Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Welke vogels zijn er nu onderweg?

Hieronder lees je welke vogelsoorten op dit moment Nederland & België binnentrekken of die je deze week kunt verwachten. Sommige soorten trekken door naar noordelijker locaties, andere soorten komen bij ons als broedvogel.
We updaten deze pagina tijdens de trektijd twee maal per week. Zo volg je de vogeltrek op de voet en weet je wanneer je welke soorten kunt verwachten.

De Wielewaal is een soort die eind april weer terugkeert in ons land. Maar omdat het, ondanks de kleuren, een onopvallende vogel is, worden de eersten meestal begin mei opgemerkt als ze goed beginnen te zingen. Vaak worden de eersten gezien langs trektelposten.
Niets is mooier dan de fel gele vogel op ooghoogte vrij langsvliegend waar te nemen. En let op, de spreeuw kan de wielewaal perfect nadoen, vaak een pitfall bij (zeer) vroege waarnemingen

De eerste Fluiters bereiken ons land vanuit het zuiden weer vanaf half april. In sommige jaren met juiste weersomstandigheden kunnen de vogels zelfs een week eerder ons land bereiken. Maar tot eind mei kunnen Fluiters zich nog steeds op nieuwe plekken vestigen.
Veel doortrek zien we niet, hoewel met regelmaat (in het westen van het land) tijdelijk zingende exemplaren worden waargenomen. Als de vogels niet zingen zijn ze vaak moeilijk waar te nemen, mogelijk dat deze aantallen daardoor onderschat worden. 

Meestal rond Koningsdag zien we de gierzwaluw weer boven dorpen en steden in Nederland verschijnen. In de weken ervoor, meestal vanaf 15 april, worden de eerste waarnemingen gedaan van de soort. Eind april en in de maand mei worden veel vogels door heel Nederland langstrekkend gemeld over de telposten.
In de hele maand mei zie je de soort ook op de vaste broedplekken in dorpen en steden weer verschijnen.
De soort broedt hoofdzakelijk onder dakpannen van, vaak wat hogere, gebouwen. Maar ook in de rest van het land wordt de soort, al dan niet langstrekkend, gezien. 

De Morinelplevier is in het voorjaar een typische soort van kale akkers en kan hier vanaf begin mei gevonden worden. De meesten trekken door in mei, maar af en toe vinden we ook een overwinteraar of de eersten terugtrekkers in april. 

De Temmincks Strandloper kan vanaf eind april in heel ons land gezien worden, waarbij ze vaak worden opgemerkt in (kleine) ondiepe plassen.
De meesten passeren ons land in mei, dan worden ook de grootste aantallen in ons land waargenomen. De doortrek in het najaar is minder opvallend.

De eerste Grote Karekieten worden weer vanaf eind april gehoord worden in ons land, de meesten keren terug rond 5 mei. Veel doortrek is er niet, de meesten zullen worden gevonden in hun huidige nog schaarse broedgebieden, maar af en toe kunnen we een vogel tijdelijk zingend waarnemen op de gekste plekjes in het land.
Zodra de zang is afgelopen worden het weer onopvallende vogels en in het najaar (augustus/september) nog maar zelden waargenomen.

De Witvleugelstern is een sternensoort die we voornamelijk in Zuid- en Oost-Europa vinden, maar op trek Nederland in het voorjaar in kleine aantallen aandoet. Ook deze soort vinden we vaak met de Zwarte Stern en is vanaf eind april in ons land te vinden.
Sinds een jaar of tien broeden de Witvleugelsterns ook (weer) in kleine aantallen in ons land, waardoor het gemakkelijker is geworden de soort in het voorjaar op te merken. 

De Nachtzwaluw keert vanaf eind april, de meesten vanaf begin mei, weer terug in Nederland. De eersten worden meestal opgemerkt in hun broedgebieden, waar de mannetjes al snel beginnen met zingen bij aankomst. Doortrek van deze nachttrekker is moeilijk vast te stellen, hoewel er af en toe wel eens een exemplaar in een achtertuin wordt waargenomen. 

Deze vogels zijn nu onderweg.

Reageer op dit artikel

Deze artikelen vind je vast ook interessant: