Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 1 maart 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijke vogelradar 1 maart 2024: Met de invasie grote barmsijzen deze winter komen soms witstuitbarmsijzen mee.
Met de invasie grote barmsijzen deze winter komen soms witstuitbarmsijzen mee. Fotograaf: Jan Luit

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Maart is begonnen en zo is de voorjaarstrek!

Zeldzaamheden

  • Een kleine karekiet in februari, dat kan toch helemaal niet? Precies de gedachte van enkele oplettende mensen die een waarneming van deze soort zagen staan bij de Blauwe Kamer UT. Een soort die wel erg vroeg in het voorjaar kan en karekietachtig zingt is de zwartkoprietzanger, een echte megazeldzaamheid. En inderdaad, de gemelde kleine karekiet blijkt om deze soort te gaan, pas de derde keer in Nederland! Erg leuk zo voor het weekend en hopelijk blijft de vogel nog even zitten.
  • Naast deze klapper werden er afgelopen zondag nog twee zeldzaamheden ontdekt! Allereerst een fraaie adulte man witstuitbarmsijs bij Blaricum NH, die zich al de hele week prachtig laat zien in een groepje grote barmsijzen.
  • Een andere grote verrassing was een heuse dwergarend in de Brabantse Biesbosch NB! Een soort die nog nooit eerder in februari in Nederland was gezien. De sterke zuidelijke stroming van de week daarvoor heeft de vogel vermoedelijk meegevoerd richting het noorden. Later die dag is de vogel ook nog boven Hendrik-Ido Ambacht ZH waargenomen. Goed omhoog blijven kijken dus dit weekend.
wekelijke vogelradar 1 maart 2024: De Oehoe, meestal lastig te zien maar de vogel van Zwolle is een uitzondering.
De Rietzanger, het broertje van de zeldzame uit Zuid-Europa afkomstige zwartkoprietzanger. Ze lijken erg op elkaar, maar de rietzanger komt pas vanaf eind maart terug uit Afrika en zingt heel verschillend. Fotograaf: Henk Dikkers

Leuke krenten

  • De bronskopeend van Zoetermeer ZH, ringsnaveleend van IJmuiden NH en Amerikaanse smient van Woerden UT lijken het allemaal nog steeds erg naar hun zin te hebben op hun vaste plekje. Daarnaast werd er deze week een nieuwe witoogeend gevonden bij Kampen OV. Eenden kijken kan dus zeker nog wat nieuws opleveren zo aan het einde van de winter.
  • Er verblijven nog steeds meerdere ijsduikers door het land, maar deze vogel in Limburg laat zich het beste zien. Nog even van genieten voordat ze weer vertrekken!

Unieke kansen

  • En ook de oehoe bij Zwolle OV is nog steeds aanwezig. De meeste oehoes in Nederland zijn alleen ver te zien op een rotswand, zoals de vogels van Winterswijk en Maastricht, maar deze vogel laat zich veel beter bekijken.
  • Op Walcheren ZL zit al een tijdje een steppekiekendief, maar de laatste dagen wordt de vogel wat regelmatiger gezien. Met wat geluk zijn er ook erg leuke plaatjes te maken, toch wel bijzonder voor een soort die vooral op doortrek door ons land komt.
wekelijke vogelradar 1 maart 2024: De Oehoe, meestal lastig te zien maar de vogel van Zwolle is een uitzondering.
De Oehoe, meestal lastig te zien maar de vogel van Zwolle is een uitzondering. Fotograaf: Gejo Wassink

Vooruitblik

Maart, nu begint gevoelsmatig het voorjaar echt weer. Veel vogels zijn al volop aan het zingen en dat leverde deze week zomaar een zwartkoprietzanger op. Let dus goed op als je een karekiet hoort en bedenk dan dat die nog zeker anderhalve maand in Afrika verblijven. Verder beginnen de overwinteraars weer aan hun trek naar het noorden, wat zorgt voor veel nieuwe vogels. Amerikaanse wintertalingen en Amerikaanse smienten worden vaak gevonden in maart, net zoals andere zeldzame eenden. Blijven opletten dus!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: