Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De start van 2024 is er niet een voor in de geschiedenisboeken. Regen, regen en nog eens regen maakten de vogelrondes niet erg aantrekkelijk. Toch zijn er afgelopen week een heel aantal leuke soorten gezien.
Zeldzaamheden
- We beginnen deze radar met een herontdekking, maar wel een hele leuke! Op 3 Januari werd de vorig jaar ontdekte Siberische waterpieper teruggevonden op de akkers rondom Strijen en Puttershoek ZH. Deze vogel betrof vorig jaar Februari het eerste geval voor Nederland, en hangt nu dus weer rond in ons land. De vogel laat zich net als vorig jaar lastig vinden en is tot nu toe alleen door de ontdekker gezien.
- Nog een waarschijnlijk terugkerende vogel is de Siberische taling die op oudejaarsdag bij Heerhugowaard NH is gezien. Over de wildheid van de vogel is nog niets bekend, de poten zijn nog door niemand goed gecheckt op ringen. Of de vogel geringd is zal misschien wel nooit bekend worden, want de volgende dagen is de vogel niet meer gezien.
- Een leuk nieuw concept van waarneming.nl en dutchbirding.nl is de ‘dutch patchwork challenge‘. Dit is een competitie waarbij iedereen een lokaal vogelgebied van drie vierkante kilometer aanmaakt en probeert om lokaal zoveel mogelijk soorten en zeldzaamheden te vinden op hun eigen ‘patch’. Al op 3 Januari werd de eerste echte zeldzaamheid ontdekt op iemands patch, een witstuitbarmsijs liet zich bekijken in de Onlanden DR.
Leuke krenten
- Van een invasie van grote kruisbek is deze winter geen sprake, maar toch dook er deze week een groepje op in het Drents-Friese Wold DR. De groep werd door meerdere vogelaars gezien in de dagen na de ontdekking.
- Op 4 Januari dook er een humes bladkoning op in Lemmer FR. Na de vogel bij het Kornwerderzand (die zich nog steeds laat zien) is dit weer een vogel die in deze hoek van het land gevonden wordt.
- IJseenden zijn niet heel dik gezaaid deze winter, de plekken waar ze op dit moment te bekijken zijn zijn de zuidpier van IJmuiden NH en de voorhaven bij Den Oever NH.
Unieke kansen
- Rosse franjepoten trekken in het najaar regelmatig langs de kust, maar in de winter zitten er soms vogels voor langere tijd op dezelfde plek. Dit levert regelmatig leuke fotokansen op, zoals op de zeedijk bij Ritthem ZL afgelopen week.
- Papegaaiduiker is misschien wel een van de moeilijkste soorten om in Nederland te zien, waarnemingen langs de kust zijn vaak matig en ver en vogels die aan het vaste land zitten zijn vrijwel zonder uitzondering op sterven na dood. De beste plek in Nederland om papegaaiduikers langs te zien vliegen is de trektelpost bij Camperduin NH.
- IJsduikers zijn momenteel vrij dik gezaaid, met veel langs-vliegende vogels en een hoog aantal vogels de op de groten plassen en meren in het binnenland zitten. Zoals vrijwel elk jaar bewonen een aantal IJsduikers de plassen rondom de maas in Limburg en Brabant, en worden er in de delta ook weer de nodige IJsduikers gevonden.
Regionale zeldzaamheden
- Grote piepers zijn in het binnenland en in de winter behoorlijk schaars. Een leuke ontdekking was dan ook de vogel bij Vleuten UT, die door regionale vogelaars bewonderd kon worden. Op dezelfde dag doken ook twee grote piepers op op Goeree-Overflakkee ZH.
Vooruitblik
- Als we naar de weersvoorspellingen kijken lijkt het er op dat er eindelijk wat winters weer aankomt! Halverwege komende week voorspelt men een korte vorstperiode, en kijkend naar de extreme kou die er momenteel is in delen van Scandinavië kan dit zomaar een spannende situatie opleveren.
- Strenge vorst zorgt altijd voor een zuidwaartse migratie van vooral watervogels die hun leefgebied zien dichtvriezen. Dit kunnen wij gaan merken aan bijvoorbeeld hogere aantallen grote zaagbekken, nonnetjes en kleine zwanen. Maar ook zeldzamere soorten willen weleens met de vorst meekomen. Let komende week dus goed op of er op lokale plassen geen ijseend of ijsduiker ronddobbert.
- Kleine trappen zijn zeldzame dwaalgasten van de winter, maar de laatste jaren is de soort afwezig. Het zou dus niet misplaatst zijn als er komende week weer een individu van deze prachtige soort opduikt.
2 reacties
Een mooi enthousiasmerend stuk! De Kleine Trap bij Hillegom/ De Zilk is inderdaad al wat jaartjes geleden: februari 2019. Aan het eind van datzelfde jaar, in december, was er nog een vogel in de kop van Noord-Holland. Het beloven koude, zonnige dagen te worden, met een flinke noordenwind. Uitkijken dus, naar leuke soorten, vooral ook in de eigen omgeving.
Interessante info. Dank