Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten.
Het laatste Vogeltrekjournaal was alweer drie weken geleden. Ondanks dat het ‘trekvogelpitje’ beduidend lager dan in april en mei staat, is er nog wel degelijk beweging in het luchtruim. Alles opgesomd is het zelfs behoorlijk interessant!
Wat vliegt er nu?
Afgelopen week zijn er veel naar zuid verplaatsende spreeuwen op Nederlandse trektelposten waargenomen. Dit is een jaarlijks opvallende gebeurtenis. In een NatureToday bericht zijn details hierover te vinden
Kruisbekken worden verspreid door het land overvliegend gezien. Meer over de trek van Kruisbek afgelopen weken kun je hier lezen.
In juni vliegen verschillende gansachtige zoals grote Canadese gans en casarca naar het noorden om op veilige plekken hun vliegveren te ruien-hommels. In hetzelfde NatureToday bericht als hierboven lees je er meer over.
Opmerkelijke waarnemingen
- Een naar noord trekkende roze spreeuw werd op 16 juni op De Vulkaan in Den Haag gezien. Dit is een typische soort die vaak pas laat in het voorjaar in ons land wordt opgemerkt.
- Door een lang aanhoudende oosterwind werden er een aantal ‘grote flappen’ ons land ingeblazen. Onder andere meerdere zwarte ooievaars. Zo wist trektelpost De Horde nabij Lopik er ook een te scoren op 11 juni.
- Diezelfde windstroming zorgde op Texel voor opvallende aantallen wespendieven. De grootste groep bestond uit 14 exemplaren, maar er werden ook nog kleinere groepjes overvliegend gezien. Dergelijke aantallen zijn uniek voor het Waddengebied.
Wat komt eraan?
Eind juni en begin juli hoeven er geen grote aantallen trekvogels verwacht te worden. De meeste vogels die zullen vliegen houden weer een zuidelijke trekrichting aan. Na het broedseizoen kunnen lepelaars en verschillende soorten eenden zwerfgedrag vertonen. Ook kunnen er nog groepen spreeuwen worden verwacht. De steltlopers beginnen weer met hun terugtocht. Kijk niet gek op als je weer groepen kieviten, kemphanen of wulpen ziet.
Eén reactie
Helaas hebben wij de wespendieven op Texel gemist. Wel een grote groep rosse grutto’s, waarvan ik me afvroeg of dit al trek was of jonge “overzomeraars”.