Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Veel soorten zijn weer op de terugweg naar hun broedgebieden. Voor de echte bulk zullen we nog even moeten wachten maar we kunnen alvast genieten van de eerste voorjaarsoorten. Tijdens het zoeken naar de eerste zingende tjiftjaf of zomertaling worden er ook nog wel eens echte zeldzaamheden gevonden zoals ook deze week.
Zeldzaamheden
- In de vorige vogelradar kwam hij al aan bod, de zwartkoprietzanger. Afgelopen week heeft deze vogel menig vogelaar blij gemaakt. Het is een echte ‘skulker’ die zich vaak slecht laat zien, waardoor de meeste mensen genoegen moesten nemen met de zang. Dit verborgen gedrag lieten de eerdere twee gevallen van deze soort ook zien. Het geduld van sommigen werd echter beloond en zij konden zelfs een glimp opvangen van de vogel. Hopelijk blijft de vogel nog even zitten zodat er nog meer vogelaars een zichtwaarneming kunnen doen van dit ‘kbv-tje’ (klein bruine vogeltje).
- Limburg is na vorig weekend een soort rijker. Er werd namelijk een Amerikaanse wintertaling gevonden in Neer LI. De vogel bleek achteraf ook al op 24 februari te zijn gefotografeerd. Deze Amerikaanse tegenhanger van de wintertaling is te herkennen aan een verticale witte streep op de zijborst. ‘Onze’ wintertaling heeft in tegenstelling tot de Amerikaan een horizontale witte streep op zijn flank. In Groot-Brittannië zijn deze winter ook al meerdere Amerikaanse wintertalingen gevonden en ook onze zuiderburen meldden de afgelopen maand al twee gevallen. In Nederland zijn maart en vooral april, de beste maanden om er één te vinden omdat er veel beweging zit in de eenden.
Leuke krenten
- De Graszanger is een zuidelijke soort die steeds meer wordt gezien in Nederland, de broedvogeltrend stijgt al jaren. Met name in Zeeuws-Vlaanderen zitten redelijk wat vogels. De beste voorjaarstrektelpost van Nederland, Breskens, is een betrouwbare plek voor deze soort. Het was dan ook geen grote verassing dat er tijdens de eerste voorjaarstellingen weer meerdere graszangers naast de telpost zaten. Voorjaarswaarnemingen noordelijker in het land zijn wel een stuk schaarser. Een zingende vogel die deze week in de Nieuwe Dordtse Biesbosch ZH zat, is dus zeker een leuke krent. Afgelopen najaar zat er op precies dezelfde plek ook een graszanger. Het is goed mogelijk dat hij onopgemerkt de winter is doorgekomen. Graszangers merk je meestal als eerste op door hun hoge ‘dzip… dzip….dzip’ zang die ze laten horen tijdens hun baltsvlucht.
- Vorige week kwam de oehoe van Zwolle OV al voorbij, maar afgelopen dinsdag is er een oude bekende teruggekeerd. De oehoe in Maastricht LI zit weer op haar nest. Sinds 1997 broeden er oehoes in de Oehoevallei op de Sint-Pietersberg. De vogel is vanachter een kijkscherm te bewonderen zodat je zonder de vogel te verstoren kan genieten van de grootste uilensoort van Europa!
Unieke kansen
- De taigarietgans die in januari ontdekt werd in Onstwedde GR is afgelopen zondag teruggevonden in Stadskanaal GR. De afgelopen decennia zien we steeds minder taigarietganzen in ons land. Waarschijnlijk komt dit door de steeds warmere winters waardoor de ganzen noordelijker overwinteren. Als er dan al een taigarietgans wordt gevonden, dan zit die meestal in een hele grote groep met toendrarietganzen. Dat maakt het twitchen van deze soort ontzettend moeilijk, waardoor het vooral voor de jongere generatie nog een nieuwe soort is. Op de plek waar de vogel nu is teruggevonden, zitten slechts enkele tientallen toendrarietganzen. Daardoor is deze vogel veel beter twitchbaar en met recht een unieke kans om er één in Nederland te zien! De vogel is te herkennen aan zijn grote formaat, langere platte snavel die meer oranje gekleurd is dan de gemiddelde toendrarietgans.
Vooruitblik
- Komend weekend wordt er wind uit oostelijke richting voorspeld. Dat is altijd gunstig om trekvogels te zien in het voorjaar. Om daar wat van mee te krijgen zijn de uren net na zonsopkomst veruit het best. Dan kunnen leuke soorten als rode wouw of velduil overal overkomen. Vorig weekend is er een ringsnavelmeeuw in België gevonden en het zou natuurlijk niet verkeerd zijn als wij er in Nederland ook één weten te ontdekken. Het afspeuren van slaapplaatsen van stormmeeuwen tegen de schemer is vermoedelijk de meest kansrijke strategie. Maart is ook de beste voorjaarsmaand voor ruigpootuil in Nederland. Houd dan ook goed je oren open als je ’s nachts op pad gaat. Vooral in de oostelijke provincies met veel bos zou er zomaar eens één verstopt kunnen zitten. Veel vogelplezier dit weekend!