Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 14 november 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
vogeltrekjournaal: De Waterral is een soort die vooral in zeer strenge winters met veel ijs te zien is langs slootranden en plassen, lopend op het ijs.
De Waterral is een soort die vooral in zeer strenge winters met veel ijs te zien is langs slootranden en plassen, lopend op het ijs. Fotograaf: Luc Meert

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten? Half november betekent meestal dat de najaarstrek op zijn einde loopt, maar er zijn nog genoeg vogels die ons land binnenkomen.  

Wat vliegt er?

  • De waterral is een soort die maar erg moeilijk te zien is en zijn aanwezigheid vooral verraad door te roepen. Bij Castricum werden er afgelopen week maar liefst 64 gevangen op 1 dag! Dit laat zien dat er vast een stuk meer in Nederland zitten dan we denken.
  • De grote barmsijs is een soort die voor zijn voorkomen in Nederland sterk afhankelijk is van voedselaanbod. Dit jaar worden er sinds afgelopen weken leuke aantallen gezien. Dat betekent dat er noordelijk van ons misschien te weinig voedsel te vinden is. Zijn broertje, de kleine barmsijs, broedt wel in Nederland.
vogeltrekjournaal: De grote barmsijs die echte invasiejaren kent, maar soms ook hele winters afwezig is.
De grote barmsijs die echte invasiejaren kent, maar soms ook hele winters afwezig is. Fotograaf: Kees Leerdammer

Opmerkelijke waarnemingen

  • Ook over zee is de trek nog lang niet voorbij, zeker niet als de wind goed staat. Westkapelle had bijvoorbeeld weer een erg mooie telling, met bijna 5500 rotganzen en meer dan 3000 bonte strandlopers naast de zeldzame soorten als grote burgemeester, rosse franjepoot , kleine alk en kleinste jager.
  • De kleine alk is een van de typische soorten voor november, met in goede jaren soms wel tot honderden vogels langs telposten. Dit jaar zijn er tot nu toe enkele handen vol met waarnemingen, maar wie weet komen er de komende weken nog veel vogels bij.
vogeltrekjournaal: Kleine alken zijn uitsluitend wintergasten, met in sommige jaren grote aantallen
Kleine alken zijn uitsluitend wintergasten, met in sommige jaren grote aantallen Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Wat komt er aan?

  • Ook de komende weken zullen er, zeker als het in Scandinavië wat kouder gaat worden, nog veel eenden en ganzen ons land binnenkomen. Vorig jaar op 13 november vlogen er bijvoorbeeld niet minder dan 55 duizend brandganzen over telpost Lauwersoog.  
  • Merels zijn altijd een van de laatste zangvogels die vanuit het noorden in grote aantallen aankomen. De afgelopen weken zijn er dan ook veel vogels ons land binnengekomen, maar er zullen er ook zeker nog een aantal volgen. De merel in uw tuin kan dus volgende week zomaar vervangen zijn door een broertje uit het noorden!
De merel is misschien niet de eerste soort waar je aan denkt bij een trekvogel, maar in de winter komen er duizenden merels uit het noorden bij ons overwinteren. Fotograaf: Luc Meert

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: