Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Lijsters trekken weer in grote getalen vanuit Scandinavië naar Nederland, maar wanneer vinden we die zeldzame lijster?
Zeldzaamheden
- Niet alle vogels komen momenteel vanuit het noorden naar het zuiden gevlogen. Het was deze week tijd voor giertjes uit zuidelijke regio’s! Er zijn namelijk weer leuke aantallen vale gierzwaluwen gezien in het land. Tot 2018 zijn er slechts twaalf gevallen bekend van de soort in Nederland. Vanaf dat moment worden bijna jaarlijks in oktober en november meerdere vogels waargenomen, soms zelfs enkele tientallen, zoals in 2022. Afgelopen week werden er langs de Nederlandse kust meerdere vogels waargenomen, met hoogtepunten op de noordkop van Texel NH en bij de Hondsbossche Zeewering NH met maar liefst drie vogels die bij elkaar vlogen. De Hondsbossche Zeewering NH was ook nog goed voor de (inmiddels) nog zeldzamere alpengierzwaluw.
- De noordkop van Texel NH was afgelopen week ook goed voor een Aziatische roodborsttapuit die op woensdag en donderdag bij de Robbenjagerplas mooi te zien was. Ook werd op de akkers bij de Cocksdorp NH op zondag een izabeltapuit gezien. Een dag later werd dezelfde soort ook bij de Oude-Tonge ZH gezien.
- Een Amerikaanse goudplevier werd bij Domburg-Westkapelle ZL gezien. Het betreft een vogel in juveniel kleed, die door z’n grijzige kleur erg opvalt tussen de gewone goudplevieren.
- Bij Waterland NH werd door Arjan Dwarshuis van de Vogelspotcast een kleine topper gevonden. De vogel werd op 9 oktober ook al in dit gebied gezien. Het is lastig te zeggen of het dezelfde vogel betreft.
Leuke krenten
- Pestvogels zijn momenteel in kleine aantallen aanwezig in Nederland. Al een tijdje hangen enkele vogels in De Koog op Texel NH rond. Maar ook op de andere Waddeneilanden en langs de Noord-Hollandse kust worden verschillende vogels gezien. Hopelijk druppelen er meer vogels binnen en krijgen we een ouderwetse winter met grote groepen pestvogels in het land.
- Langs de Noord-Hollandse kust en op de Waddeneilanden werden afgelopen weken ook vele overvliegende grote piepers gezien. Op de Hondsbossche NH werden minimaal vier verschillende vogels overvliegend waargenomen.
- Bruine boszangers werden afgelopen week waargenomen op de Maasvlakte ZH, Westenschouwen ZL en op Vlieland FR. Samen met de bladkoningen en pallas’ boszangers die op verschillende plekken waargenomen worden is het ook erg leuk om in het bos te lopen.
- Een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn overwinterende ijsduikers op plassen in het binnenland langs de grote rivieren. Donderdag werd een ijsduiker ontdekt bij de Oolderplas LI langs de Maas en laat zich daar mooi bekijken.
Unieke kansen
- In de haven van Yerseke ZL is al de hele week een noordse pijlstormvogel aanwezig die zich erg fraai laat zien. Normaal zien we de soort alleen ver over zee langskeilen, maar deze vogel vliegt en zit rustig in de haven. Een unieke kans om de soort van dichtbij te bewonderen!
- Al meerdere weken is een grote grijze snip bij de Groede ZL aanwezig. De soort komt helemaal uit Amerika en is normaliter niet zo lang aanwezig, dus een unieke kans om eens op te zoeken. Eventueel te combineren met de noordse pijlstormvogel en Amerikaanse goudplevier!
Regionale zeldzaamheden
- Ondanks dat flamingo’s elke winter in Grevelingen ZH overwinteren, is een vogel bij Wolderwijd FL erg goed te benaderen. Een mooie kans om deze tropische soort van dichtbij in het koude Flevoland te bewonderen.
- Een dwerggors in het binnenland blijft een stuk schaarser dan langs de kust. Dat deze zich dan ook nog eens prachtig laat zien, is helemaal leuk. De vogel in kwestie is te zien nabij Polsbroekerdam UT. Nog een Utrechtse zeldzaamheid is de gestreepte strandloper die ook op donderdag is gevonden in de Eempolders.
Vooruitblik
De radar van deze week is slechts een greep uit de vele leuke vogelsoorten die afgelopen week in het land gezien zijn. Ondertussen is het al bijna november. Afgelopen week waren er grote trekbewegingen van lijsters en goudhanen van Scandinavië naar ons land. Een vale lijster op Texel NH moet toch kunnen? Saai is het buiten zeker niet. De beste kans om zeldzame soorten te vinden is langs de Noordzeekust, of nog beter, op de Waddeneilanden. Een lastige keuze is het voor vogelaars wel. Gaan we het bos in voor een raddes boszanger, een noordse boszanger of een blauwstaartje? Pakken we een zeldzame tapuit in de polder of op de waddendijk? Of moeten we toch de duinen in voor die overvliegende Mongoolse pieper of Aziatische roodborsttapuit? Eén ding is duidelijk. We moeten naar buiten!
3 reacties
Geachte Redactie, geweldig nieuws.
Hoe ontvang ik dit nieuws.
Vr gr Cobybergsma
Hoi Coby,
Je kan de wekelijkse vogelradar natuurlijk gewoon lezen hier op de website. Ja kan jezelf ook aanmelden voor de nieuwsbrief, dan krijg je iedere twee weken een overzicht met alle nieuwe berichten in de mail.
Inschrijven voor de nieuwsbrief kan hier: https://vogelskijken.nl/nieuwsbrief/
Helaas ontvang ik deze leuke nieuwsbrief pas op maandag, ipv vrijdag. Ik hoop dat dit opgelost kan worden, zodat ik er in het weekend op uit kan trekken. Alvast bedankt! Mvg.