Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 17 oktober 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
We hopen op een slecht bessenjaar in Scandinavie zodat we veel van deze juweeltjes kunnen verwelkomen. Fotograaf: Willem Verhagen

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten? De najaarstrek is nu echt op zijn piek en met een wind die eerst vanuit het westen en noordwesten kwam en daarna draaide naar oost, is er genoeg gezien!

Wat vliegt er?

  • Noordwestenwind is voor veel zeetellers de wind waar ze naar uitkijken. Zo ook op telpost Westkapelle, de beste zeetrekpost van ons land.  Afgelopen zaterdag was het dan ook een toptelling, met bijvoorbeeld niet minder dan 30 individuen van de zeldzame kleinste jager. Het een na grootste dagtotaal ooit! Ook andere zeeposten zagen deze mooie vogel verschillende keren langstrekken.
  • Nadat de wind zondag was gedraaid van west naar oost, kwam er vanaf Scandinavië een volgende golf lijsters deze kant opgevlogen. Waar hiervoor veruit het grootste deel nog bestond uit koperwieken en zanglijsters, zijn er nu ook erg veel kramsvogels meegekomen.
  • Een week geleden werd het Nederlands dagrecord voor Boomleeuwerik verbroken, op telpost Karstraat in Zuid-Limburg. Deze telpost bestaat pas enkele jaren, maar ze hebben door de unieke ligging in het meest zuidoostelijke puntje van Nederland nu al een aantal dagrecords in handen. Over een paar weken zullen er met goede wind ook weer duizenden kraanvogels over deze post vliegen, een spektakel wat u zeker een keer moet meemaken. Zie voor meer informatie over de kraanvogeltrek dit mooie artikel op de site.
De komende maanden een heel gewoon gezicht: een bessenstruik vol met kramsvogels.
De komende maanden een heel gewoon gezicht: een bessenstruik vol met kramsvogels. Fotograaf: Frank Kremer

Opmerkelijke waarnemingen

  • De telpost Karstraat staat ook bekend om staat zijn – voor Nederlandse begrippen – enorme aantallen rode wouwen die hier langsvliegen. Gisteren werd met maar liefst 55 vogels de derde dag ooit neergezet. In de rest van Nederland is de dag van een teller al goed wanneer er een van deze vogels langsvlieg. Uniek dus!
  • Ook buizerds vliegen de laatste dagen in leuke aantallen door oost-Nederland, met bijvoorbeeld bijna 450 vanaf de Brobbelbies.
De rode wouw is een van de mooiste roofvogels in ons land.
Een van de mooiere roofvogels van ons land, de rode wouw. Fotograaf: Marcel van der Tol

Wat komt er aan?

  • Zouden we dit jaar weer geluk hebben en een invasie krijgen van een van de mooiste soorten van Europa? Er worden de afgelopen dagen wat pestvogels gevonden in vooral het noorden van Nederland. Dit kunnen voortekenen zijn van een invasiejaar, dus laten we het hopen. Let goed op bes dragende struiken, ook in bebouwde kom. Favoriete plekjes van deze schitterende soort.
  • Bij vogeltrek denk je misschien niet meteen aan de houtduif, maar van deze soort trekken er jaarlijks honderdduizenden door ons land. Half oktober tot half november is de piektijd voor deze soort.
  • Kolganzen lijken dit jaar wat later te zijn dan normaal, maar beginnen nu toch ook ons land in te komen. Met naar schatting bijna een miljoen kolganzen die hier zullen overwinteren moeten er nog veel bijkomen.
Kolganzen trekken vooral met noordelijke meewind ons land binnen zodat het niet te veel energie kost.
Kolganzen trekken vooral met noordelijke meewind ons land binnen zodat het niet te veel energie kost. Fotograaf: Henk Baptist

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: