Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 19 maart 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 19 maart 2024:
Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Het is de tweede helft van maart, de vogeltrek is in volle gang!

Wat vliegt er?

  • We zitten alweer midden in de piek van de trek van vink, houtduif en spreeuw. Vooral de spreeuwenfronten zijn spectaculair. Kijktip: in het eerste uur na zonsopgang trekken de grootste groepen door.
  • De laatste kolganzen trekken momenteel door, veelal vogels uit Engeland. Eind september zien we ze weer terug. Goede reis gewenst!
  • Goede kans dat je hem weer gehoord hebt: sinds 14 maart is de tjiftjaf weer massaal terug in ons land. Profiterend van een sterke zuidenwind donderdagnacht waren er ’s ochtends overal weer zingende tjiffen te horen.
Vogeltrekjournaal 19 maart 2024: Spreeuwenfronten zie je in het voorjaar met name in het eerste uur na zonsopgang.
Spreeuwenfronten zie je in het voorjaar met name in het eerste uur na zonsopgang. Fotograaf: René van Rossum

Opvallende waarnemingen

  • Begin maart was er mooie trek van kraanvogels over het oosten van Nederland, op 9 maart was het binnenland aan de beurt. En hoe! Er vlogen vele groepen met tientallen kraanvogels over het westen en midden van Nederland. Dat komt echt niet vaak voor. Zelfs over zee werden ze gezien.
  • Een fantastische vroege voorjaarsdag was het ook voor Breskens op 9 maart. Meer dan 600 boomleeuweriken op één dag was nog niet eerder voorgekomen in Nederland. Verder stevige trek van vink, rietgors, witte kwikstaart…teveel om op te noemen.
  • Op 14 maart werden er op één locatie bijna 43.000 houtduiven geteld, een nieuw voorjaarsrecord voor Nederland. Dagen met meer dan 10.000 houtduiven in het voorjaar komen maar weinig voor, in tegenstelling tot het najaar.
Vogeltrekjournaal 19 maart 2024: Op 9 maart was het een echte topdag voor het binnenland met duizenden kraanvogels.
Op 9 maart was het een echte topdag voor het binnenland met duizenden kraanvogels. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Wat komt eraan?

  • Een soort waar veel Nederlanders elk voorjaar weer reikhalzend naar uitkijken is de boerenzwaluw. De eersten zijn al gezien, de komende tijd zullen er steeds meer terugkomen.
  • In het laatste deel van maart komen de eerste zangvogels terug die in Afrika overwintert hebben, onder andere boompieper, fitis en gekraagde roodstaart. Goede kans dat je deze binnenkort weer ziet of hoort op je local patch of elders in het land.
  • Eind maart is de tijd dat de diversiteit in roofvogels toeneemt. De eerste visarenden en zwarte wouwen kunnen gezien worden, bruine kiekendief, torenvalk en smelleken nemen steeds meer toe en rode wouw, buizerd en sperwer trekken nog steeds door. Dat kan soms leuke duo’s opleveren in een belletje rovers.
Vogeltrekjournaal 19 maart 2024: Visarend en bruine kiekendief: vanaf eind maart weer kansen om ze als duo te fotograferen
Visarend en bruine kiekendief: vanaf eind maart weer kansen om ze als duo te fotograferen, Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Meer weten over de herkenning van roofvogels op trek? Vorig najaar is de Veldgids Vogeltrek in beeld verschenen waarin het vliegbeeld van alle in Nederland voorkomende roofvogels is beschreven. Doe er je voordeel mee!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: