Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 12 september 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Op telposten worden nu veel gele kwikstaarten gezien. Fotograaf: John Jak

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd. Ook kijken we vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

September is al bijna twee weken weg. Veel van onze zomergasten zijn dan ook al grotendeels vertrokken of zitten midden in de doortrekpiek. Over niet al te lange tijd komen de eerste wintergasten het land weer binnen!

Wat vliegt er?

  • Van de zangvogels worden op telposten nu veel gele kwikstaarten en boompiepers gezien, waartussen met regelmaat een duinpieper of ortolaan wordt opgemerkt. De piek van deze soorten begint inmiddels wel op zijn einde te lopen.
  • Ook roofvogels waren de afgelopen tijd door de vele oostenwind goed vertegenwoordigd, met bijvoorbeeld erg veel bruine kiekendieven en visarenden op telposten.
  • Van de steltlopers zijn de volwassen vogels nu vrijwel allemaal doorgevlogen naar het zuiden, maar voor de vogels die dit jaar geboren zijn is dit de piek. Vooral in het binnenland is dit het moment om bijvoorbeeld krombekstrandloper of kleine strandloper te zien, die deze weken op een heel aantal plekken opdoken.
Vogeltrekjournaal - 12 september 2023
Een man bruine kiekendief, te onderscheiden van de vrouwtjes en jonge vogels door de grijze vleugels met zwarte punt. Fotograaf: Wil Doorn-Meijne

Opmerkelijke waarnemingen

  • Wespendieven werden door de oostenwind wat meer richting ons land geblazen, waarbij ze normaal meer over onze buurlanden zouden vliegen. Dit was te zijn bij bijvoorbeeld telpost Karstraat, waar op een dag meer dan 450 wespendieven overheen vlogen!
  • Ook erg opmerkelijk waren de waarnemingen van kleine en kleinste jager, die op meerdere plekken in het binnenland werden gevonden. Dit waren vooral jonge vogels.
Vogeltrekjournaal - 12 september 2023
In het voorjaar valt het door de karakteristieke zang altijd meteen op wanneer ze zijn teruggekeerd uit het zuiden, maar in het najaar vertrekt de tjiftjaf stilletjes. Fotograaf: Luc Meert

Wat komt er aan?

  • Zwaluwen hebben de komende twee weken hun najaarspiek, met vooral boeren- en huiszwaluwen die nog in grote aantallen aanwezig zijn. Op veel plekken hangen nu groepen van enkele honderden vogels rond.  
  • Andere gewone soorten die nog veel doortrekken zijn bijvoorbeeld tjiftjaf, zwartkop en braamsluiper. Tussen groepen van de laatste twee soorten wordt regelmatig een sperwergrasmus gevonden, een echt schaarse doortrekker van het najaar.
  • De tweede helft van september is ook altijd de tijd voor de eerste waarnemingen van bladkoning, misschien wel de soort die voor veel vogelaars echt aangeeft dat we midden in het najaar zitten.
Vogeltrekjournaal - 12 september 2023
De bladkoning is een van de meest iconische najaarssoorten, en de komende weken zullen de eerste binnendruppelen. Fotograaf: Thijs Glastra

De komende twee weken is de diversiteit aan soorten erg hoog. De kans op leuke soorten neemt dus alleen maar toe. Toptijd dus!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: