Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten? Er zijn een aantal soorten die de trektellers afgelopen periode van de straat hebben gehouden. Hieronder lees je welke.
Wat vliegt er?
- De afgelopen weken hebben de doorzetters onder de trektellers vooral genoten van de verplaatsingen van barmsijzen. Barmsijzen komen uit Scandinavië en hebben een influx-achtig voorkomen bij voedselschaarste aldaar. Het gaat in zulke gevallen voornamelijk over grote barmsijzen. Deze soort broedt – in tegenstelling tot de kleine barmsijs – niet in Nederland. De hoogste aantallen barmsijzen werden gemeld op 22 november, toen vlogen er ruim 800 exemplaren langs de Puinhoop in Katwijk.
- Kleine zwanen zijn ook on te move. Het werd ook wel tijd, ze leken namelijk enkele weken later dan voorgaande jaren te arriveren in Nederland. De Kustweg bij het Lauwersmeer scoorde tot nu toe het hoogste aantal van het najaar, dat waren 115 exemplaren op 1 december.
Opvallende waarnemingen
- Over zee hebben er afgelopen periode weer zeldzame soorten gevlogen. Op 24 en 25 november drukte de harde noordwesterwind leuke soorten tegen de zeedijk van Westkapelle. In totaal werden er door de trektellers deze dagen zes kleine alken, zes ijsduikers, acht vaal stormvogeltjes, twaalf middelste jagers en een kuifaalscholver gezien.
- Het lijkt voor ijsduikers sowieso een goed jaar te zijn. Dit najaar zijn er minimaal twee keer zoveel vogels op trektellen.nl gemeld als afgelopen vijf najaren. Meldingen komen zoals gebruikelijk vanuit de kuststreek, al zwemmen er deze dagen ook meerdere exemplaren rond in het diepe binnenland.
- Een kleine opleving van vorkstaartmeeuwen vond plaats op 24 november. Er werden in ieder geval vijf vogels gemeld, waaronder twee bij Lauwersoog. De meest opvallende waarneming van deze soort werd gedaan bij de Flevocentrale. De soort is namelijk buiten de kustgebieden erg zeldzaam.
Wat komt eraan?
- Ondanks dat de meeste vogels al gesetteld lijken voor deze winter kunnen weersomstandigheden hier verandering in brengen. Een vorst- of sneeuwperiode brengt vaak een grote en zichtbare beweging op gang van onder andere kolganzen, kramsvogels en kieviten. Dagen met mooie vorsttrek zouden de trektellers de periode tussen de voor- en najaarstrek doorhelpen. Wie weet volgt er zo’n vorstperiode.
Eén reactie
Klapekster lijkt sterk achter te lopen op voorgaande jaren
daar waar voor november gemiddel 1000 waarnemingen zijn
2018-2022 zijn er nu zo een 400 waarnemingen in 2023