Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 21 maart 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Rode wouw. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op trek verwachten?

Wat vliegt er?

De grutto’s zijn terug, de tjiftjaffen zingen weer en de eerste boerenzwaluwen worden weer gezien, kortom de vogeltrek is in volle gang! Maart is een maand waarin veel trekvogels worden waargenomen. Soorten die in groepen doortrekken zoals vinken, spreeuwen en houtduiven worden met name in deze maand gezien. Daarnaast komen eind maart de eerste echte ‘Afrikagangers’ weer terug, zoals de fitis, boompieper en visarend.

Kraanvogel. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Opmerkelijke waarnemingen

  • De voorjaarstrek van kraanvogels was – boven ons land althans – minder sterk dan in voorgaande jaren, en veelal voorbehouden aan het oosten van het land. Toch kwam er op 9 maart een aantal mooie groepen over Nederland. Wat later dan normaal maar desalniettemin was het genieten geblazen. Een groep van 62 kraanvogels in de Biesbosch haalde zelfs de landelijke media en trok veel bekijks.
  • Op 10 en 11 maart vloog een ongekend aantal rode wouwen over Nederland. Bijna heel het land kon hiervan meegenieten. In de Top-5 van beste dagen ooit in het voorjaar staan nu vier tellingen van 10 of 11 maart 2023, waaronder maar liefst 47 exemplaren op 11 maart 2023 in Losser OV. Bijzondere weersomstandigheden zorgden ervoor dat veel vogels richting Nederland gestuwd werden. Op die dag was het eindelijk goed weer na een aantal dagen van slecht weer. Typisch zo’n dag waarop vogels er massaal vandoor gaan. En dat deden ze!
  • Op 11 maart was er naast rode wouw zeer sterke doortrek van kievit, kleine mantelmeeuw, goudplevier en veel andere soorten steltlopers. Langs de kust trokken duizenden bonte strandlopers door. En ’s avonds kozen ook nog eens duizenden smienten het luchtruim.
Rode wouw. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Wat komt er aan?

  • De laatste week van maart is dé week waarin de boerenzwaluwen weer beginnen door te trekken. Ook zullen de aantallen oeverzwaluwen weer op gaan lopen. Voor huiszwaluwen is het nog wat te vroeg, die volgen in april.
  • Eind maart nemen ook de aantallen roofvogels toe. De bruine kiekendief kan dan in leuke aantallen doortrekken. In 2022 kwam de eerste visarend op 25 maart terug in de Biesbosch. De kansen op de telposten voor deze soorten zullen dan ook gaan toenemen. Hetzelfde geldt voor de zwarte wouw. Ook daarvan zullen de eersten weer worden gezien. Rode wouwen zijn net over het hoogtepunt heen maar kunnen nog steeds doortrekkend gezien worden, zelfs tot in mei.
  • Een aantal soorten trekt vooral ’s nachts. Die zul je dus niet zozeer doortrekkend zien maar wel op steeds meer plekken aantreffen. Van tjiftjaf zullen de aantallen sterk toenemen de komende tijd, binnenkort gevolgd door de nodige zwartkoppen en fitissen. Op een beetje zonnige ochtend zullen ze weer in grote getalen te horen zijn.
  • Een andere soort die zich weer zal laten zien is de kleine plevier. Deze pioniersport begint nu door te trekken, de eerste vogels zijn alweer gezien!
Kleine plevier. Fotograaf: Johan van Beilen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: