Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Boekrecensie: De Soortenjager

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Vogels kijken is een populaire hobby. Een soortenjager – ook wel twitcher genoemd – is een liefhebber van vogels spotten die zich onderscheidt door zijn specialisme. Zijn of haar doel is zoveel mogelijk soorten te scoren. Een bezetenheid die zich uit in een competitie met gelijkgestemden, die graag tot de topvogelaars willen gaan behoren.

Bij auteur Remco Daalder ontstond na vier decennia vogels observeren de obsessie om soortenjager te worden. Zijn streven was om voor zijn zestigste duizend soorten te hebben waargenomen.  De basis voor de uitdaging vormde de ontdekking van een boek met een checklist, die alle soorten van de wereld bevatte.

De eerste aanzet om tot een lijst van duizend soorten te komen was het overnemen alle soorten die hij tijdens zijn reizen in veldgidsen had aangekruist. Dat leidde tot een herbeleving van vogelsoorten, tochten, mensen, omgevingen, landschappen etc. die hij heel beeldend beschrijft. Na deze fase had hij een lijst met 796 soorten. Hij moest dus nog het nodige ondernemen om tot de duizend te komen. De laatst loodjes…..

Soortenjagers zetten een scala aan hulpmiddelen in om aan hun trekken te komen en hun beoogde doel te bereiken. De auteur beschrijft allerlei verschijnselen die zich bij twitchers manifesteren: van verwondering tot heftige emoties. Als deelnemer aan de soortenjacht gaat hij ook bij zichzelf te rade en beschrijft hij zijn twijfels over wat hij tijdens zijn zoektochten constateert.

Een heerlijk boek om kennis te nemen van de twitch, van wat zich afspeelt tussen vogels en de mensen die behept zijn met dit onschuldige virus.

Daalder, R. 2022. De soortenjager. Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam /Antwerpen. 200 bladzijden. ISBN 978 90 450 40776. Prijs € 21,99.

Klik hier om andere actuele recensies te lezen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: