Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?
We zijn alweer halverwege mei, en bijna alle soorten zijn al in meer of mindere mate ons land binnengekomen. Het weer is nog erg wisselvallig met vorige week veel regen, maar afgelopen weekend was het prachtig weer. Terwijl veel soorten aan het einde van hun trekperiode zijn gekomen staan een paar laatkomers nog in de startblokken, en laat dit nu net een aantal leuke soorten zijn!
Wat vliegt er?
- Half mei is er weinig zichtbare dagtrek van zangvogels, maar een aantal steltlopers en natuurlijk de roofvogels laten zich nog wel overdag trekkend bekijken. Wespendieven begonnen afgelopen week wat in aantal toe te nemen, en ook komende weken zullen er nog trekkende exemplaren over ons land heenkomen. De broedgebieden in Nederland stromen vol, dus let tijdens een wandeling op de heide goed op de lucht voor deze prachtige roofvogel.
- Enkele zangvogels komen nog tot laat in mei aan in ons land, de beste voorbeelden hiervan zijn de bosrietzanger en de spotvogel. Afgelopen weekend kwamen van beide soorten grote aantallen binnen.
- Wielewalen zijn afgelopen week volop binnengekomen, maar een deel zal komende week nog door ons land trekken. Tijdens de trek kunnen ze soms ook opeens op atypische locaties opduiken, let dus op de prachtige zang tijdens een wandeling door het park.
- Brandgans is niet direct een soort waar je half mei nog aan denkt als trekvogel, dat lijkt toch een echte wintersoort. Toch hangen er in het Noorden van het land nog aardig wat vogels rond, en de laatste staartjes trekken deze dagen het land uit. Zo telde telpost de Kustweg bij het Lauwersmeer GR nog bijna 25.000 vogels die naar het noorden trokken tijdens een verder rustige telling.
Opmerkelijke waarnemingen
- Andere soorten die zich soms overdag trekkend laten zien zijn de moerassterns zoals witvleugelstern en witwangstern. Deze zeldzame broedvogels en doortrekkers worden in deze periode af en toe waargenomen boven plassen en meren waar ze dan vaak tussen de zwarte sterns vliegen. Een gebied waar alle 3 de soorten bij elkaar gezien zijn is het Zuidlaardermeergebied GR.
- Roodmussen komen ook laat aan. Van deze zeldzame broedvogel zijn er altijd lage aantallen, maar de eersten werden afgelopen week gezien. Zo dook er een zingend mannetje op in de havens van Rotterdam op de Maasvlakte ZH.
Wat komt eraan?
- Van vrijwel elke soort is er in ieder geval wel één individu waargenomen, maar van de kwartelkoning ontbreken waarnemingen met een geluidsopname of foto. De soort is elk moment te verwachten en het zal niet langer dan één of twee dagen duren voordat de eerste zingende vogel gedocumenteerd kan worden.
- Eind mei is de periode van schaarse soorten, verwacht komende week dus gerust soorten als bijeneters en slangenarenden. Voor bijeneters is Nederland één van de meest noordelijke broedlocaties in Noordwest-Europa.
- Grote karekiet is afgelopen week al op aardig wat plekken gezien, en dat zal komende week nog wel doorgaan, let dus op de karakteristieke zang bij oude rietvelden.
Meer info over de soorten die nu nog aan het trekken zijn is te vinden in de soortkalender.