Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 24 oktober 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Rode Wouw.
Rode Wouw. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten? Deze weken valt er een hoop te vertellen dus laten we beginnen!

Met bijna een miljoen vogels in 2022 is de spreeuw de meest getelde soort langs De Vulkaan.
Met bijna een miljoen vogels in 2022 is de spreeuw de meest getelde soort bij telpost De Vulkaan. Fotograaf: Eduard Opperman

Wat vliegt er?

  • De bulk van de meeste telposten bestaan deze weken voornamelijk uit zangvogels, met name spreeuwen, vinken en lijsters.
  • Er zijn echter altijd uitzonderingen. De piek van houtduiven ligt namelijk eind oktober en begin november. In het oosten van het land neemt deze soort bij gunstige omstandigheden een aanzienlijk percentage van het getelde vogels in.  Op 17 oktober telde telpost Aan De Majoor te Koningsbosch ruim 131.000 exemplaren.
  • Sperwers zaten de afgelopen week ook niet stil. Op telpost De Nolle nabij Vlissingen zagen de tellers op 18 oktober 140 stuks voorbij vliegen.
Een voorbij vliegende sperwer.
Een voorbijvliegende sperwer. Fotograaf: John Jak

Opmerkelijke waarnemingen

  • Afgelopen week zijn meerdere dagrecords op de Nederlandse telposten verbroken. Om te beginnen vlogen er op 18 oktober veel grote zilverreigers over telpost Westenschouwen, 218 exemplaren om precies te zijn. Het vorige record was 205 en was in handen van telpost De Vulkaan in Den Haag.
  • Op dezelfde dag had de Karstraat een record te pakken van de rode wouw. Op die dag vlogen er 95 exemplaren in zuidelijke richting over. Hoelang zal het duren voordat daar voor het eerst 100 rode wouwen op één dag overtrekken?
  • Afgelopen jaren lijkt een zuiderwind vanaf half oktober gepaard te gaan met waarnemingen van vale gierzwaluwen. De eerste melding kwam op 17 oktober uit Castricum aan Zee. De dagen erna volgden nog zes andere telposten.
Vliegende Kleine Zwanen
Groep vliegende kleine zwanen. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Wat komt eraan?

  • Een aantal soorten lijken dit jaar achter te lopen. Zo zijn er nog maar enkele kleine zwanen gezien. Het wordt langzamerhand wel tijd dat deze soort ons land binnenvliegt. Wellicht komt er komende week meer beweging in deze soort.
  • De meeste ganzensoorten zijn ook nog niet prominent aanwezig op de lijstjes van Trektellen.nl. Een noordelijke of oostelijke wind zou hier aankomende week misschien verandering in kunnen brengen. Denk hierbij voornamelijk aan kol– en toendrarietganzen.
  • Bij een aanhoudende zuidenwind kunnen de telposten nog meer vale gierzwaluwen verwachten. Meestal wordt de soort aan de kust aangetroffen, maar een waarneming op Heidestein nabij Zeist op 23 oktober laat zien dat het in het binnenland ook zeker mogelijk is.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: