Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Ransuilen in Nesselande

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Fotograaf: Chris van Rijswijk

Sinds anderhalf jaar woon ik in de Rotterdamse vinex-wijk Nesselande. Ik ga mijn wijk een beetje duiden: relatief nieuwe huizen, veel dicht betegelde tuintjes, kunstgras her en der, een enkel boompje, gezellige jonge gezinnetjes, een hockeyclub (ook met kunstgras), een goede metroverbinding en een half leegstaand winkelcentrum.

Prettige vinex-wijk

Dan zijn we er nog niet: een prachtige boulevard langs het strand van de Zevenhuizerplas, wat hangjongeren, een scootertje hier en daar, een geinig restaurant en wat groen in de vorm van het Rietveldpark. Geeft dit een beetje een beeld van mijn woonomgeving? Het is hier prettig toeven, laat dat gezegd zijn. En oh ja, ik vergeet het belangrijkste: wij Nessenaren wonen praktisch in het Rottemerengebied. Drie keer vallen en je bent er.

Het Rietveldpark in Nesselande leverde al eens een woudaap en een roerdomp op.

Zesentachtig

Je denkt wellicht dat in de wijk Nesselande zelf weinig vogels zijn te zien, maar niets is minder waar. Mijn vanuit-huis-en-tuin-gehoord-of-gezien-lijst tikt in anderhalf jaar tijd zesentachtig vogelsoorten aan. 86 he! Niet slecht toch voor een vinex-wijk.

Monitoren

Natuurlijk monitor ik mijn wijk op wat er allemaal aan vogeltjes verblijft. Zo fietste ik laatst bijna tegen een roerdomp aan, verbleef er een Siberische tjiftjaf in mijn tuin, een krooneend zwom langs de boulevard en ik zag dit voorjaar een blauwborst op minder dan driehonderd stappen van mijn huis. En oh ja, de Cetti’s zanger hoor ik geregeld vanuit mijn slaapkamerraam. Nou, lekker toch!

De huidige generatie camera’s maakt het mogelijk uilen te fotograferen zonder flits. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Ransuilen

Tot mij verbazing werd ik laatst, door iemand die niet in Nesselande woont, getipt dat er een paar straten verderop een ransuil zat te broeden. Leuk! Alhoewel, een klein beetje teleurgesteld was ik wel. Ik had die uilen zelf willen vinden. Maar goed, ik was de deceptie snel te boven toen ik de jonge ransuilen vanuit mijn zolderraam kon horen roepen. Hup, weer een nieuwe soort!

Uiteraard wilde ik die Nesselandse ransuilen op de foto jagen. En wat blijkt: niet één, niet twee, maar drie jonge ransuilen vliegen uit. Leuk toch!

Juveniele ransuilen Fotograaf: Chris van Rijswijk

Wil jij ook een keer ransuilen bekijken? Mij niet bellen! Gewoon zelf goed zoeken in je wijk. Nou, doei…

Uilen kunnen geluidloos vliegen door een veer met een kartelrand. Ook die veer heeft onderhoud nodig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: