Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 18 juli 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Gierzwaluw
Gierzwaluw. Fotograaf: Rob Zweers

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Het is juli, de start van de vogeltrek in het najaar! In deze maand vertrekken de eerste soorten weer naar het verre zuiden. Ook bevolkten steltlopers uit het hoge noorden weer het waddengebied.

Wat vliegt er?

  • De gierzwaluw is één van de eerste soorten die weer vertrekt uit Nederland. Niet voor niets wordt hij de 100dagenvogel genoemd. Eind juli hebben de meeste vogels ons land weer verlaten.
  • Een vogel die ook in juli Nederland weer verlaat, maar waarvan de najaarstrek vrij ongemerkt voorbij gaat, is de koekoek. Deze soort vliegt in etappes richting eindbestemming Midden-Afrika waar de vogel pas maanden later aankomt.
  • Voor zwarte ruiters is juli dé piekmaand in de najaarstrek. De aantallen zijn dit jaar zeer hoog. Hopelijk het gevolg van een goed broedseizoen.
Zwarte ruiter
Zwarte ruiter. Fotograaf: Adrie Vink

Opmerkelijke waarnemingen

  • Een zeer opmerkelijke waarneming was die van een stormvogeltje op 14 juli. De vogel werd dood aangetroffen bij Appelscha op de grens van Friesland en Drenthe. De vogel is geringd maar de herkomst is nog niet vastgesteld.
  • Storm Poly heeft diverse drieteenmeeuwen richting Nederland geblazen op 5 juli, waaronder een juveniele drieteenmeeuw die langs scheveningen vloog. Deze jonge vogel moet vrijwel direct na het uitvliegen richting Nederland gevlogen (of beter: geblazen) zijn.
  • Een lichte fase dwergarend vloog op 10 juli over Limburg. Het is net als 2022 een mager jaar voor deze soort, de noorderwinden van dit voorjaar zullen daar ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld.
Drieteenmeeuw
Drieteenmeeuw. Fotograaf: Paul Cools

Wat komt eraan?

  • In de tweede helft van juli zijn de eerste grotere groepen ooievaars weer te verwachten. Ook van de zwarte ooievaar kunnen de eerste exemplaren weer gezien worden.
  • Langs de kust nemen de aantallen visdieven steeds meer toe om eind juli en begin augustus te pieken. vanaf half augustus nemen de aantallen snel af.
  • Steltloper soorten zoals oeverloper en krombekstrandloper nemen in juli steeds meer toe. De nachtrecorders kunnen weer van stal gehaald worden!
Een vlucht ooievaars.
Een vlucht ooievaars. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: