Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 15 maart 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse vogelradar - 15 maart: Maart is een goede tijd om zwervende of trekkende zeearenden te zien, ook jij maakt kans op een overvliegende deur bij jou in de buurt!
Maart is een goede tijd om zwervende of trekkende zeearenden te zien, ook jij maakt kans op een overvliegende deur bij jou in de buurt! Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Er werden afgelopen week niet heel veel nieuwe zeldzaamheden gevonden maar er zijn genoeg mooie soorten aanwezig. Een diverse week met leuke wintergasten, maar ook het voorjaar staat op de stoep. De eerste voorjaarsgasten beginnen weer volop binnen te komen!

Zeldzaamheden

  • Tot grote blijdschap van vele vogelaars werden afgelopen weekend de Ross’ ganzen die al sinds het najaar in Europa verblijven nu ook in Nederland gevonden, in het zuiden van Friesland. Afgelopen herfst werden deze vogels als eerst ontdekt in Noorwegen. Eén van de ganzen bleek een ring uit Canada te hebben. Met zekerheid een wild exemplaar dus, wat altijd maar weer de vraag is bij ganzen. Op de weg naar het zuiden werden ze al kort in Nederland waargenomen tussen de kleine rietganzen, maar alleen overvliegend bij Den Haag en de Maasvlakte. De rest van de winter verbleven ze op een bekende overwinteringsplek voor kleine rietganzen in België. Er was goede hoop dat ze op de weg terug weer in Nederland zouden opduiken en afgelopen week was het zover! Niet meer tussen de kleine rietganzen, nu tussen de brand- en kolganzen. Zeker de brandganzen blijven vaak tot vrij laat in het voorjaar in Nederland hangen, dus goede hoop dat ze nog even te zien zijn. Ze lijken niet echt een vaste plek te hebben, zoeken in de wijde omgeving is wel nodig.
  • De zwartkoprietzanger was ook afgelopen week nog aanwezig bij Rhenen UT. Het dijktalud is inmiddels afgezet om schade aan de dijk te voorkomen. Hierdoor kun je iets minder dichtbij het rietveld staan. Doordat de vogel zich een tijd ophield in een veel kleiner rietveld enkele tientallen meters noordelijk van de ontdekkingsplek, leek de kans op een zichtwaarneming wel groter geworden. Momenteel zit de vogel vooral weer op zijn ‘oude’ plek en dat maakt het zien weer een stuk lastiger.
  • Ook de witstuitbarmsijs bij Blaricum NH zit er nog. Echt makkelijk is ‘ie niet de afgelopen tijd, de vogel wordt vaak maar kort of soms de hele dag niet gezien.
Wekelijkse vogelradar: De Ross' ganzen trekken in dit plaatje op met kolganzen maar worden ook in grote groepen brandganzen gezien.
De Ross’ ganzen trekken in dit plaatje op met kolganzen maar worden ook in grote groepen brandganzen gezien. Fotograaf: Robin Drenth

Leuke krenten

  • Een adulte grote burgemeester werd gevonden in het industriegebied van Beverwijk NH. Deze arctische meeuw was al een paar keer eerder gezien in de omgeving, maar was nooit lang op één plek aanwezig. Buiten de bekende overwinterende vogels, zoals in Vlissingen ZL gaat het niet vaak om adulte vogels. 
  • De taigarietgans is vorige week ook al genoemd in de vogelradar en nog steeds aanwezig. Vele vogelaars grepen de kans om deze lastige soort op hun Nederlandse lijst bij te schrijven. Een prima week voor zeldzame ganzen! Nu het voorjaar aanbreekt is er ook wat meer beweging in groepen ganzen, dat leverde deze week wat nieuwe roodhalsganzen op. Een groepje van drie vogels in polder Arkemheen GE was extra leuk.
Wekelijkse vogelradar: In sommige delen van het land kwamen ze afgelopen week prachtig voorbij, de altijd indrukwekkend blijvende kraanvogels.
In sommige delen van het land kwamen ze afgelopen week prachtig voorbij, de altijd indrukwekkend blijvende kraanvogels. Fotograaf: Jorrit Vlot

Regionale zeldzaamheden

  • Meestal als we het over regionale zeldzaamheden hebben, kijken we naar plekken in het binnenland waar soorten worden gezien die normaal gesproken aan de kust voorkomen. Dit keer is het andersom. Soorten als raaf en zeearend nemen in Nederland in aantallen toe maar zijn op de wadden nog erg zeldzaam. Toch komen er steeds vaker meldingen van deze soorten binnen vanaf de eilanden. Zo vloog er op Texel NH dit afgelopen weekend zowel een raaf als een zeearend. Er hangen de laatste weken sowieso meer rovers en andere grote vogels in de lucht met het mooie weer en de goede wind. Kijk vooral wat vaker omhoog als je ook verlangt naar zo’n gave waarneming.

Unieke kansen

  • Deze week stond vooral in het teken van kraanvogeltrek! Door de juiste weersomstandigheden kon niet alleen het oosten van Nederland hiervan genieten. Het zwaartepunt van de trek lag deze keer een stuk westelijker. Groepen van honderden vogels waren geen uitzondering in het midden en westen van Nederland, met name op zaterdag en zondag. De grootste trek is inmiddels wel voorbij. Komende tijd is er nog wel kans op kleine groepjes achterblijvers, vaak met jonge vogels die iets minder haast hebben. Volgende keer ook goed op de hoogte blijven? Deze facebook-pagina is een aanrader voor goede updates over de trek.
Wekelijkse vogelradar: Het is meerdere keren voorgekomen dat de eerste 'gierzwaluw' van het jaar een alpengierzwaluw bleek te zijn. De tijd dat er zomaar een kan overvliegen is nu ongeveer aangebroken.
Het is meerdere keren voorgekomen dat de eerste ‘gierzwaluw’ van het jaar een alpengierzwaluw bleek te zijn. De tijd dat er zomaar een kan overvliegen is nu ongeveer aangebroken. Fotograaf: Jorrit Vlot

Vooruitblik

Met de temperaturen van afgelopen dagen lijkt het voorjaar echt los te barsten. De blauwborsten en tjiftjaffen zullen komende week volop terugkeren. Wie weet komt er met de zuidelijke stroming wel een andere leuke soort mee. Vorig jaar dook in deze periode een alpengierzwaluw op en in 2022 zelfs een havikarend. Een steenarend in de Belgische Ardennen afgelopen donderdag bewijst dat er weer van alles mogelijk is! Genoeg in het vat om dus weer lekker naar buiten te gaan!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: