Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?
Hoewel de vogeltrek op deze winterse dagen nog erg ver weg lijkt, zijn hier en daar de eerste soorten al druk bezig met hun tocht richting de broedgebieden.
Wat vliegt er?
- Kleine rietganzen overwinteren in kleine aantallen in ons land, maar veelal onopgemerkt verlaten deze hoog arctische broeders ons nu alweer. De wegtrekpiek van deze soort ligt in eind januari, maar tot in maart is het mogelijk om een groepje van deze ganzen over te zien vliegen. Ze trekken in het voorjaar vooral langs de lijn van de kust, dus in het binnenland is het een zeldzame verschijning. Na hun broedseizoen in onder andere Groenland en het Noorse Spitsbergen komen ze in oktober en november weer ons land binnen.
- Zeevogels kunnen vaak de hele winter door vanaf onze kust langsvliegend worden gezien. Waar de vogels nu vaak nog geen echt trekdoel voor ogen hebben, zal de komende tijd opvallen dat steeds meer van onze duikers en alk-achtigen de richting van het noorden gaan aanhouden.
- Scholeksters trekken in deze periode het binnenland in. Waar inwoners van de kust waarschijnlijk de hele winter door scholeksters hebben gezien, zullen ook de broedvogels van het binnenland de komende tijd naar hun akkers en flatdaken terugkeren om hun kenmerkende schelle roep weer te laten horen.
Opmerkelijke waarnemingen
- Kleine zwaan is een soort waar zorgen over zijn. Het aandeel jonge vogels in de populatie daalt zonder dat daar een duidelijke oorzaak van bekend is. Dit is een van de redenen dat er projecten zoals dit zenderpoject op gang komen. Voor de trektellers van telpost Heidestein zal het extra leuk zijn geweest dat een van de kleine zwanen die langs de telpost trok zo’n zender droeg. Via de bovenstaande website is te zien dat vogel Karin na de passage langs Heidestein nu rondom de Duitse stad Bremen bivakkeert.
Wat komt eraan?
- Ik zal het in dit journaal nog niet te hard roepen, maar over slechts enkele weken is de doortrekpiek van kraanvogels te verwachten. Begin februari worden doorgaans de eerste kleine groepjes al gezien, dus het is tijd om alert te worden op het heerlijke geluid van deze majestueuze vogels. Het kan weer!
- Grutto’s en kluten stromen mondjesmaat ons land binnen, en zullen de komende tijd steeds verder in aantal toenemen. De eerste groepjes zijn al te zien zijn in de Zeeuwse delta en waterrijke gebieden als de Biesbosch.
- Februari is ook een maand om langzaam afscheid te gaan nemen van onze overwinteraars, want voor we het weten vliegen de nu bijna vanzelfsprekende kolganzen, zaagbekken en barmsijzen het land via Groningen zachtjes weer uit.
Eén reactie
Zojuist, 8 februari 2024, de eerste groep kraanvogels gespot boven het Franse platteland richting het Noorden. Dat was in Orbigny in de regio Centre/Loirestreek 2 uur onder Parijs. Dus voor geïnteresseerden in NL, de eerste kraanvogels komen er zo aan!