Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 20 oktober 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een vale gierzwaluw die vorig jaar op Vlieland rondvloog. Fotograaf: Jorrit Vlot

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Een week die vooral aan zee erg de moeite waard was, maar wanneer komt die echte knaller?

Zeldzaamheden

  • Inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen: zeker met zuidelijke wind is er vanaf midden oktober een goede kans op een vale gierzwaluw. Afgelopen week werden de eerste vogels weer waargenomen. Extra bijzonder was de waarneming van (zeer waarschijnlijk) een vale gierzwaluw op het Dwingelderveld DR. De anderen betroffen een langstrekkende vogel in het Noordhollands Duinreservaat en, op donderdag, twee vogels langs de Hondsbossche Zeewering NH. Meegekomen in mogelijk dezelfde stroming werd op Schiermonnikoog ook een roodstuitzwaluw gezien, zeker voor het najaar een hele goede soort!
  • Een nieuwe kleine geelpootruiter werd ontdekt in de Brabantse Biesbosch NB. Deze bleef een aantal dagen op verschillende plekken in de regio rondhangen. Ook grote grijze snippen doen het dit najaar goed met afgelopen week twee vogels in Zeeland.
  • Zoals in de vorige radar al voorspeld was het vorig weekend goed voor zeevogels. Vooral op zaterdag werden op veel plekken langs de kust alle soorten jagers, vorkstaartmeeuwen, noordse en grauwe pijlstormvogels en vale stormvogeltjes gezien. Met name op de Waddeneilanden hadden ze (zoals ondergetekende) op een aantal plekken extra veel geluk en vloog er zelfs een stormvogeltje langs! Op Vlieland kwam er één wel heel fraai langs!
Het loont om komende weken groepjes mezen te checken op Pallas' boszangers.
Het loont om komende weken groepjes mezen te checken op Pallas’ boszangers. Fotograaf: Jorrit Vlot

Leuke krenten

  • Afgelopen week zijn de rotganzen weer massaal in Nederland aangekomen. Dit biedt ook goede kansen om de zeldzamere witbuikrotgans en de zwarte rotgans te zien. Al een aantal dagen zit er een zwarte rotgans op Schiermonnikoog FR. In dezelfde polder bevindt zich tevens een familiegroepje roodhalsganzen, ook een soort die vaker op gaat duiken komende weken.
  • De eerste pallas’ boszangers voor dit najaar zijn ook alweer gezien. Ze arriveren vaak wat later dan de bladkoningen, echt typisch een soort voor de tweede helft van oktober. De aantallen bladkoningen vallen in vergelijking met andere jaren wat tegen, hopelijk komen de Pallas’ boszangers wel lekker door komende week.
  • Mooi op tijd dit najaar zijn de eerste pestvogels gearriveerd. Op Texel NH verblijven al een aantal dagen twee vogels in de Koog, maar ook op andere plekken in met name het noorden van Nederland zijn ze al gezien.
  • Dit najaar zijn er vrij veel dwerggorzen gezien, maar in het binnenland is dit een behoorlijke zeldzaamheid. Een bouwterrein bij Hendrik-Ido-Ambacht ZH bewees wederom dat dit een ware rarity-hotspot is, met afgelopen week twee verschillende vogels!

Unieke kansen

De dwergganzen die jaarlijks in Nederland overwinteren zijn op één van de vaste plekken weer teruggekeerd. Ze zitten momenteel in het Oudeland van Strijen ZH. Helemaal gaaf was een waarneming van vier langsvliegende vogels bij Westenschouwen ZL tussen de kleine rietganzen. Komende weken komen veel ganzen vanuit het noorden weer deze kant op, grote kans dat er weer losse vogels in grote groepen ganzen gevonden gaan worden.

De eerste pestvogels zijn er op tijd bij dit najaar.
De eerste pestvogels zijn er op tijd bij dit najaar. Fotograaf: Jorrit Vlot

Vooruitblik

Zoals eerder genoemd loont het komende week om omhoog te kijken voor vale gierzwaluwen. Eerdere jaren leverde dit zelfs een keer een pijlstaartgierzwaluw en een huisgierzwaluw op. Het zou fijn zijn als die nu eens wat langer blijven hangen! Dit weekend lijkt er in het noorden van het land een heuse oosterstorm te staan, een fenomeen dat zelden voorkomt. Wie weet levert dit toch nog de langverwachte najaarsknaller op in dit toch ietwat tamme najaar.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: