Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 5 maart 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal: Deze schaarse roofvogel trekt in steeds groter wordende aantallen door ons land. Ook het aantal broedparen van rode wouw zit de laatste jaren in de lift.
De rode wouw trekt in steeds groter wordende aantallen door ons land. Ook het aantal broedparen van deze schaarse roofvogel zit de laatste jaren in de lift. Fotograaf: Marcel van der Tol

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Het is begin maart en dat betekent maar een ding: de voorjaarstrek is volop begonnen!

Wat vliegt er?

  • Afgelopen weekend was een mooi begin van het voorjaar. Niet alleen de temperaturen en de zon maar ook van de trek werd volop genoten. Zo hebben de tellers op de Karstraat meer dan 15 duizend kraanvogels zien langstrekken! En alsof dat nog niet genoeg was, werden ze ook nog is vergezeld van bijna 30 rode wouwen. Door de oostenwind kon deze keer niet alleen Limburg genieten van deze mooie soorten. Zo werd het dagrecord rode wouw van telpost Breskens meer dan verdubbeld van 5 naar 11 en werden er door bijna het hele land wel groepen kraanvogels gezien.
  • Naast deze twee mooie soorten was er ook volop trek van minder opvallende vogels. Boomleeuwerikken trekken traditiegetrouw erg vroeg in het voorjaar door, met dit weekend over Breskens bijvoorbeeld meer dan 300 vogels. Spreeuwen deden het gisteren dan weer erg goed met bijvoorbeeld 10 duizend over de Horde.
Vogeltrekjournaal 5 maart: Boomleeuwerikken beginnen al vroeg in het voorjaar met zingen. Ook de doortrekpiek van deze soort is een van de vroegste.
Boomleeuwerikken beginnen al vroeg in het voorjaar met zingen. Ook de doortrekpiek van deze soort is een van de vroegste. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Opmerkelijke waarnemingen

  • De Eemshaven had de tot dusver leukste telling dit voorjaar met meer dan 1000 rietgorzen en veel mezen, soorten die typisch zijn voor het vroege voorjaar. Ook een europese kanarie is niet alledaags.
  • Een erg opmerkelijke waarneming is deze van een bosruiter bij het Oudeland van Strijen. Normaal komt de eerste bosruiter pas begin april ons land binnen, nu ruim een maand te vroeg dus. Er zijn twee jaren waarin de eerste bosruiter in februari al werd gezien, maar het blijft de vraag of dat geen overwinterende vogels waren.
Vogeltrekjournaal 5 maart: De europese kanarie is het hele jaar te verwachten in Nederland, maar blijft erg schaars. Het merendeel van de vogels wordt opgemerkt door de karakterestieke roep, wat op een "belletje"lijkt.
De europese kanarie is het hele jaar te verwachten in Nederland, maar blijft erg schaars. Het merendeel van de vogels wordt opgemerkt door de karakterestieke roep, wat op een “belletje”lijkt. Fotograaf: Gejo Wassink

Wat komt er aan?

  • In de eerste weken van maart staan veel tellers vaak te wachten op de enkele soorten die al terugkomen vanuit Afrika en Zuid-Europa. Van zomertaling en kleine plevier zijn er al enkele gezien, maar het is nog wachten op de eerste blauwborst. Ook tjiftjaf lijkt ineens weer terug te zijn, maar dit kunnen ook nog overwinterende vogels zijn die zijn begonnen met zingen.
  • Daarnaast is het nu vooral kijken naar overwinterende soorten die vertrekken. Kieviten, goudplevieren, ganzen en eenden vliegen deze maand grotendeels naar het noorden maar wachten daarbij wel vaak op meewind zodat het minder energie kost.
Vogeltrekjournaal 5 maart: Een van de eerste echt terugkerende soorten is de zomertaling. Van veel andere vroege soorten hebben we tegenwoordig wel overwinterende aantallen, maar dat gaat niet op voor deze eend.
Een van de eerste echt terugkerende soorten is de zomertaling. Van veel andere vroege soorten hebben we tegenwoordig wel overwinterende aantallen, maar dat gaat niet op voor deze eend. Fotograaf: Luc Meert

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: