in het noorden van het land duiken er soms mooie groepen op.
- Naast de eerder genoemde vale pijlstormvogel is er komende weken ook steeds meer kans op grauwe pijlstormvogel en verschillende soorten jagers. Vooral met westenwind kunnen deze tot de verbeelding sprekende soorten langskomen, bijvoorbeeld bij de bekende telpost in Westkapelle ZL