Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 15 augustus 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
vogeltrekjournaal
Paapjes zijn te herkennen aan duidelijke wenkbrauwstreep en getekende stuit. Fotograaf: Leo Tukker

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Augustus is een heerlijke maand voor vogeltrek. Terwijl de meeste gierzwaluwen ondertussen al voorbij zijn, komt de vogeltrek voor veel andere soorten juist steeds meer op gang. Hieronder lees je hoe en wat.

Wat vliegt er

  • De gele kwikstaarten zijn weer on the move richting het zuiden. Op 11 augustus, toen de wind ’s ochtends uit het zuidoosten waaide, werden er voor het eerst dit najaar serieuze aantallen gele kwikstaarten gemeld. Zo zagen ze langs De Puinhoop in Katwijk 250 exemplaren overvliegen.
  • Wie ’s nachts wel eens buiten is heeft ze misschien al gehoord. Oeverlopers zijn op trek en zijn behoorlijk vocaal. Deze stelt legt de grootste afstanden in het donker af en vliegt ook over stedelijk gebied.
Oeverloper in de modder eet insect.
Oeverloper in de modder eet insect. Fotograaf: Gejo Wassink

Opmerkelijke waarnemingen

  • Op 10 augustus werd er opeens een behoorlijke verplaatsing van roofvogels vastgesteld in Nederland en België. Het ging voornamelijk om buizerds en bruine kiekendieven die richting het zuiden vlogen. Op bijvoorbeeld Westenschouwen werden 63 buizerds geteld. Begin augustus is een opmerkelijke timing voor dit soort aantallen. Vermoedelijk gaat het voornamelijk om jonge zwervende vogels.
  • In dezelfde telling van de Westenschouwen telpost werden 8 zwarte ooievaars gezien. Jaarlijks zorgt de nazomer voor zwarte ooievaars in Nederland, maar groepen blijven schaars. De dag ervoor vlogen 6 exemplaren over de Brobbelbies.
  • Een grijze wouw werd op 13 augustus op telpost Dal van Deelen in Hoenderloo gezien. De dag ervoor was er ook al een gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een voorbode voor meer grijze wouwen dit najaar?
Een grijze wouw is eigenlijk onmiskenbaar.
Een grijze wouw is eigenlijk onmiskenbaar. Fotograaf: Lennart Verheuvel

Wat komt eraan?

  • Binnen nu en enkele weken zal de trek van zangvogels toenemen. Eind augustus zal goed zijn voor meer gele kwikstaarten en boompiepers. Ook valt de duinpieper vanaf deze tijd weer tussen de mogelijkheden. Duinpieper was vroeger een broedvogel in duingebieden en heidegronden, maar tegenwoordig een schaarse doortrekker. Voor goed zichtbare trek van bovengenoemde soorten is wind uit het oosten of zuiden het meest gunstig.
  • Vanaf half augustus worden paapjes steeds talrijker. De meeste paapjes zijn begin september te zien, maar eind augustus heb je ook al goede kansen om er een tegen te komen. Opletten dus!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: