Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

De ZEISS SFL 10×40, een eerste kennismaking

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
ZEISS SFL 10x40
De ZEISS SFL 10x40.

Een paar maanden geleden mocht ik even kijken door de dit jaar verschenen ZEISS SFL 10×40 en ik was blij verrast. Hieronder mijn persoonlijke ervaringen in het kort, waarbij ik de verrekijker heb vergeleken met mijn Swarovski NL Pure 10×42.

Tot dusver hadden de laatste jaren de ZEISS verrekijkers/modellen mij niet meteen overtuigd om over te stappen, maar ditmaal kreeg ik direct een positieve ervaring met het beeld dat de verrekijker mij gaf. Maar omdat je ook weer even aan een nieuwe kijker moet wennen, besloot ik afgelopen weekend eens een hele dag met de nieuwe kijker op stap te gaan. Ik heb de kijker met bril op getest en hiermee (net als bij de Swarovski) geen problemen ondervonden. Dit is weliswaar geen echte test maar mijn ervaringen zijn dusdanig positief dat ik op deze manier aandacht aan de kijker wil geven. Ik heb mijn indrukken vertaald in een plus- en minnenlijstje.   

Pluspunten ZEISS SFL 10×40:

  • Het gewicht. 640 gram van de ZEISS tegenover 850 gram van de Swarovski. De kijker houdt hierdoor lekker vast, ligt gemakkelijk in de hand en geeft een ‘steady’ beeld. De Swarovski doet dat overigens ook, door een doordacht design, maar toch is het verschil in gewicht goed te voelen.
  • De ZEISS is scherp te stellen tot op minder dan 1.20 meter (voor mijn ogen), ofwel een stuk dichterbij dan de Swarovski. Voor vogels kijken is dit niet een onoverkomelijk probleem, maar ik denk dat mensen die ook veel naar insecten kijken dit een groot voordeel vinden.
  • Het beeld heeft de bekende heldere en ietwat koele kleur van ZEISS, waardoor het beeld overdag heel helder overkomt. Ik vond dit prettig, maar ook dit is weer persoonlijk.
  • De prijs. De ZEISS is ongeveer een derde goedkoper dan de Swarovski. ZEISS heeft hiervoor concessies gedaan op onder andere glas en coating, maar heeft ondanks dat een uitstekend resultaat neergezet. Qua duurzaamheid moet de kijker zich natuurlijk nog wel bewijzen.
De ZEISS SFL 10×40, een compacte en strak ogende kijker.

Minpunten ZEISS SFL 10×40:

  • Het beeldveld is minder breed dan de Swarovski; ZEISS 115/1000 meter ten opzichte van Swarovski 133/1000 meter.
  • De randscherpte. Bij de Swarovski zijn ook de randen puur scherp, bij de ZEISS worden de randen pas scherp al je je pupil naar links of rechts beweegt. Geen onoverkomelijk probleem, je kijkt voornamelijk door het midden, maar het geeft bij de Swarovski wel een rustiger beeld, minder vermoeiend. Ook is het makkelijker om snel bewegende vogels goed in beeld te houden.
  • In de schemer ging de kwaliteit van het beeld van de ZEISS sneller achteruit dan van Swarovski, hoewel de ZEISS overdag een iets helderder beeld lijkt te geven. Door de verminderde scherpte en contrast is het daardoor moeilijker om nog details op de vogels te zien.

Conclusie:

Naar mijn persoonlijke mening heeft ZEISS een goede stap vooruit gedaan met deze verrekijker. Voor mensen met minder budget is het een mooi alternatief ten opzichte van de veel duurdere Swarovski kijker. En voor mensen die gewicht en een korte scherpstelafstand belangrijk vinden is het echt een aanrader.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: