Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 27 september 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
In oktober is een dwerggors geen groot nieuws, maar een overwinterende vogel is erg leuk! Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd. Ook kijken we vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Eindelijk is het zover, eind september! Binnen nu en twee weken barst de trek echt los. Dit zijn de weken waarin je zomergasten, wintergasten en trekvogels te zien kan krijgen. De grootste aantallen zullen, meer dan in het voorjaar, voornamelijk langs de kuststreek passeren.

Wat vliegt er?

  • Op de telposten zijn boerenzwaluwen afgelopen weken niet onopgemerkt gebleven. Ze zijn op weg naar hun overwinteringsgebied in tropisch Afrika. De hoogste aantallen werden gezien op 25 september op de Loozerheide nabij Weert met maar liefst 5489 exemplaren.
  • Lepelaars pieken deze weken, zo zagen tellers ze ook boven Nederland vliegen. Sterker nog, het Europees telpostrecord voor deze soort is op 24 september verbroken! Bij telpost Het Hoge Duin -Zwarte polder (Cadzand-Bad) werden er 1569 exemplaren geteld. Dat is ruim twee keer zoveel als het vorige Nederlandse record.
  • Hoewel de wind niet optimaal is geweest voor zeetrek, zijn er wel grauwe pijlstormvogels en andere zeevogels aan de kust gezien. De beste zeevogeldag was tot nu toe op 23 september op (uiteraard) Westkapelle. Wellicht draait de wind binnenkort en volgt er een harde noordwesterstorm. Op de eerder genoemde plek vliegen er rond deze tijd van het jaar vele zeevogels langs.
Groep vliegende Lepelaars
De zwarte vleugelpunten wijzen op juveniele lepelaars. Fotograaf: Marcel van der Tol

Opmerkelijke waarnemingen

  • Kruisbekken zijn behoorlijk on the move en worden in grotere aantallen dan normaal waargenomen. Telpost Kwintelooijen nabij Veenendaal staat bekend om de jaarlijks relatief hoge aantallen van deze soort. Afgelopen dagen houden ze hun reputatie hoog door op 25 september 633 kruisbekken te tellen, de tweede dag ooit voor Nederland.
  • Telpost Westenschouwen is de laatste jaren goed op de kaart gezet. Afgelopen week werden er een aantal schaarse trekvogels gemeld. Met een Siberische boompieper, vier grote piepers, twee dwerggorzen, twee koereigers, velduil en een tweede dag voor heggenmus was de telling op 26 september een hele mooie.
  • September brengt de laatste jaren ook de nodige steppekiekendieven met zich mee. Afgelopen twee weken zijn er 10 exemplaren ingevoerd op trektellen.nl. De meeste steppekiekendieven in het najaar betreffen jonge vogels maar langs telpost Hazewater zagen ze op 16 september een schitterende volwassen mannetje.
Kruisbekken on the move. Fotograaf: Hugo Wieleman

Wat komt eraan?

  • Eind september is de piek van graspieper in Nederland. Deze soort stuitert jaarlijks in grote groepen over het land. Zodra de wind uit het zuiden of oosten waait kunnen we grote aantallen verwachten.
  • Hetzelfde geldt voor zanglijsters. Dit zijn vaak de eerste lijsters die als massa doortrekken. Later in oktober volgen de grote aantallen koperwieken.
  • Tussen de massa’s vogels kunnen we uiteraard ook weer schaarsere soorten verwachten. Denk hierbij aan Europese kanaries, en bladkoninkjes!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: