Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De kou uit het noorden heeft Nederland bereikt en dit zorgt doorgaans voor vorsttrek. Soorten uit het noorden vluchten voor de kou en kunnen dan opduiken op vreemde plekken.
Zeldzaamheden
- De zeldzaamheid van de week betreft een ondersoort, namelijk een mogelijke taigaklapekster. Dit is een oostelijke ondersoort van de klapekster. De herkenning van dit taxon is moeilijk en daarom is de vogel gevangen in de hoop dat DNA ons meer kan vertellen. De taigaklapekster zit al een tijdje in de Amsterdamse Waterleidingduinen NH, maar deze week is pas naar buiten gekomen dat het mogelijk dus om een zeldzame ondersoort gaat. De vogel is ten opzichte van de andere klapeksters in het gebied te herkennen door zijn lichter gekleurde uiterlijk en de grote hoeveelheid wit in de vleugel. Mocht door naderonderzoek blijken dat het echt een taigaklapekster is, dan zou dit de eerste voor Nederland zijn.
Leuke krenten
- Afgelopen weekend werd er een zwarte ibis overvliegend gezien bij Natuurplas Breeveld in Woerden UT. Twee dagen later werd de vogel weer langs vliegend waargenomen en het kan dus goed dat de vogel hier nog ergens rondhangt. Naast deze vogel zitten er op meerdere plekken zwarte ibissen. Zo zitten er al een hele tijd vogels in de Onlanden DR, bij Muiden NH en bij Zevenhuizen ZH. Ook werd er vorig weekend nog een zwarte ibis gefotografeerd in Buurse OV.
- Bladkoning is een soort die in het najaar vrij regelmatig wordt gezien. In de winter wordt vaker de Humes bladkoning gevonden. In eerste instantie werd de bladkoning die deze week gevonden gemeld als Humes bladkoning. Nadat er betere foto’s van deze vogel online kwamen bleek dit toch een bladkoning te zijn.
Unieke kansen
- Temmincks strandloper is altijd al een leuke soort om tegen te komen, maar in hartje winter is echt heel uniek. De waarneming van afgelopen week bij de Nolle van Abbestede NH was dan ook een grote verassing. Dit betreft het tweede geval ooit in deze maand. Normaal gesproken zou deze vogel ergens in Afrika of Zuid-Europa overwinteren. Hopelijk weet hij ondanks het strenge weer te overleven tot het voorjaar.
- De Nolle van Abbestede was deze week ook goed voor een morinelplevier. Nog een steltloper die nauwelijks in de winter wordt gezien.
Vooruitblik
- De echte vorst lijkt alweer af te gaan nemen en daarmee wordt het wellicht wel wat aangenamer om er op uit te trekken. De Belgen werden dit jaar al vroeg getrakteerd op een zeldzaamheid, namelijk een blauwe rotslijster. Die soort zou natuurlijk bij ons ook hartstikke welkom zijn. Onze oosterburen hebben deze winter al op twee plekken kunnen genieten van een rotskruiper ver uit hun verspreidingsgebied. Voor menig vogelaar zou hun droom uitkomen als deze soort weer een keer in Nederland wordt gevonden. De ENCI-groeve in Maastricht lijkt een van de meest logische plekken voor de soort. Toch leert de geschiedenis ons dat rotskruipers op de gekste plekken kunnen opduiken. Zo zat er ooit in 1989 een rotskruiper op een gebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam! Als dat niet genoeg is om er dit weekend weer lekker op uit te gaan weet ik het ook niet meer.
Eén reactie
Zeer interessante reportage, van genoten!