Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltellers weer de wei in

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Roek met nestmateriaal. Fotograaf: René de Waal

Lentekriebels

Medio maart begint het voor veel vogeltellers weer te kriebelen. De eerste tjiftjaffen zijn weer terug, roeken en blauwe reigers vliegen af en aan met takken naar hun nesten. De dagen lengen, de zon krijgt kracht, kortom: het broedseizoen begint! Voor sommige soorten is het broedseizoen overigens al lang begonnen. Zo hebben sommige bosuilen momenteel al grote jongen.

Voor dag en dauw

Door heel het land staan vogelaars voor dag en dauw op om bij het eerste licht, als het vogelconcert losbarst, in het veld te staan. Voor veel vogelaars de mooiste momenten van het jaar, ook al moet je er vroeg voor uit de veren. Maar wat krijg je ervoor terug? Je staat in het halfdonker in je telgebied, en het lijkt alsof de vogels je verwelkomen met hun ochtendzang. Nog nauwelijks verkeer, de opkomende zon, helemaal alleen… heerlijk!

Blauwborst zingend in de ochtendzon. Fotograaf: Harvey van Diek

Gezamenlijke inspanning

Jaarlijks gaan op deze manier duizenden vrijwillige vogeltellers het veld in om broedvogels te inventariseren. Die tellingen voeren ze uit tijdens het broedseizoen tussen globaal half maart en eind juli, vanaf een half uur voor zonsopgang. Aan het eind van het seizoen worden de telgegevens veelal automatisch met een app ‘geclusterd’ tot totalen per soort. Al die gegevens komen in de database van Sovon terecht en op basis daarvan weten we bijvoorbeeld of soorten voor- of achteruitgaan. 

Vogelteller in actie. Fotograaf: Harvey van Diek

Checklist

Al die vogelaars die op pad gaan, bereiden zich natuurlijk voor. Zo ziet de checklist voor een vogelteller eruit:

 • De app Avimap updaten op je mobiel of tablet
 • Heb je je te lopen route gecheckt? 
 • Zijn alle wegen en paden begaanbaar?
 • Zijn de vergunningen rond?
 • Op tijd naar bed want de wekker gaat vroeg

Verder nog…

 • Rugzak met water, koffie/thee in een thermoskan, brood, chocola of een andere energy boost
 • Handschoenen (vooral de ochtenden in maart en april kunnen behoorlijk koud zijn)
 • Evt. regenbroek
 • Evt. laarzen mocht het terrein zeer nat zijn
 • Zonnebrandolie (de voorjaarszon kan aardig branden)
 • Petje/hoedje
 • Vergunningen om het terrein te mogen betreden
 • Een papieren veldkaart voor het geval Avimap om welke reden dan ook uitvalt (zodat je toch verder kunt met inventariseren)
 • Fototoestel (je weet maar nooit of je iets bijzonders tegenkomt). N.b. Met een grote camera sjouwen is af te raden, want je bent immers aan het inventariseren en meestal heb je geen tijd om uitgebreid te gaan fotograferen. Je moet immers door…
 • En last but not least natuurlijk je verrekijker. Een telescoop gebruik je normaal gesproken niet tijdens het inventariseren van broedvogels.
Avimap app om vogeltellingen in te voeren. Fotograaf: Harvey van Diek

Telplezier

We wensen alle tellers die de ‘wei’ weer in gaan een fijn veldseizoen en veel telplezier! Overweeg je zelf om broedvogels te gaan tellen, kijk dan eens op https://www.sovon.nl/nl/BMP om te zien wat het inhoudt, en op de vacante gebiedenpagina welke telgebieden bij jou in de buurt vacant zijn. Zie: http://portal.sovon.nl/portal/vacant/map/6. Ook zijn er diverse cursussen om vogels te leren tellen. Kijk daarvoor op www.sovon.nl/sovonacademie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: