Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 13 januari 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Grote kruisbekken laten zich op het Leersumse Veld regelmatig leuk zien. Fotograaf: Kees van der Klauw

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Met het ongure weer van de afgelopen dagen zijn er merkbaar minder leuke waarnemingen gedaan, maar de vogelaars die toch een rondje hebben gemaakt zagen soms verassend leuke dingen!

Zeldzaamheden

  • Na de kleine influx van grote kruisbekken dit najaar hangen er nog steeds enkele groepjes rond in ons land. De groep die de laatste tijd het vaakst gezien wordt is die van het Leersumse Veld UT. De negen vogels op deze locatie zijn gelukkig nog niet ten prooi gevallen aan lijmstokken, en komen vaak rond het middaguur drinken bij een plas die op het veld te vinden is. Wanneer je van plan bent deze prachtige vogels te bezoeken, probeer dan het geluid uit je hoofd te leren. Op deze manier hoor je de vogels aankomen door hun kenmerkende roep en vergroot je de kans op een mooie waarneming.
  • Naast de in vorige Vogelradars gemelde humes bladkoningen van Purmerend NH en Enschede OV, is er nu ook een vogel ontdekt bij Klundert NB. De vogel laat zich met enige regelmaat zien en horen en is dus een goede optie voor mensen die in het zuiden van ons land wonen en een verre rit naar het noorden of oosten niet zien zitten. Deze ontdekking laat ook zien dat rijden misschien helemaal niet nodig is: met drie vogels verspreid door het hele land kan er ook zomaar een overwinteren in een park bij jou in de buurt!

Leuke krenten

  • Elk jaar overwinteren er circa 50 dwergganzen in ons land. Jaarlijks zoekt een groot deel van deze groep de bekende gebieden op, zoals het Oudeland van Strijen ZH en de Pettemerpolder NH. Afgelopen week werden ook vogels gezien op minder gangbare locaties, zoals drie vogels op de akkers bij Goedereede ZH, een solitaire vogel bij Kloosterhaar OV en een vogel op Texel NH. Aankomend weekend lijkt het perfect weer te worden om lekker vanaf een beschutte plek groepen vogels af te zoeken, en ganzen lenen zich hier perfect voor. Dwergganzen zijn natuurlijk niet de enige leuke soorten die je dan kan vinden, met wat geluk loopt er opeens een kleine rietgans of roodhalsgans tussen!
  • Siberische braamsluipers laten zich de afgelopen winters met enige regelmaat zien in achtertuinen, zo ook in Bovenkarspel NH afgelopen week. Deze cryptische soort lijkt ontzettend veel op onze ‘normale’ braamsluiper en is zonder het checken van DNA eigenlijk niet met zekerheid op naam te brengen. Fanatieke vogelaars en lijstjesliefhebbers proberen dus regelmatig bij het opduiken van deze zeldzaamheid een poepje te bemachtigen zodat het DNA uitsluitsel kan bieden. Ik snap goed dat dit voor veel lezers wel erg ver gaat, en gelukkig is het ook zonder poepzoeken een mooie vogel voor als je toevallig in de buurt bent.
Rosse franjepoot door de branding van Terschelling. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Unieke kansen

  • Op donderdag 12 Januari is er bij Vlissingen ZL een rosse franjepoot gezien, waarvan een paar mooie foto’s zijn gemaakt. Vlissingen is met deze nieuwe waarneming een nog leukere plek geworden, want ook de grote burgemeester en kleine alk vertoeven nog steeds in de haven. Het is niet voor niks dat tientallen vogelaars afgelopen week met verrekijkers door de Zeeuwse plaats liepen. De vrij harde wind houd nog een aantal dagen aan, dus de kans op meer bijzonderheden zoals de rosse franjepoot langs de kust van Walcheren blijft zeker dit weekend aanwezig.
  • Twee grauwe gorzen zijn ontdekt bij Ter Haar GR. Deze soort is in de vorige eeuw enorm afgenomen, en waarnemingen zo noordelijk in het land worden steeds schaarser. Jaarlijks overwinteren nog zo’n 75-125 grauwe gorzen in Nederland, maar het grootste deel van dit aantal zit in de provincies Zeeland en Limburg. Voor onze lezers in de noordelijke regio’s dus een unieke kans om deze leuke vogels in eigen streek te zien.

Regionale Zeldzaamheden

  • In het verre binnenland zijn 2 verschillende ijseenden opgedoken. Deze typische zeegebonden eenden laten zich zo nu en dan op een plas of rivier dieper landinwaarts zien, maar waar en wanneer dat gebeurt is vaak niet te voorspellen. De locaties waar je deze arctische schoonheden kunt bewonderen zijn Stevensweert LI en het Kadoeler Meer FL. Van beide vogels zijn prima foto’s gemaakt, dus dat levert voor de fotografen misschien ook kansen op.
  • Naast ijseenden zijn ook kuifduikers enorm kustgebonden. In het binnenland zijn deze futen minstens zo zeldzaam als ijseenden. Op de Kraaijenbergse Plassen NB is een kuifduiker neergestreken, en op de Lathumse Plas bij Giesbeek GE zit naast een kuifduiker ook een geoorde fuut en zelfs een parelduiker. Een tijd lang zaten er zelfs twee kuifduikers. Er zijn al prachtige foto’s verschenen met geoorde fuut en kuifduiker op dezelfde foto, wie weet is zo’n unieke plaat ook wel voor jou weggelegd!
Kuifduikers komen zelden in het binnenland, maar wanneer ze dan toch op een plas neerstrijken laten ze zich regelmatig leuk zien. Fotograaf: Marcel van der Tol

Vooruitblik

  • De weersvoorspelling voor het weekend ziet er niet erg uitnodigend uit, de vooruitblik laat veel regen en een harde westenwind zien. Misschien dus niet het ideale weer om door een bos of park te lopen. Zangvogels staan erom bekend bij slecht weer moeilijk te vinden te zijn, ze roepen minder snel en zijn lastig op te merken tussen bewegende takken en bladeren. Mijn advies zou zijn om vooral plekken op te zoeken met veel overzicht, zoals een meer of polder. Ganzen en eenden zijn ondanks de harde wind vaak prima te zien, en voor het zien van zeevogels zijn deze omstandigheden zelfs het allerbeste. Een plek als Westkapelle ZL kan zomaar iets leuks opleveren, zoals een papegaaiduiker, rosse franjepoot of zeldzame meeuw. Een bezoek aan de dijk van Westkapelle kan ook nog eens goed gecombineerd worden met de leuke zeldzaamheden in de haven van Vlissingen. Kortom: dit weekend niet bij de pakken neer zitten achter het raam, want met vogels kijken kan je altijd iets unieks tegenkomen. Veel plezier dit weekend, en bedenk dat met elke nieuwe radar het voorjaar weer een week dichterbij komt!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: