Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Cursus ‘Hoe tel je broedvogels?’

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Fotograaf: Peter Eekelder

Vogels kijken is de hobby van velen. Het tellen van vogels gaat maar één stap verder. Het kost misschien wat moeite en discipline, maar levert ook veel op. Een verdieping van de hobby, vele prachtige momenten in het veld. Tellen en genieten kunnen heel goed samengaan. Niet voor niets zijn er vogelaars die al tientallen jaren aan telprojecten meedoen.

BMP-cursus broedvogels inventariseren

Met de BMP-cursus van Sovon Vogelonderzoek Nederland leer je hoe je zelfstandig een broedvogelinventarisatie uitvoert. Je oefent het toepassen van de methode in het veld onder leiding van een ervaren docent. Elk voorjaar organiseren we enkele cursussen verspreid door het land, meestal in samenwerking met een terreinbeheerder en/of vogelwerkgroep. De cursus is bijzonder geschikt voor ervaren vogelaars die hun vaardigheden willen vergroten. 

Wat is BMP?

Met het Broedvogel Monitoring Project (BMP) brengen we ontwikkelingen van de aantallen en de verspreiding van onze broedvogels in kaart. Het project startte in 1984 en bestaat uit verschillende deelprojecten. Deze zijn toegesneden op alle vogelsoorten, of juist een selectie van soorten. Ieder deelproject kent zijn eigen aanpak, maar de basis is dezelfde: meerdere tellingen van territoriale broedvogels in vast omlijnde gebieden uitvoeren, volgens een vaste methode. Meer uitleg over wat het BMP-project inhoudt is hier te vinden.

Verspreid door het hele land gaan ieder voorjaar ruim 2.000 vrijwilligers op pad om de broedvogels in hun ‘eigen’ gebied in kaart te brengen. De BMP-methode is de standaard bij professionele karteringen van grote gebieden in opdracht van provincies en terreinbeheerders en bij provinciale broedvogelmeetnetten. De gegevens van het Broedvogel Monitoring Project leveren betrouwbare trends op van meer dan 190 Nederlandse broedvogels.

Je komt vaak op mooie plekken tijdens een BMP-telling. Fotograaf: Peter Eekelder

Inhoud cursus

De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier veldbezoeken, waarbij je als cursist de kans krijgt om de theoretische kennis meteen in de praktijk toe te passen. De vijf cursusavonden duren telkens 2 uur en worden deels digitaal (via Zoom), deels fysiek op een cursuslocatie in de regio gegeven. Tussen de cursusavonden door krijg je huiswerkopdrachten mee. Die kosten je ongeveer 2 uur per week.

De praktijklessen duren tussen de 2 en 3 uur en vinden in de vroege ochtend plaats in een oefengebied. Tijdens de veldbezoeken ga je in een klein groepje op pad met een ervaren broedvogelteller. De resultaten van deze bezoeken voer je in via de app Avimap. Hierdoor leer je om de resultaten zelf te verwerken en te interpreteren. Aan het einde van de cursus krijg je een toets en bij voldoende gevolg een diploma. Na deze cursus kunnen je zelfstandig een BMP-telling uitvoeren.

Tijdens de BMP-cursus ga je in de praktijkochtend als een groep het veld in. Fotograaf: Harvey van Diek

Basiskennis geluiden en uiterlijk

Hoewel er telkens wat aandacht wordt besteed aan de herkenning en het gedrag van broedvogels, is de BMP-cursus geen herkenningscursus. Kennis van de geluiden en het uiterlijk van de algemene Nederlandse broedvogels is een vereiste. Het is dus vooral een cursus inventarisatietechnieken, waarna we natuurlijk verwachten dat je bij goed gevolg aan de slag gaat voor het BMP-project. Deze cursus is geschikt voor de ervaren vogelaar, die de vogelsoorten in het oefengebied al goed op zicht en geluid herkent. 

Meedoen

In de agenda van Sovon zie je of er een cursus is waar je aan mee kunt doen. Heb je een vraag, of wil je een cursus organiseren? Stuur dan een mail naar cursus@sovon.nl.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: