Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogelvrijdagfoto: een graspieper

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De Vogelvrijdagfoto: Graspieper in vlucht.
De Vogelvrijdagfoto: Graspieper in vlucht. Fotograaf: Jannie Schregardus

Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Dit keer vertelt Jannie Schregardus hoe zij deze boompieper fotografeerde.

Ik ben nu ruim drie jaar bezig met mijn fotografiehobby en heb steeds meer passie gekregen voor het fotograferen van vogels in de natuur. Het geeft me uitdaging, voldoening en veel ontspanning.

Ik fotografeer met de Olympus OM-1 en gebruik vaak de vaste 300mm lens met een 2.0 converter. Deze combinatie is erg fijn omdat je vogels op afstand toch mooi kunt vastleggen zonder er al te dichtbij te komen en ook nog goed uit de hand kunt fotograferen. Deze foto’s zijn ook met deze combinatie gemaakt.

Vogelvrijdagfoto: De graspieper heeft de meelworm gespot.
De graspieper heeft de meelworm gespot. Fotograaf: Jannie Schregardus

Vogelhut

Ik wandel graag in de natuur en heb dan bijna altijd mijn camera bij me, maar ik vind het ook erg leuk om naar vogelhutten te gaan. De foto’s van deze graspieper zijn gemaakt vanuit de fotohut “Weidevogelhuijs” bij Alblasserwaard. Het is altijd weer spannend wat er op zo’n dag voor de hut en dus voor je lens verschijnt. Ik weet dat bij deze hut de torenvalkjes broeden. Daar was mijn dag dan ook een beetje op gericht.

Schuin voor de hut stond een mooi houten paaltje waar ik de vogels graag op wilde fotograferen. De achtergrond is daar erg rustig en dat vind ik in een foto altijd erg prettig. Als lokvoer heb ik wat meelwormen op het paaltje gestrooid. De huteigenaar had mij verteld dat de torenvalkjes dat erg lekker vinden. Uiteraard zijn er ook andere vogels die meelwormen lekker vinden, zoals deze graspieper die op het paaltje afkwam.

De Vogelvrijdagfoto: Graspieper in vlucht.
De Vogelvrijdagfoto: Graspieper in vlucht. Fotograaf: Jannie Schregardus

In vlucht

De graspieper kwam een paar keer wat eten. Dat gaf mij de kans om te proberen de vogel in vlucht vast te leggen, want dat doe ik het liefste. Vogels in vlucht fotograferen heeft voor mij vaak wat extra’s omdat er dan wat actie in de foto zit. De vogels zijn erg snel en onvoorspelbaar dus het lukte niet zomaar, maar als het dan uiteindelijk toch lukt en het ook nog lijkt alsof de graspieper danst in de lucht dan kan mijn dag niet meer stuk!

Ik hou ervan om alle instellingen zelf te doen. Dát is voor mij fotograferen en geeft mij de kans de foto zo te maken zoals ik dat wil. Deze foto’s zijn begin april gemaakt op een koude wisselvallige dag met wisselende lichtomstandigheden, waardoor ik veel met de instellingen moest spelen. Het liefst heb ik de ISO zo laag mogelijk maar ik zet hem vaak ook wat hoger zodat ik voor de vluchtfoto’s een kortere sluitertijd kan gebruiken. Bij deze foto waren de instellingen niet perfect maar het lukte mij toch om de vluchtfoto te maken met een sluitertijd van 1/1250, een ISO van 1000 en een diafragma van F8 op 1200mm.

Jannie Schregardus

Wil je meer weten over deze vogelsoort? Klik dan hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: