Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 25 augustus 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Sperwergrasmus tijdens de najaarstrek. Sperwergrasmussen worden vrijwel uitsluitend langs de kust gezien in dicht struweel. Fotograaf: Hans Gebuis

Hartelijk welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht kunt zijn.

Zijn de waarnemingen van de eerste sperwergrasmussen van het jaar de aftrap van een spannend najaar? We zijn verwachtingsvol wat de komende maanden ons brengen aan zeldzame vogels.

Zeldzaamheden

Noordse nachtegaal. Fotograaf: Harvey van Diek

Vincent van der Spek stond op scherp. Afgelopen zondag ontdekte hij een sperwergrasmus en maandag een noordse nachtegaal. Beide in de duinen ten westen van Den Haag. De noordse nachtegaal is nog steeds ter plekke. ’s Ochtends vroeg is het beste moment om de vogel te horen.

Afgelopen week was dus de week van de sperwergrasmussen. Naast de vogel van Vincent, was er een waarneming op Texel en eentje op Terschelling waar het NJN-kamp plaatsvindt en waar bijna alle vaste auteurs van deze rubriek present zijn.

Over het NJN-kamp gesproken: Hugo Wieleman, auteur van het vogeltrekjournaal, heeft op Terschelling een bergfluiter/balkanbergfluiter waargenomen. De vogel is vooralsnog niet teruggevonden.

Twee zeldzame eenden zijn nog altijd aanwezig. De kleine topper zit nog altijd in het Vogelmeer nabij Haarlem NH. De vogel is volop aan het ruien en is al flink veranderd ten opzichte van het moment van de ontdekking. De op 29 juli ontdekte witkopeend zit nog steeds in de Brabantse Biesbosch NB.

Leuke krenten

  • Koereigers. Er worden veel koereigers waargenomen op veel plekken in Nederland. Opvallend zijn de groepen in Zeeland van meer dan 40 vogels en in de Biesbosch van 30 vogels.
  • Het is overduidelijk een goede week voor Duinpieper, met o.a. drie vogels bij voormalig vliegveld Soesterberg, maar ook vogels bij de Maashorst en de Plateaux.
  • Het aantal draaihalzen dat op trek wordt gezien, neemt toe. Meerdere waarnemingen op Texel en ook meerdere vangsten op ringbanen in de afgelopen week.
  • De najaarstrek van Morinelplevieren nadert het hoogtepunt, dit is te zien aan de vele waarnemingen van voornamelijk overvliegende vogels. Het wachten is op de eerste vogels aan de grond.
  • Het is ook toptijd voor zwarte ooievaars. De meeste waarnemingen worden gedaan in Limburg en Brabant, maar ook op tal van andere plekken in Nederland kun je ze zien.
De meeste ‘morinellen’ die in het najaar ter plekke zijn, zijn jonge vogels, die zich vaak verrassend goed laten benaderen. Het is hun eerste kennismaking met de mens. Fotograaf: Leo Tukker

Vooruitblik

Voldoende reden om er dit weekend op uit te trekken en alert te zijn – afhankelijk van waar je bent – op draaihals, duinpieper, sperwergrasmus, ortolaan of morinelplevier.

Grauwe fitissen zijn zeer zeldzaam, maar de beste tijd om er eentje te ontdekken komt eruit: eind augustus, begin september. Wellicht nog even je geheugen opfrissen en het roepje scherp te hebben.

Graszangers beperken zich niet meer tot Zeeland. Afgelopen dagen werden ze ook gezien in Westhoek FR, de Biesbosch, Den Oever NH en Herkenbosch LI. Alle reden om de komende week uit te zien naar dit bijzondere zangertje.

Graszanger Fotograaf: Rob Belterman

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: