Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 24 februari 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De alpenheggenmus is een zeer zeldzame verschijning. Toch is de vogel in Den Haag al de zesde binnen een jaar tijd! Fotograaf: Josephine Beijer

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Nog even wachten en dan is het lente. Wat gaan deze laatste weken van de winter voor zeldzaamheden opleveren?

Zeldzaamheden

  • De eerste knaller van het naderend voorjaar verscheen op de 33ste etage van een gebouw in Den Haag ZH in de vorm van een alpenheggenmus. Of het echt met het voorjaar te maken heeft is natuurlijk maar de vraag. Het zou ook kunnen dat de vogel hier onopgemerkt heeft overwinterd. Het is al de zesde alpenheggenmus in een jaar tijd!
  • Limburgers konden de afgelopen dagen een nieuwe soort aan hun provincielijst toevoegen. Vorig weekend werd in de buurt van Venlo LI namelijk een humes bladkoning gevonden, de eerste ooit voor de provincie. En ook in Groningen GR was het raak. Hier merkte een vogelaar een roepende humes bladkoning op vanuit zijn huis. Dat is pas een goede soort voor op de Jaarlijst Tuin! De in eerdere vogelradars genoemde vogel van Purmerend NH houdt het al bijna de hele winter vol en zit nog steeds op zijn vertrouwde plekkie.
De pallas’ boszanger, ook wel het juweeltje uit Siberië genoemd. Fotograaf: Leo Tukker

Leuke krenten

  • Waar in de vorige radar een ‘phylloscopus-tour’ in de buurt van Leiden werd aangeraden, kunnen we deze week hetzelfde concept aanbieden aan de andere kant van het land. Bij Weurt GE zit namelijk een pallas’ boszanger met in hetzelfde bosje een siberische tjiftjaf. Dit is een buitenkansje te noemen voor vogelaars in het oosten van het land, want zo vaak verschijnen deze Siberische dwaalgasten niet in die regio. De vogels laten zich tot op heden nog dagelijks zien. Ook in de Brabantse Biesbosch NB werd een pallas’ boszanger gezien en de vogel in Leiden ZH is nog steeds ter plaatse.
Zo zie je ze niet vaak, kuifaalscholvers in prachtkleed. Nu wordt pas duidelijk waar die z’n naam aan te danken heeft. Fotograaf: Josephine Beijer

Unieke kansen

  • Kuifaalscholvers zijn in Nederland zeldzame wintergasten. Bekende plekken voor deze soort zijn de Zeeuwse delta en de pieren van IJmuiden NH. Deze winter zijn er op laatstgenoemde plek wat minder vogels aanwezig dan voorgaande jaren. Echter, deze week dook er opeens een adulte vogel op. De vogel heeft een ring om zijn poot met de code SBA. Door middel van deze ring kunnen we vaststellen dat deze vogel hier nu al voor de derde winter terugkeert! De vogel is in 2020 als nestjong geringd op Isle of May, aan de oostkust van Schotland. Tevens zat er een adulte kuifaalscholver bij de Maasvlakte ZH. Meestal krijgen we in de winter te maken met jonge vogels waarvan de kuif nog niet ontwikkeld is. De kuifaalscholver in het adulte prachtkleed bekijken is daarom een unieke kans.
  • Dat het voorjaar in zicht is, is wel te merken aan de beweging van watervogels. De eerste zwartkopmeeuwen zijn al teruggekeerd en opeens zie je weer overal kleine mantelmeeuwen. Ook zit er veel beweging in de ganzen. Deze winter blijkt uitzonderlijk goed voor dwergganzen op minder gangbare plekken. Waar de Zweedse dwergganzen vorige winters vooral trouw bleven aan het Oudeland van Strijen ZH en de polders bij Petten NH zijn ze nu ook op veel andere plekken gezien. Alleen al afgelopen week werden er 17 hokken van 5×5 km gevuld met waarnemingen van deze soort. Heb jij grote groepen ganzen in de buurt, dan is het nu lonend om ze af te speuren op deze kleine gansjes. Daarbij heb je natuurlijk ook altijd kans op een roodhalsgans.
Kraanvogels zijn eind februari soms in grote groepen te zien wanneer ze terugvliegen naar hun broedgebieden. Fotograaf: Rixte

Vooruitblik

  • Deze week ontvingen wij de eerste berichten over de kraanvogeltrek. Het schijnt dat er massale wegtrek is van kraanvogels vanuit Spanje en dat het niet lang meer kan duren voordat deze machtige vogels deels langs of over Nederland vliegen. Vooral in het zuidoosten van het land maak je kans om spectaculaire groepen te zien. Houd komende week dus vooral de lucht in de gaten en houd je oren open voor het trompetterende geluid dat ze maken.
  • Nu de winter bijna is afgelopen, kijken vogelaars enorm uit naar het voorjaar en alle leuke soorten die dat met zich meebrengt. Wij van de Vogelradar slepen je nog even door de laatste weken van deze winter heen. Het is misschien wel motiverend om te weten dat veel zeldzame wintersoorten in de laatste maanden van de winter gevonden worden. Dit heeft te maken met dat deze vogels zich dan opmaken voor de trek naar noordelijker gelegen gebieden. Daardoor vinden er nu al verschuivingen van watervogels plaats en kunnen zeldzame wintergasten die elders in Europa overwinterd hebben in Nederland belanden. Een voorbeeld van een soort die meestal in de laatste weken van de winter opduikt, is de amerikaanse smient. Deze winter is deze soort nog niet gezien dus wij zijn benieuwd wie hem gaat vinden. Zet hem op!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: