Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 28 juli 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse-vogelradar
De poelruiter is het zeldzamere en elegantere neefje van de in Nederland voorkomende ruiters. Fotograaf: Henk Dikkers

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Eind juli is toch wel de komkommertijd in de vogelwereld te noemen en de lijst met zeldzaamheden is dit keer dan ook niet lang. Met het toch vaak wat grauwe weer deze week zullen velen vooral verlangen naar een vakantie richting de zon, maar met wat moeite zijn er ook in ons land nog mooie soorten te vinden.

Zeldzaamheden

  • De enige echt zeldzame soort deze week is de wat onopgemerkt gebleven Aziatische goudplevier die bij Hallum FR op het wad gezien is. Na de eerste waarneming is de vogel door niemand meer gezien. Het is dus wachten op een vervolgwaarneming of een nieuw individu van deze typische zomergast.
  • Zoals in de intro al benoemd: het is komkommertijd. Het benoemen van de bekende kleine topper en de nog steeds rondhangende slangenarenden houd ik maar kort om niet teveel in de herhaling te vallen.  

Leuke krenten

  • Bonte kraaien zijn schaarse gasten die vooral nog wel eens in het noorden van ons te zien zijn. Deze week dook een nieuwe vogel op langs de waddendijk van Terschelling FR. Let op de Waddeneilanden wel op met bonte kraaien: er vliegen ook een heel aantal hybride bonte kraaien x zwarte kraaien rond die soms erg veel op ‘echte’ bonte kraaien lijken.
  • Dat juli een van de beste maanden is voor schaarse steltlopers werd weer bevestigd door het opduiken van een breedbekstrandloper in de Breebaartpolder bij Termunten GR. In het noorden van ons land duikt deze prachtige strandloper jaarlijks meerdere keren op. Bij het afzoeken van enorme groepen bonte strandlopers op de in Friesland en Groningen aanwezige hoogwatervluchtplaatsen is de trefkans in de laatste weken van juli behoorlijk hoog.
  • Nog zo’n zeldzame steltloper is de poelruiter die deze week bij de Ezumakeeg FR werd ontdekt. Deze voor steltlopers legendarische plek levert jaarlijkse een heel leger aan zeldzaamheden op. Het kan zomaar dat een van de soorten in de vooruitblik op deze plek gaat neerstrijken.

Unieke kansen

  • Vorig jaar was het in de zomer bijna struikelen geblazen over alle graszangers die opeens op nieuwe plekken opdoken. De stroom aan nieuwe individuen lijkt dit jaar minder groot te zijn, al zijn op verschillende plekken de vogels van vorig jaar nog steeds aanwezig.
  • Buidelmezen zijn in Nederland ontzettend schaars. Met in 2019 maximaal 15-30 broedparen is het leuk nieuws als er een nest succesvol uitvliegt. Bij het Dannemeer GR is dit het geval nadat waarschijnlijk meerdere paartjes hun prachtige nest in het gebied hebben gebouwd.  
wekelijkse-vogelradar
Zoals de Engelse naam ‘night heron’ al doet vermoeden jagen kwakken vooral s’nachts. Fotograaf: Rutger Plaisier

Regionale Zeldzaamheden

  • Bij het opduiken van een kwak kijkt op landelijke schaal niemand gek op, maar regionaal kan het ontzettend leuk zijn om een kwak tegen het lijf te lopen. De tweede helft van de zomer is perfect om jonge kwakken te vinden die in vaak waterrijke gebieden hun eerste visjes of kikkers proberen te vangen.
wekelijkse-vogelradar
De kleinste strandloper is een Amerikaanse soort die in Europa enorm zeldzaam is. Het lukte de Belgen al wel eens om deze soort in hun land te ontdekken. Fotograaf: Frank Kremer

Vooruitblik

  • Na deze saaie week is de vooruitblik misschien wel het belangrijkste onderdeel van de radar en dan vind ik dat we best een beetje groot mogen denken. Nederland heeft met dank aan de Waddenzee en de Zeeuwse Delta bijna alle steltlopers die hier zouden kunnen komen al een keer op bezoek gehad. Toch is er een aantal soorten die in buurlanden al een keer zijn opgedoken nog nooit gezien. De nieuwe soort die misschien wel het meest in de lijn der verwachting ligt is de kleinste strandloper. Vroeg of laat loopt deze Amerikaanse muis met vleugels ergens op Nederlandse bodem. Waarom niet dit weekend in de eerder benoemde Ezumakeeg!
  • De kans dat er een nieuwe soort voor Nederland opduikt is natuurlijk klein, maar gelukkig zijn we ook meer dan tevreden met soorten die al wel een keer gezien zijn. Bijvoorbeeld een roodkeelstrandloper, Siberische strandloper of alaskastrandloper.
  • Om te voorkomen dat deze vooruitblik teveel gaat lijken op de gemiddelde droom van een vogelradar-auteur: echt realistische kans is er dit weekend op het vinden van een in de vorige radar benoemde gestreepte strandloper, een verplaatsende slangenarend, een voor de hitte vluchtende zwarte ibis of een regionaal vaak al best schaarse krombekstrandloper.

Veel plezier met vogels kijken dit weekend!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: